Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παράθυρο για μείωση μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Παζάρι μεταξύ κοινωνικών εταίρων για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις ανεπίσημες διαβουλεύσεις διεφάνησαν σημεία σύγκλισης. Στο τραπέζι πρόταση για μισθολογική απόκλιση έως και 12% έναντι κλαδικών, για δύο έτη και πάγωμα απολύσεων.

"Δεν υπάρχει συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, παρά μόνο για τη διατήρηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων", δηλώνει στον Flash 96 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, επιδιώκοντας να κατευνάσει τα πνεύματα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι συμφωνήθηκε το αρμόδιο υπουργείο να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και με τη δέσμευση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι ειδικού καθεστώτος, περιορισμένου χρόνου και η μείωση μισθών δεν θα υπερβαίνει το 12%, ενώ διευκρίνισε ότι "δεν θα υπερβούμε την κόκκινη γραμμή που είναι η Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας".

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αμοιβές των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορούν να αποκλίνουν σε ποσοστό έως και 12% από τις κλαδικές και σε αυτή την περίπτωση δεν θα γίνονται απολύσεις. Η διάρκειά τους θα είναι έως δύο έτη. Επίσης, παρά τη διαφωνία της Τρόικας, θα παρέχεται τελικά η δυνατότητα επέκτασης των συμβάσεων και στα μη μέλη των σωματείων. Το τελικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος δήλωσε: "Σε πείσμα των κατ' επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα".

"Πεποίθηση μου είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου - με στόχο την προστασία της απασχόλησης και την στήριξη της ανάπτυξης", πρόσθεσε.

Προτάσεις - σοκ υπέρ της επιχειρηματικότητας

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των συνδικάτων στις προτάσεις του ΣΕΒ που ζητεί μεταξύ άλλων εργασία και το Σάββατο με χορήγηση ρεπό και συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου.

Επίσης, να μειωθεί στο μισό (από 8 σε 4%) το ποσοστό των προσλήψεων που καλύπτεται υποχρεωτικά από ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους, κ.α.), να αναθεωρηθεί η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Tις προτάσεις του πρόεδρου του ΣΕΒ, Δ.Δασκαλόπουλου, σχολίασε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης. Ο Σωκράτης Ξυνίδης στάθηκε ιδιαίτερα στα προτάσεις Δασκαλόπουλου, για την ανάπτυξη και στα εμπόδια που υπάρχουν, ενώ απέρριψε τις ιδέες για απόλυτη απελευθέρωση τιμών και τις αλλαγές στα εργασιακά.

ΓΣΕΕ: Εκτός ορίων η "βουλιμία" του ΣΕΒ

"Η βουλιμία του ΣΕΒ βρίσκεται εκτός ορίων" αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της για τις προτάσεις Δασκαλόπουλου. "Με πρόσχημα την κρίση οι βιομήχανοι επιχειρούν για ακόμη μια φορά να ισοπεδώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι «ο κόμπος έφτασε στο χτένι» και ότι οι εργαζόμενοι με τους εκβιασμούς και τις απειλές τους έχασαν περισσότερα απ’ ότι μπορούσαν ώστε εκείνοι να πετύχουν το στόχο τους που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της κερδοφορίας και των προνομίων τους" αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: