Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

AMETABΛΗΤΟ ΣΤΟ 1% ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΗΣ ΕΚΤ


Ανοδικά κινούνται οι αγορές ενώ σημαντική υποχώρηση σημειώνουν τα spread, ύστερα από την ανακοίνωση του προέδου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την ενίσχυση της ρευστότητας και τις αγορές κρατικών ομολόγων, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη...


Εντούτοις, και σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τρισέ δεν ανακοίνωσε ούτε συγκεκριμένο ύψος αγοράς ομολόγων, ούτε κάποιας μορφής επέκταση του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τρισέ είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει, το πρώτο τρίμηνο του 2011, να προσφέρει στις τράπεζες απεριόριστη ρευστότητα (δάνεια).

Οι δημοπρασίες παροχής ρευστότητας για μία εβδομάδα, ένα μήνα και τρεις μήνες, θα συνδέονται με το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1%.

Όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, βάσει των παραπάνω διατηρείται σε ισχύ το σύνολο του πλέγματος μέτρων νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ.

Επιπρόσθετα, παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης να συμπεριλάβουν μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή εκφράζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή το εμπορικό ισοζύγιο.

Απαντώντας σε ερωτήματα, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των τρίμηνων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ η απόφαση για το μηνιαία πρόγραμμα βάσει «συντριπτικής πλειοψηφίας».

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές και προσαρμόζουμε με τη δέουσα προσοχή την πολιτική μας», σημείωσε και προσέθεσε ότι από την κυκλοφορία του ευρώ έως σήμερα «παραδώσαμε ό,τι υποσχεθήκαμε βάσει των καταστατικών μας δεσμεύσεων και είμαστε αξιόπιστοι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σταθερότητα τιμών στους κατοίκους της Ευρωζώνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: