Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Μην Ξεχάσουμε το Περιβάλλον



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Είναι καταπληκτικός ο τρόπος που υποβιβάζουμε το περιβάλλον στην πολιτική συζήτηση και το εξαφανίζουμε, κυρίως τα συμβατικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, από τη δημόσια σφαίρα. Λίγες μόνο ημέρες μετά την τεράστια καταστροφή στην Αττική και δύο μόλις χρόνια μετά τους περίπου 80 νεκρούς από τις πυρκαγιές ακούς τραγικά επιχειρήματα του τύπου προτιμώ να ασχοληθούμε με την οικονομία παρά με τις πυρκαγιές.

Μα γιατί πρέπει να βιάζουμε με τον πλέον αναίσχυντο τρόπο την έννοια της βιωσιμότητας; Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια θέση το περιβάλλον με την οικονομία; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι το τρίγωνο της βιώσιμης ανάπτυξης είναι ισοσκελές; Περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία άρρηκτα δεμένες και αλληλοσυμπληρούμενες με την βασική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης. Γιατί πρέπει εμείς να επιμηκύνουμε την οικονομία; Τι θα τις κάνουμε τις υποδομές αν δεν υπάρχει το φυσικό μας περιβάλλον;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει ένας πολιτικός την προστασία του περιβάλλοντος και την ιεράρχηση του στην πολιτική agenda είναι βαθιά ιδεολογικός. Η συντήρηση δεν ασχολήθηκε ποτέ επί της ουσίας με το περιβάλλον, επεκτείνοντας την λογική του διαφωτισμού αντιμετωπίζουν το περιβάλλον ως αντικείμενο, ως πρώτη ύλη για την οικονομική ανάπτυξη, μία πρώτη ύλη που θα τους απασχολήσει μόνο όταν εξαντληθεί και πρέπει να βρουν άλλη. Αυτός ήταν ο τρόπος και της κυβέρνησης της ΝΔ, υποβάθμισαν συστηματικά το περιβάλλον, ειδικά ο Υ(πεχω)ΔΕ, ο Γιώργος Σουφλιάς.

Είναι προφανές ποιο πολιτικό κόμμα δεν εξυπηρετεί η συζήτηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι προφανές ποιο κόμμα εξυπηρετεί η λήθη της οικολογικής καταστροφής. Είναι προφανές γιατί ο κύριος Σουφλιάς επιλέγει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όσο και να θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τις πυρκαγιές, την υποβάθμιση δηλαδή του περιβάλλοντος, όσο και να θέλουν να μας επιβάλλουν τη λογική των φυσικών φαινομένων δευτερευούσης σημασίας, εμείς δεν πρέπει να ξεχάσουμε την αλήθεια, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι βιώσαμε μία οικολογική καταστροφή, με σοβαρότατες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Επιπτώσεις στην γεωργία, στην βιοποικιλότητα, στην οικονομία και στην ίδια μας την υγεία.

Πρέπει να το ξεχάσουμε; Δεν πρέπει να τους πιέσουμε να βάλουν το περιβάλλον στη συζήτηση; Δεν πρέπει να τους πιέσουμε για ένα θεματικό debate με θέμα το περιβάλλον; Δεν πρέπει και εμείς να ψηφίσουμε για το κλίμα, για το περιβάλλον;



Δεν υπάρχουν σχόλια: