Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Λευκή απεργία από τις πολεοδομίες – Γκρεμίζεται η οικοδομή


Δημοσίευση 24/01/2011 07:17 Ανανέωση 24/01/2011 11:40

Σε μια περίοδο κρίσης που η οικοδομή αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα, έρχεται και η κόντρα Πολεοδομιών – Υπουργείου Περιβάλλοντος για να κάνει ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση, με τους κατασκευαστές να βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση.

«Δυστυχώς, πολλές πολεοδομίες της χώρας έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην έκδοση οικοδομικών αδειών». Η δήλωση αυτή ανήκει σε κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και είναι ενδεικτική του προβλήματος που ακούει στο όνομα «Πολεοδομίες». Η δυσαρέσκεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) είναι εντονότατη και ήδη έχει εκφραστεί και σε επίπεδο υπουργών, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Οι μηχανικοί και οι ελεγκτές στις Πολεοδομίες έχουν προχωρήσει σε λευκή απεργία, με αποτέλεσμα να είναι δίχως προηγούμενο οι ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες από την αρχή του χρόνου.

Οι Πολεοδομίες αντιμετωπίζουν καθημερινά σωρεία παραπόνων και, λόγω των καινούργιων ρυθμίσεων του ΥΠΕΚΑ αδυνατούν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να φεύγουν άπραγοι και οι εγκρίσεις για νέες οικοδομικές άδειες να συσσωρεύονται στα πολεοδομικά γραφεία. Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) και ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), αποτελούν τις «πέτρες του σκανδάλου». Και αν για τους ημιυπαίθριους οι πολεοδομίες έχουν βρει σιγά – σιγά ρυθμό, το ΠΕΑ και το ΚΕΝΑΚ δημιουργούν εντονότατο πρόβλημα.

Οι Πολεοδομίες δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ενεργειακές ρυθμίσεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ και έτσι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Το ΥΠΕΚΑ απαντάει ότι «τους στείλαμε ενημερωτικά φυλλάδια, που δεν είναι πάνω από πέντε σελίδες. Ας δείξουν λίγο ενδιαφέρον και ας τα διαβάσουν. Μην τα περιμένουν όλα έτοιμα»!

Σημειώνεται ότι, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του Προεδρείου της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου οι μηχανικοί θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη 6 πολεοδομιών στην Αττική και άλλα γραφεία της χώρας.

Την Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, οι μηχανικοί θα αποκλείσουν όλα τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν σήμερα με την Πολεοδομία στο Αργοστόλι Κεφαλλονιάς।

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: