Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΙΔΡΥΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ


Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας προωθείται για υπογραφή σχέδιο διατάγματος, το οποίο προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Με το σχέδιο που υπογράφει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, γίνεται πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού για ίδρυση Οικονομικής Αστυνομίας η οποία θα έχει ευρύτατες αρμοδιότητες και ευελιξία δράσης σε πανελλαδική κλίμακα...
Κύριος στόχος να χτυπηθεί το οικονομικό έγκλημα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την εθνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλος στόχος είναι η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος που έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις.
Η οικονομική αστυνομία θα έχει αρμοδιότητα να καταδιώξει εγκλήματα όπως: η απόκρυψη φορολογικών στοιχείων, η παράνομη μεταφορά κεφαλαίων και η παράνομη διακίνηση χρήματος, η παράνομη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων ή χρηματοδοτήσεων από τα κρατικά ταμεία. Οι παράνομες συναλλαγές σε πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, η μη καταβολή εισφορών από φυσικά και νομικά πρόσωπα, η υπερτιμολόγηση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, οι παράνομες συνταγογραφήσεις, οι αναληθείς γνωματεύσεις γιατρών, προκειμένου να πληρώσουν ασφαλιστικοί φορείς και η έκδοση αποδείξεων από γιατρούς. Το κάθε είδους λαθρεμπόριο και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η οικονομική αστυνομία θα στελεχωθεί από ειδικό προσωπικό και νέους επιστήμονες που έχουν προσληφθεί πρόσφατα και θα υπάγεται απ' ευθείας στον αρχηγό της αστυνομίας.
Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα έχει, ειδικότερα, τμήματα γενικών υποθέσεων και προστασίας προσωπικών δεδομένων, τμήμα προστασίας ανηλίκων, τμήμα προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων και λογισμικού και τμήμα ασφάλειας ηλεκτρονικών επικοινωνιών.


Σε κάθε διεύθυνση ασφαλείας της ελληνικής αστυνομίας δημιουργείται ειδική διεύθυνση αθλητικής βίας με στόχο τη τήρηση της δημόσιας τάξης σε τοπικούς και διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες.


Τέλος, δημιουργείται κέντρο συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών με στόχο να συγκεντρώνει πληροφορίες για κάθε μορφής έγκλημα σε όλη τη χώρα, ώστε να αντιμετωπίζεται πιο εύκολα το οργανωμένο έγκλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: