Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σε απεργία πείνας οι 9 κατηγορούμενοι Μετ' εμποδίων η δίκη για τους «Πυρήνες»

Σε απεργία πείνας προχώρησαν τελικά, οι ήδη προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Πυρήνες της φωτιάς», μετά την απόφασή του δικαστηρίου για διορισμό δύο δικηγόρων για κάθε έναν από αυτούς.

Το δικαστήριο αφού διόρισε τους νέου συνηγόρους των κατηγορουμένων, διέκοψε την ακροαματική διαδικασία για αύριο, προκειμένου οι συνήγοροι να ενημερωθούν για τη δικογραφία.

Νωρίτερα οι κατηγορούμενοι είχαν ανακαλέσει τις εντολές τους προς τους συνηγόρους τους, και είχαν αποχωρήσει από τη διαδικασία ενώ είχαν δηλώσει ότι προχωρούν σε αποχή απο το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για την παρακράτηση των ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν τη δίκη.

Στη δήλωση των έξι κρατούμενων κατηγορουμένων που ανέγνωσε ο Γιώργος Καραγιαννίδης και με την οποία είπαν ότι συντάσσονται και οι τρεις ελεύθεροι κατηγορούμενοι, αναφέρεται: «Είμαστε ανυποχώρητοι για την παρακράτηση των στοιχείων των συντρόφων μας».

Ο Γ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για κατασταλτικό χαρακτήρα του μέτρου και είπε ότι οι κατηγορούμενοι θέλουν να μεταφέρουν τη φωνή τους έξω από τα τείχη της φυλακής.

Στη δήλωση γίνεται αναφορά και στους δημοσιογράφους, τους οποίους χαρακτηρίζει «διαστρεβλωτές της πραγματικότητας σε απευθείας σύνδεση με την Αντιτρομοκρατική. Όπως έχουν εκθέσει τις προσωπικές μας ζωές και των οικογενειών μας, έτσι είναι κι αυτοί εκτεθειμένοι».

Λίγο πριν από την αποχώρηση των κατηγορουμένων, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέγνωσε έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης σύμφωνα με το οποίο λόγω του υψηλού κόστους που θα απαιτηθεί δεν είναι δυνατή η καταγραφή (μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση) των πρακτικών της δίκης.

Η υπεράσπιση αντέδρασε και στην απόφαση για την παρακράτηση των ταυτοτήτων και για το ζήτημα των πρακτικών, ενώ η συνήγορος του Παναγιώτη Αργυρού Ιωάννα Κούρτοβικ ζήτησε από το δικαστήριο μέσω του εισαγγελέα να κινήσει όλες τις νόμιμες πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να εντοπιστεί ο ένοχος και να επιβληθούν ποινικές κυρώσεις για τη διαρροή καταθέσεων συγγενών των κατηγορουμένων σε κυριακάτικη εφημερίδα. Όπως είπε η κυρία Κούρτοβικ, πρόκειται περί ατοπήματος ενώ η πρόεδρος χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων «ασχήμια».

Κατά την αποχώρηση των κατηγορουμένων προς τα κρατητήρια δεκάδες φίλοι τους φώναζαν συνθήματα ενώ πολλοί από αυτούς με υψωμένες γροθιές τους φώναζαν «γερά, γερά, περήφανοι και δυνατοί».

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο τη διαδικασία του।
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: