Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ


Κορυφώνονται οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης χρέους που κλονίζει την ευρωζώνη, εξέλιξη που ώθησε τις ΗΠΑ να αποστείλουν ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών προς συνδρομή των ευρωπαίων και το όλο ζήτημα να τεθεί και στο «μικροσκόπιο» της ομάδας των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών G-20 μέσω τηλεδιάσκεψης...


Μια ημέρα μετά την αποτύπωση την ανησυχιών του επενδυτικού κοινού στην επιτοκιακή ψαλίδα των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, που διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, τα σπρεντ εμφανίζουν σήμερα ήπια υποχώρηση υπό το φως προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, την Πέμπτη.

Η πρόσκαιρη νηνεμία των αγορών ωστόσο δεν κατόρθωσε να απομακρύνει τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε αμυντική στάση και τις έχει αναγκάσει να αναζητήσουν νέους τρόπους σταθεροποίησης της νομισματικής ένωσης, που ήδη μετρά 12 χρόνια ζωής.

Τόσο η διάσωση της Ιρλανδίας μέσω χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 85 δισ. ευρώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όσο και οι δημόσιες διαβεβαιώσεις στις οποίες προχώρησαν ευρωπαίοι πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες αγνοήθηκαν από το επενδυτικό κοινό, στο στόχαστρο του οποίου βρίσκονται η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ως πεδίου δοκιμής της αποφασιστικότητας και των δυνατοτήτων της ΕΕ.

«Εκτιμούμε και μερικές φορές διαβάζουμε ότι στην Ευρώπη επικρατεί χάος, ότι αποσυντίθεται και ότι το ευρώ θα εξαφανιστεί. Αυτό είναι λάθος», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης που έχει συστήσει η ΕΕ, στη διάρκεια ομιλίας του στην Σιγκαπούρη.

Αντικατοπτρίζοντας διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη, το αμερικανικό Υπουργείο των Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι αποστέλλει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη για συνομιλίες, τον Υφυπουργό αρμόδιο επί διεθνών θεμάτων Λάελ Μπράιναρντ.

Ο Μπράιναρντ θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Παρίσι όπου θα συζητήσει «τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη» και «τις κοινές προτεραιότητες για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πηγές της ομάδας κρατών G-20 έκαναν γνωστό στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ ότι υφυπουργοί οικονομικών από τις χώρες μέλη εξέτασαν τη Δευτέρα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης τη χρηματοοικονομική εικόνα της Ευρώπης, αν και χαρακτήρισαν τις συνομιλίες ως «ρουτίνα».

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup Βίλεμ Μπουίτερ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αυτήν την εβδομάδα επισημαίνοντας ότι η παρούσα κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στην παγκοσμιοποίησή του φαινομένου και στην επέκταση της κρίσης στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Τα σχέδια της ΕΕ να καταστήσουν τους ιδιώτες επενδυτές υπεύθυνους για την ανάληψη μέρους του χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης μετά το 2013 οδηγεί το επενδυτικό κοινό στην επανεξέταση των κινδύνων που συνεπάγεται η τοποθέτηση των κεφαλαίων τους σε ομόλογα κρατών με προβλήματα υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ανησυχία ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα ενημερώνεται τακτικά για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την διεθνή οικονομία συνολικώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

«Είναι μισός κόσμος μακριά, αλλά είναι σημαντικός για τη διεθνή οικονομία και για τη δική μας οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, στη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. «Φυσικά θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε στενά τα όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερ, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υποστηρίξει την παροχή μεγαλύτερης βοήθειας μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, δήλωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ δεν συζητούν αυτή τη στιγμή τη δέσμευση περισσοτέρων κεφαλαίων για το ταμείο σταθερότητας στην Ευρώπη.

Δηλώσεις και αντιδράσεις στην Ευρώπη

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε την Τρίτη τις αγορές έναντι του ενδεχομένου να υποεκτιμήσουν την αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων σε ότι αφορά στη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, μολονότι οι επιλογές τους εμφανίζονται περιορισμένες.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει την έκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη, αν και ορισμένα μέλη του Δ.Σ. αντιτίθενται στο ενδεχόμενο αυτό και ζητούν τον τερματισμό του προγράμματος.

Στο μεταξύ, η Γερμανία αντιστέκεται σε πιέσεις από χώρες όπως η Γαλλία για την μετατροπή της ευρωζώνης σε «δημοσιονομική ένωση», στο πλαίσιο της οποίας τα κράτη μέλη θυσιάζουν κυριαρχικά τους δικαιώματα χάριν της διαμόρφωσης οικονομική πολιτικής με στόχο το καλό του συνόλου της ομάδας. Η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται επίσης προβληματισμένη ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από πιθανές διασώσεις κρατών, τα οποία κατέστησαν ευάλωτα εξαιτίας της οικονομικής κακοδιαχείρισης που τα ίδια άσκησαν.

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της ομάδας «σοφών» οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι για το ευρώ είναι «εξαιρετικά μεγάλοι» και ότι η Γερμανία θα έπρεπε να αποφασίσει αν θέλει να αφήσει το νόμισμα να αποτύχει ή να πράξει περισσότερα για τη διάσωσή του.

«Για εμένα είναι αποφασιστικής σημασίας να αναρωτηθούμε στη Γερμανία εάν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να έχουμε το ευρώ ή όχι» είπε ο Μπόφινγκερ στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Τρίτη.

«Πρέπει να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, διότι πρέπει να αναρωτηθούμε αν αξίζει τον κόπο να υπερασπιστούμε (σ.σ. τη συμμετοχή μας στο νόμισμα), πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: