Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή
(από την Ελευθεροτυπία)

Τα «ρέστα» του πριν από την κατάρρευση επιχείρησε να δώσει ο Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ, ένα μήνα πριν από τις πρόωρες εκλογές που προκήρυξε ο ίδιος. Προσπάθησε να απευθυνθεί στον μουδιασμένο ψηφοφόρο της Ν.Δ., που τον κατηγορεί ότι στην ουσία παραδίδει την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ, ενώ μπορούσε να το... παλέψει μέχρι τον Μάρτιο και να περισώσει ό,τι μπορεί.
«Ξέρω -και το πιστεύω βαθύτατα- ότι η μάχη αυτή κερδίζεται», τόνισε. «Και ξέρω, το φαντάζομαι, το καταλαβαίνετε κι εσείς, ότι θα τα δώσω όλα, όσο ποτέ μέχρι σήμερα. Ξέρω ότι πάρα πολλοί που ψήφισαν Ν.Δ. έχουν παράπονο ή κάποια δυσαρέσκεια. Το ξέρω πάρα πολύ καλά. Πού νομίζετε ότι ζω; Από την άλλη, ξέρω ότι έχουμε τη σωστή πολιτική, καθαρό μήνυμα, την πολιτική βούληση και η άλλη πλευρά δεν έχει τίποτα από αυτά. Και αυτό για 30 μέρες θα προσπαθήσω να το επικοινωνήσω όσο μπορώ καλύτερα, με όλη μου τη δύναμη».
«Την ευθύνη της διακυβέρνησης, του κεντρικού σχεδιασμού και συντονισμού τον είχα και τον έχω εγώ», είπε. «Καθαρές κουβέντες». Ηταν αυστηρός με όσους έσπευσαν να ταχθούν κατά των πρόωρων εκλογών. «Ειδικά οι υπουργοί που τοποθετήθηκαν σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα πριν από τη λήψη της απόφασης έσφαλαν», είπε. Πέταξε πίσω το γάντι και στον Γ. Παπανδρέου, αποδεχόμενος την πρόκλησή του να γίνει και ένα ντιμπέιτ των δύο μονομάχων.
Ο Κώστας Καραμανλής έκοψε κάθε γέφυρα με τον εξάδελφό του Μ. Λιάπη. «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται», απάντησε σε σχετικό ερώτημα της «Ε». Για την κάλυψη που έδωσε πέρυσι από τη ΔΕΘ στο «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» του Βουλγαράκη παραδέχθηκε «ήταν λάθος, δικό μου λάθος». Ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε και από την εμφάνιση του πρώην υπουργού στη ΔΕΘ μια μέρα μετά που του δόθηκε το μήνυμα ότι δεν θα είναι στα ψηφοδέλτια και παραιτήθηκε καταγγέλλοντας «ανθρωποφαγία».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν ήταν σαφής αν θα χρησιμοποιήσει η Ν.Δ. την προεδρική εκλογή του Μαρτίου για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, στην περίπτωση που ο Κάρολος Παπούλιας αρνηθεί να είναι ξανά υποψήφιος.
Τα κομματικά στελέχη στο ξενοδοχείο «Μακεδονία», όπου διέμενε ο Κ. Καραμανλής, ήταν ελάχιστα. Στα εγκαίνια της ΔΕΘ ελάχιστες οι επευφημίες και ηχηρή ήταν η απουσία πολλών επιχειρηματιών.
Μπροστά σε μια «πολύ δύσκολη» μάχη βρίσκεται ο Καραμανλής:
* Ανήγγειλε σκληρά μέτρα, για να τα χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι για μια «ηρωική έξοδο».
* Επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι θα είναι παρών και μετά από μια ενδεχόμενη ήττα. «Οχι, δεν παραιτούμαι», τόνισε. «Οσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου».
* Είχε μεγάλη αμηχανία ο πρωθυπουργός στις απαντήσεις για την οικονομία και τη σύνδεσή τους με τις πρόωρες εκλογές. «Κάναμε μια πολιτική πιστεύω σωστή», είπε. «Απέδιδε, πιθανώς με επιμέρους παραλείψεις. Εκείνο που έκανε τη μεγάλη, την ειδοποιό διαφορά ήταν η κρίση». Διέψευσε και τα σενάρια ότι το Ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών ώς το τέλος του χρόνου.
* Για τα ψηφοδέλτια άφησε να εννοηθεί ότι θα κοπούν πολλοί. «Ολοι κρινόμαστε από τη συνολική μας συμπεριφορά». Εκείνο που συμβαίνει στο παρασκήνιο είναι ότι η Ρηγίλλης κάνει δημοσκοπήσεις στις εκλογικές περιφέρειες.
* Απέρριψε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ «Με τα άκρα δεν συνεργάζομαι». Δεν βλέπει περιθώρια συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω καμία ιδεοληψία, αλλά υπάρχουν πολιτικές διαφορές».
* Υποσχέθηκε ότι αν νικήσει θα δημιουργήσει αμέσως το υπουργείο Περιβάλλοντος.
* Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον σε έξι σημεία ότι εκβιάζει με την προεδρική εκλογή για να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι.
* Για τη «Siemens» επανέλαβε ότι η Ν.Δ. δεν πήρε ούτε ένα ευρώ.
* Εκλεισε το μάτι στους νοικοκυραίους. Σε όσους διαμαρτύρονται ότι οι διαδηλώσεις παραλύουν το κέντρο της Αθήνας, έστειλε το μήνυμα λέγοντας ότι «αυτό είναι αδιανόητο». Για το άσυλο, είπε ότι έχει παρεξηγηθεί και «θα πάμε με πιο προχωρημένα βήματα στην κατεύθυνση αυτή».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: