Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Ερχεται ρύθμιση για το ελληνικό χρέος

Η λύση είναι η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το οποίο θα επαναγοράσει τα ομόλογά της

Ολο και πιο κοντά -παρά τις επίσημες διαψεύσεις- έρχεται ρύθμιση για το ελληνικό χρέος, ενώ η λύση που όπως φαίνεται κερδίζει έδαφος είναι η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με το οποίο θα επαναγοράσει τα ομόλογά της.

Οπως εξάλλου αποκάλυψε, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, η κυβέρνηση Μέρκελ σχεδιάζει να οριστικοποιήσει το πακέτο που θα ενισχύσει το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης και στο οποίο θα περιλαμβάνεται η «απάντηση» για το ελληνικό πρόβλημα, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες.


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ

«Ανοιχτό» παραμένει την ίδια ώρα το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, ενώ μία ακόμα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αγορά από το Ταμείο σε εθελοντική βάση, χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ανταλλαγή τίτλων που το ίδιο θα εκδίδει. Τη διατύπωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πρόεδρος του Euro50 (της ομάδας επιφανών προσωπικοτήτων στην Ευρώπη που συνεδρίασε στην Αθήνα), Εντμοντ Αλφαντερί.

Σύμφωνα πάντως με σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», πιο καλές πιθανότητες συγκεντρώνει η υιοθέτηση φόρμουλας αγοράς ελληνικού κρατικού χρέους με δάνειο από το Ταμείο Σταθερότητας στο πλαίσιο ενός «συνολικού πακέτου» σταθεροποίησης της Ευρωζώνης, για το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις η Ε.Ε. τον ερχόμενο Μάρτιο.

Εμπνευστής του σχεδίου, το οποίο σύμφωνα με το περιοδικό συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών κατά την τελευταία συνεδρίασή τους και έτυχε καλής ανταπόκρισης, φέρεται ο επικεφαλής του Ταμείου Κλάους Ρέγκλινγκ. Τα πλεονεκτήματα της πρότασης του κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι «θα μειωθεί το βάρος στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό και το σημαντικότερο δεν θα τρομοκρατηθούν οι επενδυτές, αφού κανείς δεν θα εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τις απαιτήσεις του».

Βάσει του σχεδίου, το Ταμείο από τα μέσα που διαθέτει θα δώσει δάνειο στην Ελλάδα, με το οποίο θα επαναγοράσει ομόλογά της. Επειδή η αξία των ελληνικών τίτλων είναι αυτή τη στιγμή κάτω από την ονομαστική τους τιμή, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε εκούσια παραίτηση των πιστωτών από απαιτήσεις τους. Το «Ντερ Σπίγκελ» επισημαίνει ότι ο κ. Ρέγκλινγκ είχε επεξεργαστεί με επιτυχία αντίστοιχο σχέδιο για τη διάσωση των υπερχρεωμένων Φιλιππίνων κατ' εντολήν του ΔΝΤ τη δεκαετία του ‘90.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν, ωστόσο, ότι ένα τέτοιο σενάριο προϋποθέτει μυστικότητα, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές των ομολόγων εν όψει επαναγοράς. Σε περίπτωση που η διαδικασία στεφθεί από επιτυχία, λένε, οι δανειστές της Ελλάδας θα έχουν μετάσχει σε αναδιάρθρωση του χρέους της χωρίς να το έχουν καταλάβει.

Συζητήσεις διεξάγονται, εν τω μεταξύ, και για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Στη διάρκεια του Euro50 η υπουργός Εργασίας κ. Λούκα Κατσέλη σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό Σπύρο Παγκράτη κατέθεσε σχετική πρόταση. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης εγγυήσεων Τίτλων Τραπεζών, που θα εκδίδουν εξασφαλισμένα ομόλογα με υψηλότερη αξιολόγηση από τα σημερινά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την πιστοληπτική αναβάθμισή τους, αλλά και τον σταδιακό απογαλακτισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Euro-50
Τα ευρωομόλογα

Τα «υπέρ» και τα «κατά» των ευρωομολόγων παρουσιάστηκαν κατά τη συνάντηση του Euro50 στην Αθήνα. Οι υπέρμαχοι τόνισαν ότι αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ευρώπη. Οι σκεπτικιστές, από την άλλη, ζήτησαν να προηγηθεί της έκδοσης η αντιμετώπιση της υπερσυσσώρευσης κρατικών ομολόγων των ευάλωτων χωρών της Ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
«Δώστε τα 440 δισ. ευρώ»

Συναίνεση στη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του μηχανισμού διάσωσης του ευρώ ζητά από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Είναι επιβεβλημένο να διατεθούν πραγματικά τα 440 δισ. ευρώ που αποφασίσαμε τον περασμένο Μάιο», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», δηλώνοντας ταυτόχρονα «βέβαιος» ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα απορρίψει αυτό τον κοινό ευρωπαϊκό στόχο.

Ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα η οποία στο πλαίσιο αυτό θα επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη. «Για να καταστήσουμε την ασπίδα αποτελεσματικότερη, πρέπει χώρες όπως Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο να καταβάλλουν το μερίδιό τους».

Αγορά χρέους
Αναφορικά με τη διεύρυνση της δράσης του μηχανισμού, θεωρεί πιθανή την αγορά χρέους υπερχρεωμένων κρατών. «Θα ήταν λάθος να ορίσουμε ζώνες ταμπού», λέει ο Γιούνκερ, απευθυνόμενος σε στελέχη του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, που είχαν απορρίψει τις προηγούμενες ημέρες αλλαγές στον μηχανισμό διάσωσης του ευρώ.

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίζεται για το συγκυβερνών κόμμα των Φιλελευθέρων FDP. «Με τρομάζει ο τρόπος με τον οποίο ορισμένοι Γερμανοί φιλελεύθεροι διακυβεύουν την ευρωπαϊκή τους κληρονομιά», λέει: «Με θλίβει βαθύτατα ότι κάποιοι στο FDP αλληθωρίζουν προς λαϊκιστική γραμμή». Στην ερώτηση αν η Ανγκελα Μέρκελ είναι εξίσου καλή Ευρωπαία όσο ο Χέλμουτ Κολ, ο κ. Γιούνκερ απαντά: «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καλός και η Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι κακή, αλλά εν προκειμένω «καλός» και «δεν είναι κακός» σημαίνουν το ίδιο».

Κατερίνα Κοσμά
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: