Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ράινερ Μπρίντερλε (FDP) τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής και προειδοποίησε να μην υποταγεί η ΕΚΤ στην υπηρεσία των πολιτικών ηγεσιών.

"Θεωρώ απολύτως απαραίτητη την ανεξαρτησία της ΕΚΤ", είπε ο κ. Μπρίντερλε στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι "η λύση δεν είναι η διαρκής έκδοση χρήματος".

Οι προαναφερόμενες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις χθεσινές συστάσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν για διεύρυνση των αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Στους επικριτές της πρακτικής αυτής της ΕΚΤ ανήκει και ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Άξελ Βέμπερ.

Παράλληλα, ο κ. Μπρίντερλε εκτίμησε ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν θα χρειαστούν βοήθεια από τα 750 δισ. ευρώ του Μηχανισμού Στήριξης του ευρώ. Σε δηλώσεις του σήμερα στο Βερολίνο ο κ. Μπρίντερλε είπε ότι οι βλέπει "καλές πιθανότητες" οι δύο χώρες να βάλουν σε τάξη στα δημοσιονομικά τους με τις δικές τους δυνάμεις. Ο κ. Μπρίντερλε εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να αυξηθούν πέραν των 750 δισ. τα ποσά που έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός στήριξης του ευρώ. "Πιστεύω ότι η ασπίδα διάσωσης αρκεί", είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: