Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Οι Θολοεπώνυμοι, ο Ψινάκης και η Πολιτική



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Δεν έχουν καταλάβει κάτι καλά τα κόμματα μας και οι πολιτικοί μας (sic). Δεν έχουν καταλάβει ότι οι πολίτες, και κυρίως οι νέοι, δεν αποστρέφουν την προσοχή τους από την πολιτική ως έννοια και δοκούμενο, αλλά από το πολιτικό μας σύστημα, από τα κόμματα μας, και από τους πολιτικούς μας. Αυτή η δυσαρμονία αντίληψης, πεποίθησης και ερμηνείας έχει ως αποτέλεσμα τα λεγόμενα Celebritics, τη συνάντηση των διασήμων με την πολιτική. Μα δεν είναι το ζητούμενο η δημοφιλία ή η ρηχότητα αυτού που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το νέο, άλλωστε η νέα γενιά δεν είναι ρηχή και επιπόλαιη, δεν είναι ασυνείδητη και apolitic, είναι απογοητευμένη.

Η αδυναμία της πολιτικής να παράγει λύσεις στα προβλήματα του σήμερα είναι ο λόγος που γυρίζουν οι νέοι την πλάτης τους στους πολιτικούς μας. Πολιτική κάνουν, ακόμη και η διαμαρτυρία τους και η αποχή τους είναι πράξη πολιτική. Αλήθεια, τα κόμματα είδαν κάποια διαφοροποίηση από τους προβαλλόμενους ως νέου τύπου πολιτικούς, τους θολοεπώνυμους; Δεν είναι ούτε Celebrities (sic), αλλά ούτε και πολιτικοί. Το μόνο που κάνουν είναι να διακωμωδούν το λειτούργημα της πολιτικής προσφοράς.

Το νέο αφήγημα, το νέο όραμα, ο πεανισμός της ελπίδας, αν είναι ουσιαστικός και πολιτικός θα φτάσει στα αυτιά των πολιτών και των νέων, ακόμη και με λίρα, δεν χρειάζεται απαραίτητα το i-pod.

Ίσως η κάθοδος του Ηλία Ψινάκη βοηθήσει σε κάτι, διαχωρίσει μία και καλή τους πολιτικούς από τους celebrities. Αν τους διαχωρίσει να δω τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι οποίοι έστησαν την πολιτική τους καριέρα (sic) μέσα από τα έντυπα τα life-style και τα μεσημεριανάδικα. Όπως θα τους έλεγε και ο Ψινάκης: «δεν είσαι Celebrities γλυκιά μου». Δεν είσαι όμως και πολιτικός θα της πούμε εμείς, οπότε go home



Δεν υπάρχουν σχόλια: