Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ κ. Σπ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ




1. Υποχρεωτικά η πρώτη ερώτησή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το να σας ζητήσουμε να μας πείτε τις πρακτικές επιπτώσεις που θα έχουν στο κλίμα της Αττικής η πρόσφατη αποτέφρωση 220.000 στρεμμάτων στην Αττική.

Η τραγική αποτίμηση της φωτιάς του τελευταίου τριημέρου στην Αττική μετρά πάνω από 213.000 στρέμματα καμένης γης, εκατοντάδες καμένα σπίτια, κατεστραμμένες περιουσίες και πλήθος αγροτικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Από αυτές τις εκτάσεις, ποσοστό περίπου 60% αφορά σε δάση και δασικές περιοχές. Η εκτίμηση είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη.

Η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων αναμένεται να αυξηθεί κατά 2- 6 βαθμούς αλλά εξίσου σημαντικό γεγονός που πρέπει να κατγραφεί είναι ότι χάθηκε ο φυσικός δροσισμός της αττικής. Το δροσερό βόρειο αεράκι θα περνά πλέον από καμμένες εκτάσεις και αντί να ψύχεται η θερμοκρασία του θα ανεβαίνει. Οι συνέπειες όμως δεν αφορούν μόνο την αύξηση της θερμοκρασίας. Η μη μετρήσιμη σε αριθμούς περιβαλλοντική επιβάρυνση αφορούν τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα, τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, τη διάβρωση των εδαφών με τη δυσχερή αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων και την πρακτικά αδύνατη αντιπλημμυρική θωράκιση των πληγέντων περιοχών. Επιπρόσθετα ανυπολόγιστη είναι και η ζημιά στην πανίδα που φυλοξενούταν στις περιοχές αυτές.

2. Γιατί κατά την γνώμη σας κάηκαν τόσα στρέμματα σ αυτήν την πυρκαϊά και δεν περιορίστηκε η φωτιά κάτω από τα 100.000 στρέμματα όπως είχε συμβεί στις προηγούμενες πυρκαϊές;

Ο λόγος είναι απλός, το πάθημα δεν έγινε μάθημα. Από το τρίπτυχο πρόληψη-καταστολή-αποκατάσταση η σημερινή κυβέρνηση έχει διαγράψει παντελώς τα δύο πρώτα πολύτιμα συστατικά. Η ανυπαρξία, η προχειρότητά αλλά και το πελατειακό σύνδρομο με τα οποία χαρακτηρίζονται όλες οι πράξεις της κυβέρνησης είναι η αιτία της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι αιτίες της καταστροφής δεν ήταν ούτε ο «στρατηγός άνεμος» το 2007 αλλά ούτε και τα «πεύκα» το 2009, όπως έχουν δηλώσει κυβερνητικοί αξιοματούχοι. Η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο, δεν προχώρησε σε κανένα σχεδιασμό και οδηγήθηκε στο νέο όλεθρο.

Δεν το λέμε μόνο εμείς αυτό αλλά και η έκθεση του Ευρ. Κοινοβουλίου για τις δασικές πυρκαγιές τον Φεβρουάριο του 2008 αλλά και τα πορίσματα του συνηγόρου του πολίτη το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Επιπρόσθετα, φέτος το καλοκαίρι αφέθηκε να αιωρείται πάνω από την Αττική η συζήτηση για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας που αλλάζει πάρα πολλά δεδομένα και ο καθένας μπορεί να έχει τις επιβουλεύσεις στη χρήση του χώρου, η εξαγγελία για οδικούς άξονες που κατατέμνουν ορεινούς όγκους αλλά και η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του Υμηττού.

Αυτά είναι ζητήματα τα οποία οποιαδήποτε κυβέρνηση με στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης για την προστασία των δασών δεν αφήνει να αιωρούνται σε ένα καλοκαίρι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για πυρκαγιές.

3. Αν αυτές οι μεγάλες καταστροφές οφείλονται σε τυχαίες πυρκαίες πως συμβαινει και εκδηλώνονται σε μέρη που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν και πως συμβαίνει και εκδηλώνεται και δεύτερη και τρίτη φωτιά μετά από λίγο ώστε να καθίσταται αδύνατη η αντιμετώπισή τους;

Είναι σίγουρο ότι οι μεγάλες καταστροφές δεν είναι αποκλειστικά τυχαίο γεγονός. Πολλές φορές αιτία είναι η εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων (όταν για παράδειγμα αφήνουν ανεξέλεγκτες χωματερές εντός των δασών) ή δεν χρηματοδοτούν τη δασική υπηρεσία για να προχωρήσει στην πρόληψη (με τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών κ.α.).

Φυσικά όμως υπάρχουν και επιβουλεύσεις. Στην Αττική ιδιαίτερα, αλλά και σε μεγάλα άλλα αστικά συγκροτήματα υπάρχουν πολύ μεγάλες πιέσεις και προσδοκλιες για την αξιοποίηση της γης αλλά αυτές οι αξιώσεις δεν μπορεί να είναι σε βάρος είτε του δασικού πλούτου είτε της ζωής μας. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτό είναι οικονομικά, πολιτικά και τοπικά συμφέροντα, η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την επιβολή προστίμων και ποινών στους αυθαιρετούντες αλλά και στους επίορκους διοικητικούς υπαλλήλους, η έλλειψη συνεχούς παρακολούθησης (και δορυφορικής) των καμμένων εκτάσεων κ.α.

Ένα σημαντικό βήμα στο οποίο πρέπει να προχωρήσουμε είναι οι δασικοί χάρτες, ιδιαίτερα για τις πυρόπληκτες περιοχές του 2007 και γι’ αυτές που κάηκαν τώρα, θα πρέπει άμεσα να θεσμοθετηθούν, για να μην υπάρχει θέμα διεκδικήσεων.

Για να αποτρέψουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος χρειάζεται να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάτω από μια ηγεσία η οποία θα έχει την πολιτική βούληση να το πράξει και να δώσει το κίνητρο σε όλους να δώσουν αποτελέσματα στην προσπάθεια.

4. Αν είναι εμπρησμοί αυτές οι μεγάλες πυρκαίες υπάρχει πραγματική βούληση να συλληφθούν οι εμπρηστές;

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει ποτέ τη σύλληψη κάποιου εμπρηστή και την αποκάλυψη των συμφερόντων που κρύβονται πίσω του. Και το κυριότερο δεν είναι απλά να αλλάξει αυτό, αλλά κυρίως να αφοπλιστούν αυτά τα συμφέροντα. Όποιος αυθαιρετεί πρέπει και να ξέρει πως θα υποστεί τις συνέπειες. Οι δασικές περιοχές πρέπει να καταγραφούν με επίσημους δασικούς χάρτες, και να μην υπάρχουν πια αμφισβητήσεις. Και φυσικά πρέπει επιτέλους να πάμε στην πολεοδομική ανάπτυξη σε οργανωμένους οικισμούς και να τελειώσουμε με την εκτός σχεδίου δόμηση. Να θυμίσω όμως ότι έχουμε ζητήσει από τις φωτιές του 2007 κιόλας την έκδοση του επίσημου πορίσματος για τις αιτίες της τότε καταστροφής, για να μάθουμε επιτέλους αν υπήρχε εμπρησμός, ποιοί τον υλοποίησαν και να μπορέσουμε έτσι να θωρακίσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της σιωπής με τις οποιες συνέπειες.

5. Πολλοί στην Ελλάδα και πρόσφατα στο εξωτερικό συνέδεσαν και συνδέουν την συχνή εκδήλωση καταστρεπτικών πυρκαγίων σε μέρες που οι άνεμοι είναι σφοδροί με δράση κυκλωμάτων που επιθυμούν την καταστροφή. Εσείς ποια γνώμη έχετε;

Τα συμφέροντα είναι πολλά, και τους έχει επιτραπεί – διαχρονικά – να έχουν προσδοκίες Το ζήτημα είναι πως μπορείς να θωρακίσεις τη χώρα απέναντι στα συμφέροντα αυτά.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά δεν κυβερνά εμείς ετοιμάζουμε ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό πλαίσιο μέτρων για τις δράσεις μας για την επόμενη ημέρα ως κυβέρνηση. Με τα μέτρα αυτά πιστεύουμε ότι θα οδηγηθούμε στην εξάλειψη των καταπατήσεων και στην αντιμετώπιση αυθαιρεσιών.

Σύμφωνα με τις βασικές κατευθύνσεις του πλαισίου αυτού θεωρούμε ότι πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας του δασικού πλούτου, ο οποίος θα δώσει το μεγαλύτερο βάρος στην πρόληψη και θα έχει ως στόχο την επαναφορά των καμμένων εκτάσεων στην πρότερη κατάσταση. Για να αποφύγουμε μια νέα γενια αυθαιρέτων χρειάζεται από εμάς σαφής και χωρίς παλλινδρομήσεις πολιτική γης. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπάρξη πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμμένων εκτάσεων, να υπάρξουν μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων από τη διάβρωση και τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες.

6. Γιατί μετά από κάθε μεγάλη καταστροφή δασικών εκτάσεων η υπόσχεση αναδάσωσης δεν τηρείται με τρόπο ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η καμμένη περιοχή με τοποθέτηση ακόμα και συρμαπτοπλεγμάτων;

Ακριβώς γιατί το κράτος εμφανίζεται αδύναμο να επιβάλει την εξουσία του και να ελέγξει τις χρήσει γης απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα. Για πολιτικούς και πελατειακούς λόγους αρχίζουν οι εξαιρέσεις, τα «στραβά μάτια» και έτσι μπαίνουν τα θεμέλια της επόμενης καταστροφής. Όμως το κράτος είναι άτυπο που θα πρέπει να εξασφαλίζει το κοινό συμφέρον απέναντι στο ιδιωτικό, όταν αυτό μάλιστα είναι παράνομο, αλλιώς ακυρώνεται ο ρόλος του. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να θυμηθεί αυτό το ρόλο του κράτους και οι πολίτες να τον απαιτήσουν.

7. Και το 1995 και το 1998 κάηκαν τεράστιες εκτάσεις και ο κ.Λαλιώτης κλαίγοντας είχε διαβεβαιώσει ότι θα αναδασωθεί κάθε μέτρο που κάηκε. Αυτό δεν συνέβη. Και παρόμοιες μη τηρηθείσες υποσχέσεις είχαν δοθεί και προ του κ.Λαλιώτη από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Ποιά είναι η πιο ακριβής και λογική εξήγηση κατά τη γνώμη σας;



Από τη μια η αδυναμία του κράτους που εξήγησα πριν, και που έχοντας φτάσει στη σημερινή τραγική κατάσταση είναι ανάγκη να αλλάξει, και από τη άλλη ότι η αποκατάσταση με δενδροφυτεύσεις και όλα τα παράλληλα έργα είναι μια καθόλου ευκαταφρόνητη σε προσπάθεια, χρόνο και κόστος υπόθεση. Και για το λόγο αυτό η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα πρέπει να είναι το επόμενο «μεγάλο έργο» ου θα σχεδιαστεί από μια σύγχρονη κυβέρνηση. Ο πρόεδρος μας τόνισε και το επισημαίνω και εγώ ότι οι φετινές καταστροφές αποτελούν την κόκκινη γραμμή, ηπροστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί για εμάς την πρώτη προτεραιότητα πλέον. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητάμε από την κυβέρνηση να αναθεωρήση το προτεινόμενο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής και να το επικαιροποιήσει σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Όμως ο κ. Σουφλιάς, αντί να το κάνει δημοπράτησε οδικά έργα στην Αττική τη στιγμή που ακόμα κάπνιζαν τα αποκαΐδια… Αυτή είναι η διαφορά της πολιτικής μας.

8. Πόσο νόμιμες και ηθικές επιδιώξεις έχουν οι συνεταιρισμοί που έχουν στην Αττική μεγάλες εκτάσεις και πόσο άδικος θα ήταν κανείς αν μιλούσε ότι πρόκειται απλώς περι κυκλωμάτων με λευκό κολλάρο και υπο κρατική ομπρέλλα;

Όταν οι συνεταιρισμοί επιδιώκουν – και συχνά τελικά πετυχαίνουν – τον αποχαρακτηρισμό μιας δασικής έκτασης για να κάνουν αυτό που θέλουν, αποκομίζοντας τεράστιες υπεραξίες γης, μπορεί στα χαρτιά να είναι νόμιμοι, όμως είναι αντίθετοι με το πνεύμα του συντάγματος και άρα ουσιαστικά παράνομοι καθώς λειτουργούν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Όμως το πρόβλημα ξεκινάει πιο πίσω: δεν μπορεί οι αποφάσεις και οι επιλογές για πολεοδόμηση και ανάπτυξη μια πόλης και του οικιστικού της ιστού να γίνεται με βάση τα συμφέροντα και τις πιέσεις από συνεταιρισμούς και άλλους, το κράτος, μέσα από πολεοδομικά σχέδια και ρυθμιστικά πρέπει να ορίσει που και πως αυτό γίνεται και να ακολουθήσουν οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, το ρυθμιστικό της κυβέρνησης Καραμανλή δείχνει ότι όχι μόνο δε γίνεται κάτι τέτοιο, αλλά όλη η προσπάθεια είναι να νομιμοποιηθούν και να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

9. Σε δασικές εκτάσεις της Αττικής έχουν αγοράσει δικαστές, υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας, Αμυνας, Οικονομικών, Τραπεζικών κλπ. Και συνεχώς εμφανίζονται οικισμοί με περίτεχνα αρχαία ονόματα. Θα τολμούσατε ποτέ να απαντήσετε ότι οι συνεταιρισμοί αυτοί είναι παράνομοι και ανήθικοι στην ουσία έστω και αν έχουν νομιμοφάνεια στη δημιουργία και δράση τους;

Σε μια χώρα που λείπει το κράτος, οι ιδιώτες κάνουν το δικό τους. Λίγο σας το «φαρ ουέστ» του κινηματογράφου, μόνο που εδώ θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το αύριο των παιδιών μας. Οι ομάδες που αξιοποιούν αυτές τις συνθήκες μπορεί να μην έχουν ηθικό έρεισμα, αλλά η τελική ευθύνη παραμένει στο κράτος και τους λειτουργούς του που πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αυστηρό, ανεξάρτητα από το ποιόν έχει απέναντί του.

10. Η σύζυγος του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας μπήκε φυλακή για τέτοια δράση στην Πεντέλη, Δυο ευρωβουλευτές του παλαιού ΠΑΣΟΚ (Σταμούλης –Τσάτσος) ήταν στην διεκδίκηση χιλιάδων στρεμμάτων στον Υμηττό από πελάτες των δικηγορικών τους γραφείων κορυφαίος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (Λυκουρέζος) διώκεται για παρόμοια υπόθεση στη Γλυφάδα. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για δράση διακομματικών συμμοριών, χωρίς φυσικά να χρεώνουμε στις κομματικές ηγεσίες συμμετοχή;

Δε θέλω να σχολιάσω συγκεκριμένα περιστατικά, γιατί απλά είναι απαράδεκτο αυτή η σήψη να μολύνει την πολιτική ζωή. Όμως, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τέτοια φαινόμενα θα είχαν αποτελέσει μέγα σκάνδαλο και οι εμπλεκόμενοι θα είχαν εξοστρακισθεί από την πολιτική ζωή, ώστε και αυτή να προστατευτεί, και οι πολίτες να μην την ευτελίζουν στη συνείδησή τους. Εκεί πρέπει να πάμε, άμεσα.

11. Επι δεκαετίες εξελίσσονται υποθέσεις διεκδικήσεων εκτάσεων με πλαστά συμβόλαια, με συμβόλαια επι Τουρκοκρατίας κλπ και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το Κτηματολόγιο δεν ξεκίνησε από τις δασικές εκτάσεις ακριβώς για να δοθεί χρόνος στις συμμορίες του λευκού κολλάρου να κάψουν και να αρπάξουν εκτάσεις. Ποιό είναι το σχόλιο σας στους ισχυρισμούς αυτούς;

Οι καθυστερήσεις τόσο στο κτηματολόγιο όσο και στους δασικούς χάρτες, για όποιο λόγο και αν συμβαίνουν αφήνουν περιθώριο σε συμφέροντα να ολοκληρώσουν το έργο τους. Σήμερα η πλειονότητα των δασικών χαρτών είναι ολοκληρωμένη, και η κυβέρνηση Καραμανλή αρνείται να τους θεσμοθετήσει για να αποφύγει τις συγκρούσεις με αυτά τα συμφέροντα. Αυτό πρέπει να τελειώσει και πιστεύω ότι όταν το κράτος εμφανιστεί με θάρρος και αποφασιστικότητα, οι επίδοξοι σφετεριστές της γης θα οπισθοχωρήσουν αναγκαστικά.

12. Στη Ν.Μάκρη επιχειρούν να διανείμουν μια έκταση 300 στρεμμάτων στους πρόποδες του βουνού που κάηκε με τον ισχυρισμό ότι θα διατεθεί σε απογόνους προσφύγων της Μικράς Ασίας αν και οι πρόγονοι πήραν από 40 στρέμματα τότε. Δεν είναι προκλητικό με δεδομένο ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της εποχής εκείνης είχαν πάει από 40 τετραγωνικά μέτρα και μία σκάφη και αυτά με δάνεια που πλήρωναν για χρόνια;

Ας μην ψάχνουμε τόσο μακριά, έτσι κι αλλιώς το Σύνταγμα – και το Άρθρο 24 που απέτυχε, ευτυχώς, να αλλάξει η κυβέρνηση - ορίζει τι είναι δάσος και τι όχι. Με αυτό το μέτρο πρέπει να κινηθεί το κράτος, και να μη χάνεται σε συζητήσεις περί προσφύγων, φτωχών νοικοκυριών που έχουν ένα μικρό αυθαίρετο για πρώτη κατοικία κλπ. Αυτού του είδους η προσέγγιση είναι που ανοίγει τα παραθυράκια.

13. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δημοτικοί άρχοντες είναι χωμένοι στις υποθέσεις καταπάτησης και κατάτμησης δασικών εκτάσεων. Εχετε κάποιες ενδείξεις;

Θα ήταν άδικο να εξομοιώσει κανείς όλους τους τοπικούς άρχοντες, γιατί όπως υπάρχουν οι λιγότερο έντιμοι, έτσι υπάρχουν και άνθρωποι που τιμούν πραγματικά το αξίωμα. Όμως και εδώ είναι μια περίπτωση που το κράτος πρέπει από τη μια να δώσει ξεκάθαρες κατευθύνσεις, και από την άλλη να είναι εξαιρετικά αυστηρό απέναντι τους, γιατί τελικά ο άρχοντας ενός τόπου είναι εκείνος που θα δώσει και την κατεύθυνση.

14. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου τι είναι κατά τη γνώμη σας και γιατί επι 10 χρονια δεν το σταμάτησε κανείς;

Καταρχήν να διευκρινίσω ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή και επιφανή της στελέχη, και αυτό αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή. Και να προσθέσω ότι παρά την τεράστια επιμονή του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το θέμα και να χυθεί φως στην υπόθεση, η κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι τη στιγμή που δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς – θυμόμαστε τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή στην περσινή ΔΕΘ – προσπάθησε να το υποβαθμίσει και να κλείσει τη συζήτηση. Με αυτό τον τρόπο τα σκάνδαλα δεν σταματούν, απλά ολοκληρώνονται και συγκαλύπτονται.

15. Καταγγελίες για το σκάνδαλο αυτό υπήρχαν μαζί με ρεπορτάζ αλλά ποτέ δεν είχε επιληφθεί η Δικαιοσύνη αν και έπρεπε.Αν τα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ» δεν έκαναν μηνυτήρια αναφορά θα υπήρχε η δικαστική εξέλιξη και συνεπεία αυτής η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή; Αν υποστηρίζετε ότι θα υπήρχε εξέλιξη εξηγείστε μας πως θα ξεκινούσε και με ποια διαδικασία θα εξελισσόταν.

Οπωσδήποτε το να φέρει στη δικαιοσύνη ένα μέσο ενημέρωσης την πληροφόρηση και τα δεδομένα που έχει για ένα σκάνδαλο είναι σημαντική απόφαση που δικαιώνει και το ρόλο των ΜΜΕ, αλλά και βοηθά να εξυγιαίνεται η ζωή του τόπου. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν υγείες δυνάμεις και στο πολιτικό σύστημα, και ακόμη περισσότερο υγιείς και έντιμοι άνθρωποι χωρίς δεσμεύσεις, που δίνουν την ίδια μάχη από το πολιτικό επίπεδο. Αν επικρατήσουν αυτές οι νοοτροπίες στην πολιτική, τα ΜΜΕ, την κοινωνία, η Ελλάδα θα πάψει να βλέπει τέτοια θλιβερά φαινόμενα.

16. Εχουμε το ευθύ παράπονο ότι αν και επίσημα αναγνώρισαν τα Κόμματα με τα πορίσματά τους στην Εξεταστική ότι πρόκειται περι μεγάλου σκανδάλου κανένα Κόμμα ως φορέας δεν μας είπε μπράβο.Υπερτιμάμε τη συμβολή μας η μήπως τα Κόμματα στην ουσία δυσαρεστήθηκαν για την πρωτοβουλία; Διευκρινίζουμε βέβαια ότι είχαμε την συμπαράσταση πολλών βουλευτών μεμονωμένα.

Όπως ξέρετε η εξουσία, και τα ΜΜΕ είναι εξουσία στη δημοκρατία σήμερα, δεν ακούει ποτέ μπράβο, μόνο κριτική και απαιτήσεις, και ίσως αυτός είναι ο ρόλος της. Το βασικό όμως είναι με αυτό που κάνει να αντλεί την ηθική δικαίωση για τις πράξεις της και κυρίως να ξέρει ότι έχει προσφέρει.

17. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πράγματι μεγάλη κρίση και κίνδυνο κατάρρευσης οικονομικά;

Η Ελλάδα και η Ελληνική οικονομία είναι και πάντα βρισκόταν αρκετά μακριά από τις πολύ δυναμικές αγορές υψηλού κινδύνου, και κατά συνέπεια θα έπρεπε να δεχτεί αναλογικά πολύ μικρότερη επίδραση από τη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Παρόλα αυτά, λόγω των διαχρονικών λαθών της κυβέρνησης Καραμανλή και την πολιτική στήριξης των λίγων και ισχυρών, η οικονομία σήμερα ζει μια φοβερή ασφυξία, ρευστό δεν υπάρχει, χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, και το επόμενο εξάμηνο διαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο. Δεν είναι τόσο ο κίνδυνος της κατάρρευσης – ευτυχώς η ΕΕ αποτελεί ένα μέτρο ασφάλειας – όσο το τεράστιο φορτίο που αυτούς τους μήνες μπαίνει στην οικονομία μας και από το οποίο θα προσπαθούμε για χρόνια να απαλλαγούμε, με επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

18. Στη Γερμανία συγκυβερνούν τα δυο Κόμματα εξουσίας για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση και για να λαμβάνουν αποφάσεις αποδεκτές από την λαίκή πλειοψηφία.Το ίδιο ζητούν τελευταία οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων ,του Επιμελητηρίου,των εμπόρων κλπ. Πως τοποθετείστε απέναντι στην ευθεία πρότασή τους να συγκυβερνήσουν με ένα είδος κοινοβουλευτικής δικτατορίας τα δυο μεγάλα Κόμματα;



Είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, τη στιγμή που απορρίπτει και την κατηγορεί γι αυτό για τους χειρισμούς της σε κάθε επίπεδο, την οικονομία, το περιβάλλον, την αναπτυξιακή πολιτική, την παιδεία; Για να υπάρξει κυβερνητική συνεργασία χρειάζεται να υπάρχει μια βασική συν-αντίληψη, και στην περίπτωση μας είμαστε στην απέναντι όχθη από την ΝΔ και τις επιλογές της. Αφήστε που ο Καραμανλής δε μου θυμίζει σε τίποτε τον Παπανδρέου…

19. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάστηκε από το εκλογικό Σώμα για τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη.Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Έχουμε ήδη μιλήσει για την δυνατότητα και τις ευκαιρίες προσέγγισης θέσεων με το ΣΥΡΙΖΑ, και πράγματι σε πολλά ζητήματα πολιτικής, κοινωνικά, περιβαλλοντικά κλπ είμαστε πολύ κοντά. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει και η πρόσκληση και η διάθεση, όμως μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται θετικός. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ έχει πει πως και μετά από την επίτευξη αυτοδυναμίας, θα επιδιώξει συνεργασίες με την Αριστερά που θα επιτρέψουν την γρηγορότερη και καλύτερη μετάβαση σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

20. Ποιό περιεχόμενο έχει για σας το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ και ποια βάση έχει η εντύπωση ότι ο Χριστοφοράκος κρατάει και τα δυο μεγάλα Κόμμτα,ο Καραβέλας κάποιους πολιτικούς και γιαυτό καταβάλλεται παρασκηνιακή προσπάθεια να μη ριχτεί πλήρες φως;

Ξέρετε, το πρόβλημα σήμερα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι ότι με την τακτική συγκάλυψης και διαχείρισης δημόσιων θεμάτων πίσω από κλειστές πόρτες και στο σκοτάδι, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε περίπτωση Χριστοφοράκου να παίζει το παιχνίδι αυτό. Έτσι όλοι είναι υπεύθυνοι και κανείς δεν είναι, και αυτή είναι η διάσταση που αποκαλύπτεται με την υπόθεση Siemens. Για το λόγο αυτό υποστηρίζω θερμά, παρόλο που όντας τόσο νέος στην πολιτική είμαι πολύ μακριά από αυτή την υπόθεση, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άπλετο φώς και συνολική εξέταση, να καθαρίσει η εικόνα.

21. Η Ελλάδα είχε και επι ΠΑΣΟΚ και έχει και στα 5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας την χειρότερη θέση στον πίνακα της διαφθοράς από τα ευρωπαικά αλλά και από τριτοκοσμικά κράτη.Ποιό διαχωρισμό κάνετε στη διαφθορά προ του 2004 και μετά το 2004;

Η διαφθορά είναι διαφθορά. Δεν έχει χρώμα και απ’ όπου και να προέρχεται είναι η χειρότερη αρρώστια της δημοκρατίας, γι αυτό και πρέπει να ξεριζώνεται. Το ΠΑΣΟΚ κρίθηκε και τιμωρήθηκε για το παρελθόν του, και πιστεύω ότι πήρε το μάθημα που η κυβέρνηση Καραμανλή δεν ήρε ακόμη, ότι τα ίδια λάθη δεν επιτρέπονται.

22. Αν το ΠΑΣΟΚ πάρει την κυβέρνηση θα στηριχτεί σε κομματικά στελέχη και αν ναι ποια εγγύηση θα έχουν οι πολίτες ότι δεν θα γίνουν στο όνομα του κομματικώς ορθού όσα έγιναν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στις δυο κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας;



Στην πολιτική δεν υπάρχουν εγγυήσεις, εκ του αποτελέσματος κρίνεται κανείς. Όμως πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ αν θέλει να εφαρμόσει αυτά που προγραμματίζει και οραματίζεται για τον τόπο και τους Έλληνες πρέπει να ξεφύγει από το κομματικώς ορθό και να πάει στο απλά, ορθό. Προσωπικά θεωρώ σημαντικό σε αυτό τη δέσμευση και την μέχρι σήμερα πορεία του Γιώργου Παπανδρέου.

23. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ σε περίοδο οικονομικής κρίσης εισπράττει 350.000 ευρώ το χρόνο.Με δεδομένο ότι αμέσως βρίσκεται πρόσωπο με περισσότερα προσόντα και με μισθό όσο του διευθυντή μιας δημόσιας υπηρεσίας ποιο σχόλιο έχετε για τις αμοιβές στην κρατική τηλεόραση διαχρονικά;

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης, το κράτος πρέπει να είναι εκείνο που δίνει το παράδειγμα και τον τόνο της συγκρατημένης πολιτικής δημόσιων δαπανών. Η τηλεόραση δεν πρέπει να αποτελεί εξαίρεση, και ιδιαίτερα η κρατική τηλεόραση πρέπει να είναι φορέας που υπηρετεί το λειτούργημα της αντικειμενικής ενημέρωσης με σεβασμό στον πολίτη. Ο σεβασμός έχει να κάνει και με την πολιτική αμοιβών.

24. Η κρατική τηλεόραση σήμερα έχει κομματικά χαρακτηριστικά και σε κάθε περίπτωση όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση ποια κρατική τηλέοραση θα έχουμε;

Υπάρχουν κρατικές τηλεοράσεις στην Ευρώπη που υπηρετούν την ενημέρωση, υπάρχουν και περιπτώσεις που υπηρετούν το κόμμα ποιου έχει την εξουσία. Δυστυχώς σήμερα η Ελλάδα είναι σαφώς στη δεύτερη κατηγορία. Όμως δεν χρειάζεται να είναι έτσι, και εφόσον η κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική που βάζει πρώτα τα συμφέροντα του πολίτη, αυτό που θα κάνει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, η τηλεόραση δεν έχει λόγο να είναι κομματικό εργαλείο.

25. Στο περασμένο τεύχος μας χαρακτηρίσαμε τον Μάικλ Δουκάκη τον πιο επιτυχημένο Ελληνα πολιτικό με δεδομένα ότι ο ίδιος δήλωσε ευθέως και μόνο Ελληνας και ότι έφτασε να είναι φαβορί στις δημοσκοπήσεις και έχασε για λίγο την θέση του πλανητάρχη στο εξαιρετικά κρίσιμο διάστημα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης. Πως τοποθετείστε;

Ο κ. Δουκάκης είναι μια σημαντική πολιτική προσωπικότητα, που πέρα από την προσωπική του επιτυχία να καταφέρει να είναι υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, έδωσε περηφάνια στην Ελλάδα και τους Έλληνες, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

26. Μυρίζεστε στροφή της αμερικανικής πολιτικής στο ζήτημα των Σκοπίων και της Τουρκίας με κυβέρνηση Ομπάμα η δεν περιμένετε καμία ουσιαστική αλλαγή;

Η πολιτική των ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη ή όχι προσέγγιση από την Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ. Και στα δύο μέτωπα η κυβέρνηση Καραμανλή έχει μόνο αποτυχίες να δείξει, καθώς ούτε διεκδίκησε ούτε έπεισε για τις Ελληνικές θέσεις, και βέβαια αδιαφόρησε για την πραγματική στήριξη και συνεργασία με τους Έλληνες στις ΗΠΑ. Αυτό θέλει συστηματική δουλειά και στόχους, και ελπίζουμε ότι με επόμενη, έμπειρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να το καταφέρει.

27. Συμμερίζεστε την άποψη ότι η ένταση στο Αιγαίο οφείλετε στο ενδεχόμενο η στη βεβαιότητα ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Η ένταση στο Αιγαίο και πάλι οφείλεται στους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης που έχει δείξει ανεκτικότητα και αδράνεια απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας. Σε μια τέτοια συγκύρια, κάθε δεδομένο διεκδίκησης αυξάνει την ένταση, όμως η εξωτερική πολιτική οφείλει να προλαβαίνει, να εξασφαλίζει και να δυναμώνει τις θέσεις της χώρας.

28. Αν ο κ.Παπούλιας δεν δεχθεί να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει πρόεδρο από τον πολιτικό του χώρο η θα έχουμε κάτι ανάλογο με τις επιλογές των κ.κ.Στεφανόπουλου,Παπούλια;

Ο κ. Παπούλιας είναι ένας πολύ επιτυχημένος πρόεδρος που έχει κερδίσει την εκτίμηση όλωn των Ελλήνων. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει τι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του μετά τις εκλογές, και νομίζω πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που μόνο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να αποφασίσει. Οι δίκες μας κινήσεις ακολουθούν.

29. Εχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει πολλά στον εκλογικό νόμο. Μπορείτε να πείτε κάτι γιαυτό και για το αν θα αφορούν οι αλλαγές και τον τρόπο εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και τα δημοψηφίσματα;

Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω σε κάτι τόσο σημαντικό και θα αποφύγω τον πειρασμό… Είναι πάντως βέβαιο ότι το πολιτικό σύστημα χρειάζεται σημαντικές αλλαγές, ώστε η αντιπροσώπευση του πολίτη να είναι πιο άμεση και ουσιαστική, και ο εκλογικός νόμος είναι σημαντικό εργαλείο γι αυτό.

30. Κάντε μια σύγκριση μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή ως κομματικών ηγετών.

Δεν υπάρχει σύγκριση. Διαφορετική νοοτροπία, διαφορετικό όραμα, διαφορετικός τρόπος δουλειάς.

31. Πως τοποθετείστε απέναντι στο γεγονός πολιτικοί και μεγαλοδημοσιογράφοι να έχουν φτωχές φορολογικές δηλώσεις και ζωή κροίσου επειδή κρύβουν τα πραγματικά εισοδήματά τους σε οφ σορ εταιρείες η στο εξωτερικό;

Όταν ίδιοι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ έδιναν οδηγίες για το πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την φορολογία μέσω οφ σορ εταιρειών, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε πως τέτοια φαινόμενα αναπαράγονται, αι προσβάλλουν τους μικρό-μεσαίους πολίτες που σηκώνουν τα φορολογικά βάρη, ενώ η εκτέλεση του προϋπολογισμού οδηγείται από το κακό στο χειρότερο.


32. Πως θα πατάξετε την φοροδιαφυγή αν δεν συνδέσετε τον πραγματικό τρόπο ζωής των πολιτών με τις φορολογικές τους δηλώσεις;

Γι αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει μια διαφορετική φορολογική πολιτική που συνδέει τη φορολόγηση με τον πλούτο, με τα μη επαν-επενδυόμενα κέρδη, και όχι με έμμεση φορολόγηση που αδικεί τους πιο αδύνατους.

33. Υπάρχουν καρτέλ σήμερα στην ελληνική αγορά και αν ναι πως θα το αντιμετωπίσετε;

Όχι μόνο η πραγματικότητα της αγοράς αποδεικνύει πως υπάρχουν καρτέλ, αλλά κυρίως το ότι σε φάσεις που οι διεθνείς τιμές πέφτουν το κόστος του καταναλωτή αυξάνεται, είναι η κυριότερη απόδειξη, και το πρόβλημα στον πολίτη. Με συνεπή και αυστηρή πολιτική, και όχι με χαριστικές πράξεις σε φίλους και αρεστούς, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται.


34. Γιατί αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο ο κ.Σημίτης για την Ελλάδα με δεδομένα ότι επι των ημερών του εξελίχθηκε η μεγαλύτερη ληστεία μέσω του Χρηματιστηρίου, η διαφθορά έφτασε στο πολύ άσχημο επίπεδο που είναι σήμερα, οι τιμές πήγαν στα ύψη, εξελίχθηκαν σκανδαλα όπως του Κτηματολογίου,της ΖΗΜΕΝΣ κλπ;

Το έργο των κυβερνήσεων Σημίτη για την Ελλάδα είναι μεγάλο και σημαντικό και εν πρέπει ούτε να το απαξιώνουμε ούτε να το ξεχνάμε. Το ΠΑΣΟΚ τιμωρήθηκε για τα λάθη του παρελθόντος, και σήμερα πρέπει να κρατήσει τα καλά στοιχεία και να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν τα ίδια λάθη.

35. Ποιά πρόσωπα είχαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας;

Η οικογένειά μου φυσικά, κάποιοι δάσκαλοι σε σχολείο και πανεπιστήμια, και οι φίλοι που μου λένε την αλήθεια, είτε μου αρέσει είτε όχι.

36. Ποιές προσωπικότητες ξεχωρίζετε στα βάθη της ιστορίας;

Είναι πολλοί αυτοί που χάραξαν την ιστορία του κόσμου, όμως ξεχωρίζω τους Έλληνες φιλόσοφους, και τη συλλογική δύναμη της Γαλλικής Επανάστασης.

37. Κάνατε διακοπές και σας δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσετε κάποιο βιβλίο;

Δυστυχώς, με την καταστροφή από τις πυρκαγιές οι διακοπές μου, λόγω αντικειμένου, περιορίστηκαν σε ελάχιστες μέρες. Ξεκίνησα ένα βιβλίο για την ιστορία του αλατιού στον πολιτισμό και την οικονομία του κόσμου, αλλά ακόμα παλεύω να τα τελειώσω.

38. Που αποδίδετε το γεγονός ότι οι Ελληνες είνμαι τελευταίοι σε ανάγνωση εντύπων ΜΜΕ και βιβλίων ελληνικών και ξένων;

Είναι θέμα παιδείας κυρίως, αλλά και ποιότητας αρκετών ΜΜΕ. Όσο για τα βιβλία, ο δικός σας Δήμος μήπως έχει βιβλιοθήκη; Εγώ δεν ξέρω σχεδόν κανέναν που να έχει στην Ελλάδα…

39. Τι θα ρωτούσατε εσείς αν ήσαστε στη θέση μας και πως θα απαντούσατε;

Θα ρωτούσα ποια Ελλάδα θέλουμε να έχουμε στα επόμενα 10-20 χρόνια, και θα απαντούσα μια διαφορετική, βιώσιμη, πράσινη Ελλάδα, με έμφαση στον πολίτη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

40. Σε τι χρονικό ορίζοντα βλέπετε τις εθνικές εκλογές και ποιο προβλέπετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα;

Σήμερα που μιλάμε η κυβέρνηση κλυδωνίζεται από την αναποφασιστικότητα του πρωθυπουργού για το τι θα κάνει. Ότι και να αποφασίσει ένα είναι βέβαιο: σήμερα η χώρα είναι ακυβέρνητη, και όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο πιο μικρή θα είναι η ζημιά για τη χώρα από την παρατεταμένη ακυβερνησία.

41. Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, αυτή η κριτική ήπιων τόνων που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την κριτική που είχατε ακολουθήσει μετά τις πυρκαγιές του 2007;

Το θέμα δεν είναι η κριτική, άλλωστε ο κόσμος έβγαλε τα συμπεράσματα του. Αυτό που έχει σημασία είναι οι προτάσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο για να μην ξαναδούμε μια τέτοια καταστροφή και σε αυτό ρίξαμε το βάρος της προσπάθειας. Η κυβέρνηση και πάλι το αγνόησε, και πάλι φρόντισε να προτάξει τα ιδιωτικά συμφέροντα και να αποφύγει τις ευθύνες της.

42. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις εκλογές το ΠΑΣΟΚ βγαίνει πρώτο κόμμα και με αυτοδυναμία. Σε ποιο υπουργείο θα θέλατε να τοποθετηθείτε αν σας έκανε παρόμοια πρόταση ο Γιώργος Παπανδρέου;

Έχω πει πολλές φορές ότι δεν διεκδικώ ούτε θέσεις ούτε αξιώματα. Σκοπός μου είναι να προσφέρω για να χτίσουμε μια νέα, βιώσιμη Ελλάδα, από όπου και εάν αποφασίσει ο Γιώργος Παπανδρέου να αξιοποιήσει όσες γνώσεις και ιδέες μπορώ να προσφέρω.

43. Κατηγορούν και το ΠΑΣΟΚ για δασοκτόνους νόμους. Έχει βάση η κατηγορία;

Η δασική πολιτική στη χώρα μας χρειάζεται σοβαρές βελτιώσεις. Η καταστολή της αυθαιρεσίας είναι μια πάρα πολύ σημαντική πολιτική εφόσον την αναγνωρίζουμε σαν ένα από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έχουμε δασικές πυρκαγιές. Δεν μπορεί να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τις δασικές πυρκαγιές χωρίς να κάνουμε κάτι για την καταστολή της αυθαιρεσίας. Στην Αττική όπως και σε μεγάλα άλλα αστικά συγκροτήματα υπάρχουν πολύ μεγάλες αξιώσεις για την αξιοποίηση της γης αλλά αυτές οι αξιώσεις δεν μπορεί να είναι σε βάρος είτε του δασικού πλούτου είτε της ζωής μας.

Αναγνωρίζοντας τα δικά μας λάθη και στοχεύοντας στο να αποτρέψουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος, απαιτείται να διορθωθούν λάθος νομοθετικές προσεγγίσεις, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα τις θέσπισε, να συντονιστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάτω από μια ηγεσία η οποία θα έχει την πολιτική βούληση να το πράξει και να δώσει το κίνητρο σε όλους να δώσουν αποτελέσματα στην προσπάθεια.

44. Σύμφωνα με τις δικές σας γνώσεις, η Αττική μπορεί να επουλώσει τις πληγές της μετά τα χιλιάδες καμένα στρέμματα πρασίνου και αν ναι πώς και σε ποιο χρονικό ορίζοντα;

Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα στοχευμένη πολιτική για την αποκατάσταση των δασών. Φυσική και τεχνική αναγέννηση με ταυτόχρονη προστασία της πανίδας. Εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων πυροπροστασίας των αναδασωτέων εκτάσεων.

Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί ουσιαστικές τομές, ενίσχυση των πολιτικών προστασίας του δάσους και ουσιαστική στροφή στο ζήτημα των χρήσεων γης με κύριο μέτρο την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και τη στροφή σε οργανωμλενους οικισμούς, κινητοποιώντας και εφαρμόζοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο, όπως κατάργηση παρεκκλίσεων, μείωση συντελεστών δόμησης κλπ.

45. Θεωρείται ήδη το ΠΑΣΟΚ αυριανή κυβέρνηση. Ποια θα είναι η στάση του απέναντι στα χιλιάδες αυθαίρετα εκ των οποίων μόνο στην Αττική υπάρχουν 3.167 με τελεσίδικη απόφαση κατεδάφισης και παραμένουν βίλες;

Κατ αρχήν πρέπει να πάψει η αναπαραγωγή του φαινομένου. Ουσιαστικά μέτρα για την εξάλειψη των καταπατήσεων και την αντιμετώπιση αυθαιρεσιών. Χρειάζεται στοχοθεσία και σαφής πολιτική γης, η οποία θα οδηγεί στη πλήρη και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων, για να μην υπάρξει καμιά αλλαγή στη χρήση γης. Εθνικό Σχέδιο για την Πρόληψη και Διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και να δημιουργηθεί ο Ενιαίος Συντονιστικός Φορέας Δασοπροστασίας. Οι χρήσεις γης και οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις που χτίζονται μ’ αυτές θεωρούνται σημαντικότατη παράμετρος για την αύξηση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών. Και φυσικά στη συνέχεια, άμεσες ρυθμίσεις σε μηχανισμούς και νομοθεσία ώστε να υπάρξουν κατεδαφίσεις, ώστε η αυθαιρεσία να μην μένει ατιμώρητη.

46. Στις επερχόμενες εκλογές σκέφτεστε να κατέβετε υποψήφιος σε κάποια περιφέρεια;

Στόχος μου είναι να προωθήσω την πολιτική της Πράσινης Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Επιλογή μου είναι η Α’ Αθήνας, από όπου μπορώ να προσφέρω και στην προώθηση του οράματος και του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον για όλη τη χώρα, και να προτείνω συγκεκριμκενα πράγματα για μια πόλη που το χρειάζεται.

47. Πώς τοποθετείστε απέναντι στους ισχυρισμούς τοπικών αρχών ότι δεν τις άφηναν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες στις πληγείσες περιοχές;

Τα δασαρχεία σε όλη τη χώρα δηλώσαν αδυναμία καθαρισμού των αντιπυρικών ζωνών, συντήρησης της δασική οδοποιίας και αξιοποίησης ακόμη και των υπαρχουσών υδατοδεξαμενών.

Οι Δήμοι καλούνται να συμβάλλουν στην πυροπροστασία χωρίς πιστώσεις ή με ελάχιστη και ανισομερή οικονομική ενίσχυση. Η Κυβέρνηση διέθεσε αφανώς και αδιαφανώς το 2009 στους δήμους 60 εκατομμύρια Ευρώ για τις δράσεις πολιτικής προστασίας. Όλα αυτά σημαίνουν πολλά.

48. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να περιοριστεί η καταστροφή από τις πυρκαγιές και πώς;

Η Κυβέρνηση δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές καταστολής κυρίως όμως αγνόησε και πάλι τις πολιτικές πρόληψης. Λάθη συντονισμού μεταξύ των αρχών και προβλήματα στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού σώματος δεν διορθώθηκαν μετά το 2007.

49. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την πράσινη ανάπτυξη που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ;

Η πολιτική του ΠΑΣΟΚ για την πράσινη ανάπτυξη αφορά σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που έχει σκοπό να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τα προϊόντα ποιότητας, το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας. Σκοπός της πράσινης ανάπτυξης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, επιχειρηματικών ευκαιριών και εισοδήματος για όλους, και η δίκαιη διανομή του πλούτου που παράγει η ανάπτυξη.

50. Ποιο είναι το μοντέλο του τουρισμού που κατά τη γνώμη σας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον;

Ο τουρισμός στην Ελλάδα οφείλει να προσβλέπει:

* στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς, μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού τουρισμού.
* στη βιώσιμη ανάπτυξη με ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας και των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.
* στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με δράσεις που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του οικολογικού τουρισμού, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.
* στην αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού πλούτου της χώρας για ανάπτυξη παραθεριστικού τουρισμού, μέσα από την αποκατάσταση και αναβίωση εγκαταλειμμένων οικισμών και διατηρητέων κτιρίων ακολουθώντας τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
* στον διαχωρισμό τουριστικών επενδύσεων από την παραθεριστική κατοικία.
* στην ενίσχυση ξενοδοχειακών επενδύσεων σε κατάλληλα επιλεγμένες περιοχές με ρητή πρόβλεψη ότι οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες θα πρέπει να ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτονομία πόρων, με επαναχρησιμοποίηση υδάτων και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
* στη θέσπιση κατάλληλων μέτρων και ρυθμίσεων για την καλύτερη δυνατή ένταξη των έργων στο περιβάλλον, πάντοτε στo πλαίσιo της φέρουσας ικανότητας του τόπου.



51. Θεωρείτε ότι οι Έλληνες έχουν λάβει την κατάλληλη περιβαλλοντική παιδεία; Και αν όχι γιατί;

Όχι, διότι δεν υπήρξαν σωστά θεμέλια στην οικοδόμηση της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Το ζήτημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ερχόταν πάντα σε δεύτερη μοίρα ή δεν αποτέλεσε ποτέ ουσιαστική προτεραιότητα.

52. Μετά και την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους παρατηρείται η εικόνα πολλών αποτσίγαρων στους δρόμους αλλά και στις θάλασσες. Πώς πιστεύετε ότι αυτός ο κίνδυνος ρύπανσης του περιβάλλοντος μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αυτό συνέβαινε και πριν την απαγόρευση, απλά χειροτέρεψε. Είναι κι αυτό θέμα παιδείας και είναι έργο του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικής δουλειάς από ΜΜΕ και οργανώσεις να φτιάξουμε ενσυνείδητους πολίτες.

53. Πόσο σύμφωνο σας βρίσκει το αίτημα πολλών οικολογικών οργανώσεων για πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού;

Δεν πρέπει να οδηγούμαστε στα άκρα και να φτάνουμε σε ένα αντικυνηγετικό μένος, που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Με σοβαρή εκτίμηση των πληθυσμών της πανίδας και σε συνεργασία με σοβαρές και υπεύθυνες οργανώσεις κυνηγών, μπορεί να υπάρξει και ελάχιστη επιβάρυνση, και συνεργασία με ανθρώπους που θα συνδράμουν στην προστασία του περιβάλλοντος .

54. Με ποια επιχειρήματα θα πείθατε τους Έλληνες να συμπεριφέρονται με περισσότερη οικολογική συνείδηση στην καθημερινότητά τους;

Δίνοντας να κατανοήσουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι μόδα, αλλά αποτελεί πρωταρχικά και ουσιαστικά άμεση ανάγκη. Ο πλανήτης κινδυνεύει, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με πρώτη και ήδη ορατή την έλλειψη νερού, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ζήτημα στις μέρες μας. Σήμερα, η πίεση για συνεχείς πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι ολοένα και πιο έντονη. Η ανάγκη να στραφούμε προς πράσινες αναπτυξιακές πολιτικές δεν υπαγορεύεται μόνο από ηθικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους αλλά έχει πλέον και καθαρή οικονομική διάσταση. Είναι προφανές ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τον προηγούμενο αιώνα αποδείχτηκε ευεργετικό για την οικονομία, αλλά καταστροφικό για το περιβάλλον. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι πλέον μια θεωρητική συζήτηση αλλά αποτελεί πραγματική απειλή ενώ η ανάγκη εφαρμογής ενός νέου μοντέλου πράσινης ανάπτυξης εξελίσσεται από εφήμερη μόδα σε συλλογική συνείδηση και αναγκαιότητα.

55. Οι πολιτικοί προτρέπουν τους πολίτες να προτιμούν τα μαζικά μέσα μεταφοράς για την προστασία του περιβάλλοντος. Όμως πολλοί από αυτούς δεν έχουν μπει ποτέ σας σε κάποιο από αυτά. Πώς το σχολιάζετε και ο ίδιος προσωπικά πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα μέσα μεταφοράς;

Έχοντας την ευκολία της μηχανής μου, η αλήθεια είναι ότι τα μαζικά μέσα τα χρησιμοποιώ λιγότερο, αποφεύγω όμως όσο μπορώ το αυτοκίνητο. Δεν μπορώ όμως να κατηγορήσω τους πολίτες που μη έχοντας μαζικά μέσα καταλήγουν να προτιμούν το αυτοκίνητο. Δουλειά του κράτους είναι να δώσει προτεραιότητα σε αυτά, και όχι σε νέους αυτοκινητοδρόμους.

56. Πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα;

Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, αλλά και προετοιμασίας και προσαρμογής στις ήδη ορατές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πάνω απ’ όλα όμως απαιτείται περιορισμός της προσέλκυσης νέου πληθυσμού στην Αττική, και κίνητρα για την εγκατάσταση δραστηριοτήτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, με σαφή προέκταση την ανάγκη επανεξέτασης του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου. Οφείλει να υπάρξει ένα σχέδιο αποκέντρωσης και Ιεραρχημένες παρεμβάσεις με τριπλό στόχο:

* ανάσχεση της οικιστικής εξάπλωσης
* πράσινη ανάπτυξη
* δυνατότητα αναπλάσεων (αξιολογώντας την ανάπλαση ως πολεοδομικό εργαλείο σύμφωνα με τη λογική της αρχιτεκτονικής και όχι των εργολαβιών).



57. Κατά τη γνώμη σας, η επιλογή υπουργών πρέπει να γίνεται με βάση τις ιδιαίτερες γνώσεις και σπουδές του καθενός;

Έχει σημασία και η πολιτική τους ευαισθησία και οξυδέρκεια, αλλά και η κατανόηση του αντικειμένου τους. Η γνώση είναι σημαντική, αλλά επειδή κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα έχει σημασία να μπορεί να επικοινωνήσει και να ακούσει αυτούς που έχουν γνώση να προσφέρουν, και όραμα να μοιραστούν.

58. Ποια είναι η γνώμη σας για το νέο μουσείο της Ακρόπολης; Πιστεύετε ότι πρέπει να επιστραφούν τα μάρμαρα και ναι με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί;

Φυσικά και πρέπει να επιστραφούν τα μάρμαρα, ώστε να βρίσκονται εκεί που ανήκουν. Χρειάζεται επιμονή από την Ελλάδα και σοβαρή διεκδίκηση.

59. Σύμφωνα με τις δικές σας ιδιαίτερες γνώσεις, θεωρείται ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ ακολουθήθηκε σωστή πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος; Κάντε μία σύγκριση με εκείνη που ακολουθείτε από τη ΝΔ;

Είναι τεράστιο το θέμα, με δυο λόγια όμως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αν και έκαναν λάθη, είχαν το περιβάλλον σαν παράμετρο που έπρεπε να συνυπολογιστεί. Η κυβέρνηση της ΝΔ απλά αρνήθηκε να το αξιολογήσει και έκανε πολιτική με τσιμέντο, άσφαλτο και ατσάλι.

60. Είστε υπέρ του υπερκομματικού χαρακτήρα σε κάποια νευραλγικά υπουργεία όπως για παράδειγμα στου περιβάλλοντος;

Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι υπερκομματική, όχι όμως και τα Υπουργεία σε μια αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Θεωρώ επίσης ότι το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά δομή και μορφή, ώστε να επιλυθούν ουσιαστικά τα ζητήματα που του αναλογούν.

61. Είστε υπέρ της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων ως εναλλακτική πηγή ενέργειας στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι προτάσεις σας στο ενεργειακό πρόβλημα της Ελλάδας;

Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας ακόμη και για ειρηνικούς σκοπούς. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέτοιας μορφής ενέργεια, διότι μπορεί άνετα να εξασφαλίσει την εξοικονόμηση με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με επενδύσεις στην αύξηση της αποδοτικότητας και μείωση των εκπομπών ρύπων. Για μας, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι λύση, αλλά ένα ακόμη πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι τόσο πλούσια χώρα σε ΑΠΕ, τις οποίες όμως δυστυχώς δεν αξιοποιεί.

62. Κάποιοι κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ πως η υλοποίηση της πράσινης ανάπτυξης σημαίνει μεγάλο κόστος από την πλευρά των πολιτών. Ποια είναι η απάντησή σας;

Η πράσινη ανάπτυξη δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας. Εκτός από αυτό όμως, έχει σα βασική αρχή την δίκαιη κατανομή του αποτελέσματος στην κοινωνία. Έτσι, όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόσθετα βάρη στους εργαζόμενους και τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Με την εξοικονόμηση πόρων από τον περιορισμό της σπατάλης δημιουργούνται νέες δυνατότητες για διανομή σε κοινωνικές πολιτικές, όπως η παιδεία και η υγεία. Με την δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών αυξάνεται το εθνικό προϊόν. Καθώς μεγαλώνει η πίτα, οι δυνατότητες του κράτους για πιο δίκαιη φορολογική πολιτική που δεν φορτώνει τα βάρη σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Η υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών από εκείνους που ρυπαίνουν το περιβάλλον απαλλάσσει το και την κοινωνία από ένα κόστος που σήμερα καλείται να πληρώσει.

63. Θεωρείται ότι αυτή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις αλλά και στις πρόσφατες ευρωεκλογές οφείλεται σε εκδήλωση δυσαρέσκειας των πολιτών προς την παρούσα κυβέρνηση ή ήταν συνειδητή επιλογή ενός ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ότι έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με εκείνο που αποδοκιμάστηκε στις εκλογές;

Νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ σήμερα πείθει για την ειλικρινή και υπεύθυνη στάση του, απέναντι σε μια ανύπαρκτη κακή κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: