Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει περιθώριο για μαγικές συνταγές


«Έχουμε μπει σε ένα δρόμο, που είναι δύσκολος, αλλά ο μόνος που θα μας οδηγήσει κάπου, γιατί οι άλλοι οδηγούν σε αδιέξοδο» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2011.

«Είμαστε σε ένα σημείο που δεν υπάρχει περιθώριο για μικροκομματικές προσεγγίσεις, μαγικές συνταγές και μεγάλα λόγια» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις αναφορές της ΝΔ περί μηδενισμού του χρέους εντός 18 μηνών - αναφορές που ωστόσο, δεν προτάχθηκαν σήμερα από τον εισηγητή της.

Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μιμηθεί το αντίστοιχο συντηρητικό κόμμα της Πορτογαλίας που υπερψηφίζει τον Προϋπολογισμό των σοσιαλιστών και παρατήρησε πως «το πλαίσιο της ΝΔ, μιλά για συγκράτηση δαπανών, μείωση φοροδιαφυγής, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Μα και τα τρία, βρίσκονται στο επίκεντρο της δικής μας πολιτικής. Μπορεί να έρθει η ΝΔ στο Γενικό Λογιστήριο και να μας πει τους κωδικούς, απ’ όπου θα κόψει δαπάνες;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.

Στην κριτική για την παρατηρούμενη υστέρηση εσόδων, που του ασκήθηκε εκ μέρους της ΝΔ, αλλά και του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπακωνσταντίνου την απέδωσε στη φοροδιαφυγή και παρατήρησε πως «χωρίς αυτήν, η μείωση του ελλείμματος θα έφθανε το 7%». Απαντώντας δε, στην παρατήρηση του Μάκη Βορίδη (ΛΑΟΣ), πως «δεν γίνεται ανάπτυξη με φορολογία 45%», παρατήρησε πως «τα μερίσματα στην Ιρλανδία φορολογούνται με 48,5% ενώ με την αύξηση κατά 2% στην Ιρλανδία, ο ήδη μεγάλος ΦΠΑ στη χώρα αυτή, (21,5%) θα πάει πιο ψηλά απ’ την Ελλάδα». Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, παρατήρησε πως «η συζήτηση για την ανάπτυξη, δεν είναι για το πόσο θα επενδύσει το δημόσιο, αλλά για την διαμόρφωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

Στην αντιπρόταση του Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), για άρνηση πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας και διεκδίκηση αναθεώρησης του χρέους, ο κ. Παπακωνσταντίνου καυτηρίασε την «ρητορική Ντάριο Φο, του στυλ «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»»: «Δυστυχώς ή ευτυχώς, η πραγματική οικονομία ξεπερνά τα όρια ενός θεατρικού έργου. Τα κόμματα που σοβαρά υποστηρίζουν ότι πρέπει να ζητήσουμε κούρεμα, θα πρέπει να σκεφτούν ποιος θα θιχτεί περισσότερο. Θα είναι οι φτωχότεροι - και όχι όσοι έχουν ήδη βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό» υποστήριξε ο υπουργός.

«Λένε πως δεν προλάβαμε το κακό, και δεν πήραμε τον Ιανουάριο 25 δισ. ευρώ από τις αγορές. Αν η Ελλάδα ζητούσε να δανειστεί 25 δισ., οι αγορές θα είχαν κλείσει και η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει. Μας λένε πως αργήσαμε. Από την πρώτη στιγμή πήραμε μέτρα και αποφάσεις δύσκολες. Είχαμε απέναντί μας πολύ ισχυρό αντίπαλο: Πέντε προγράμματα σταθερότητας που δεν τηρήθηκαν, πέντε προϋπολογισμούς που έπεσαν έξω. Η υπογραφή της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν άξιζε ούτε το χαρτί που μπήκε. Λένε πως δεν διαπραγματευτήκαμε. Δεν μας δόθηκε τίποτα. Για αρκετούς μήνες, κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν ήταν πεπεισμένοι πως χρειαζόταν ο μηχανισμός» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως στον Προϋπολογισμό δεν υπάρχουν μονάχα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και πρωτοβουλίες τόνωσης της οικονομίας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα φάρμακα, η μείωση της φορολογίας στα μη διανεμόμενα κέρδη κ.ά..

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Νάσος Αλευράς, απαντώντας στις «αντιμνημονιακές» βολές της ΝΔ, παρατήρησε πως «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα μνημονίου, αλλά χρέους. Και όποιος δεν το λέει και καλλιεργεί νοοτροπίες ήσσονος προσπάθειας, παραπλανά το λαό».

Για λογαριασμό της ΝΔ, ο Χ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «εικονικό» και «εκτός πραγματικότητας» τον Προϋπολογισμό, ενώ έψεξε την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, παρατηρώντας πως «η ύφεση είναι βαθειά και παραμένει». Ο κος Σταϊκούρας, υπογράμμισε πως απ’ τα 10 δισ που επιθυμεί να εξασφαλίσει η κυβέρνηση το 2010, μονάχα τα 700 εκ. θα οφείλονται σε μείωση της σπατάλης στο Δημόσιο και επέμεινε σε μέτρα τόνωσης της αγοράς, «μηδενικού ή ελάχιστου κόστους».

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος προέβη σε μια γενικότερη ανάλυση της δημοσιονομικής κρίσης, την οποία διέκρινε να συνδέεται άμεσα με την διεθνή καπιταλιστική κρίση. «Καταρρέει ο μύθος ότι η ευρωζώνη και το ευρώ, αποτελεί μέσο θωράκισης των οικονομιών. Επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ, που έλεγε ότι η ευρωζώνη αποτελεί προσπάθεια τεχνητής οικονομικής συγκόλλησης ανισόμερων οικονομιών και εργαλείο των μονοπωλιακών ομίλων. Η κυβέρνηση συσκοτίζει την επίδραση της κρίσης στην δημοσιονομική κατάσταση. Προσπαθεί να νομιμοποιήσει στη λαϊκή συνείδηση, το πακέτο των μέτρων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος.

Ο Μάκης Βορίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την «ανεπαρκή δημοσιονομική προσαρμογή που ασκεί»: «Πρέπει να παίρνεις τα 2/3 απ’ τις δαπάνες και το 1/3 απ’ τα έσοδα και όχι το ανάποδο που κάνετε. Αναρωτιέμαι πόσους διεφθαρμένους φορολογικούς ελεγκτές πιάσαμε; Και στο αναπτυξιακό, χίλια δυο πράγματα δεν έχουμε κάνει. Οι βουλευτές έπρεπε να μπαίνουν στο Κοινοβούλιο και να αναρωτιούνται: Ποιον δημόσιο οργανισμό καταργήσαμε σήμερα; Μονάχα έτσι θα υπάρξει εξορθολογισμός».

«Το 2010 ήταν τραγικός χρόνος - το 2011 μπαίνουμε σε εφιάλτη» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Η επιμήκυνση του χρέους, δεν ήταν για να διευκολυνθεί η χώρα, αλλά για να διευκολυνθούν οι πιστωτές, να πάρουν τα λεφτά τους. Θα έχει επώδυνες συνέπειες για το λαό: Θα συνοδευτεί με ληστρικά επιτόκια που θα πληρώνουμε επί πολύ μακρύτερο χρονικό διάστημα και θα συνοδευτεί με νέους επαχθείς όρους και δεσμεύσεις σε βάρος του ελληνικού λαού» προέβλεψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: