Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Στη δημοσιότητα τα πορίσματα ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και πολλούς πρώην υπουργούς και υφυπουργούς των κυβερνήσεών του επιρρίπτει η ΝΔ. Η εξεταστική "απέτυχε παταγωδώς" λέει ο ΛΑΟΣ και ζητά αποζημιώσεις για το δημόσιο. Δεν κατονομάζει πρόσωπα το ΚΚΕ

Στη δημοσιότητα έδωσαν τα πορίσματά τους για την υπόθεση της Siemens οι βουλευτές που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Πρώτοι κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

ΝΔ

Στη δημοσιότητα τα πορίσματα ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, ζητεί η ΝΔ, στην πορισματική της έκθεση.

Τα έξι μέλη της επιτροπής αναφέρουν με νόημα ότι η εξεταστική επιτροπή δεν έχει αποκλειστικά ελεγκτική εξουσία αλλά βοηθά το κοινοβούλιο στην άσκηση των αρμοδιοτήτων που έχει με βάση το σύνταγμα.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στις υποθέσεις του ΟΤΕ και του C4I, οι πρώην υπουργοί Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου και Νίκος Χριστοδουλάκης, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Χρίστος Βερελής και Τάσος Μαντέλης, ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος, καθώς και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου που ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΟΤΕ την περίοδο 2000-2002.

Σε ότι αφορά στα στελέχη της ΝΔ, η πορισματική έκθεση αναφέρει ότι δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο ενοχής σε βάρος τους, ωστόσο "για να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναφέρει τα ονόματά τους", η ΝΔ δεν διαφωνεί να υποβληθούν στον οποιονδήποτε έλεγχο.

ΛΑΟΣ

Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση ζητεί ο ΛΑΟΣ, στις πορισματικές θέσεις του εκπροσώπου του στην Εξεταστική Επιτροπή, Κωστή Αϊβαλιώτη.

Αφού σημειώνει πως «μετά από έναν χρόνο η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens στο σύνολό της απέτυχε παταγωδώς», βάλλει κατά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως «μέσα ενημέρωσης και κοινή γνώμη έχουν πειστί ότι και τα δύο κόμματα δίνουν ανθρώπους από τα πολιτικά "νεκροταφεία" τους».

Τονίζει μάλιστα πως το κόμμα του εξετάζει το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην Προανακριτική Επιτροπή «αν δεν δεσμευτούν εκ των προτέρων οι ηγεσίες των κομμάτων ότι θα ανοίξουν τα κομματικά ταμεία και οι λογαριασμοί όλων όσων ήταν κομματικοί ταμίες αλλά και ότι δεν θα μπουν "ασπίδες" σε πρώην πρωθυπουργούς, όπως έγινε με την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens, αλλά και με προηγούμενες όπως π.χ. εκείνη για το Βατοπέδι».

Επίσης, ζητά την αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου από τη Siemens.

ΚΚΕ

Να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση της Siemens από προανακριτική επιτροπή ώστε «να γίνει δυνατή η απόδοση ευθυνών κατά το βαθμό που τους αντιστοιχεί όπως και σε όποιο πολιτικό πρόσωπο τυχόν ευθύνεται και η ευθύνη του θα προκύψει μέσα από την έρευνα και την αξιοποίηση του ανακριτικού υλικού», ζητεί στο πόρισμά του το ΚΚΕ

Ωστόσο στο πόρισμα δεν κατονομάζονται εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. «Οι πολιτικές ευθύνες των οποίων είναι αντικειμενικές», όπως αναφέρεται και καταλογίζονται σε όσους «κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη των επίμαχων συμβάσεων, την εκτέλεση και την παραλαβή των έργων».
.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: