Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Τι θα γίνει με τις επιχειρησιακές συμβάσεις


Στην εκτίμηση ότι ήδη υπάρχει συμφωνία σε δυο σημεία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ Γ Κουτρουμάνης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό flash. «Υπάρχουν συζητήσεις και γίνονται σε καλό κλίμα. Σε δύο πράγματα τουλάχιστον έχω καταλάβει ότι φαίνεται ότι συμφωνούν. Το ένα είναι να μην υπάρχει καθολική εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, χωρίς όρους δηλαδή. Το δεύτερο είναι η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους. Σ'Α αυτά φαίνεται ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία, χωρίς όμως να έχει κλείσει οριστικά το πλαίσιο το οποίο θα προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι», είπε ο κ Κουτρουμάνης.

Στον ίδιο σταθμό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος επέμεινε ότι δεν υπάρχει συμφωνία όλων για περικοπές των μισθών με τις επιχειρησιακές συμβάσεις: «Καμία συμφωνία πλην αυτού που σας είπα, που αυτό έχει διαπιστωθεί δια γραπτών κειμένων, παρά μόνο αυτή για την επέκταση, ότι να συνεχίσει να γίνεται η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων σε όλους όσους περιλαμβάνονται στον κλάδο. Για τα άλλα έχουμε ακούσει διάφορες αιτιάσεις από τους φορείς. Κυρίως έχουν μιλήσει με πιο καθαρό τρόπο οι φορείς των μικρών εργοδοτών, δηλαδή οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι και οφείλω να ομολογήσω ότι κάνουν μια προσπάθεια να προσεγγίσουν τις θέσεις των εργαζομένων γιατί αυτοί είναι που θα υποστούν τον μεγάλο ανταγωνισμό».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ Δ. Ασημακόπουλος σημείωσε στον ίδιο σταθμό «Δεν υπάρχει συμφωνία όλων. Αντιλαμβάνεστε ότι η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε ποτέ να συμφωνήσει να υπάρξει απόκλιση των κλαδικών συμβάσεων σε ένα ποσοστό της τάξεως του 12%, ασφαλώς η ΓΣΕΕ δε θα μπορούσε να συμφωνήσει σ'Α αυτό το πράγμα. Υπάρχει πλήρης συμφωνία για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων όλων των κοινωνικών εταίρων, και της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ και του ΣΕΒ».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα συμπεράσματα της χθεσινής άτυπης σύσκεψης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις αποτυπώθηκαν σε κείμενο από τον κ. Ι. Κουκιάδη, χωρίς όμως να υπογραφεί από τους κοινωνικούς εταίρους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: