Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Εμπορικά καταστήματα Επί τάπητος η λειτουργία της Κυριακής, ωράριο και εκπτώσεις


Ολα τα θέματα που απασχολούν το λιανεμπόριο, από το ωράριο της Κυριακής μέχρι την επέκταση των υπερκαταστημάτων, ανοίγουν σήμερα στις 2 το μεσημέρι από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.

Στα γραφεία της Μητροπόλεως θα βρεθεί σε κοινή συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, η Επιτροπή Λιανεμπορίου, η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΛΠΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η συνέπειες που προκαλούνται από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στο εμπόριο, καθώς και οι κίνδυνοι που απειλούν το λιανεμπόριο από την εφαρμογή του νομοσχεδίου για την επαγγελματική ελευθερία καθώς επίσης και από την περίφημη οδηγία Μπόλκεσταϊν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά τώρα βρίσκεται πρό νέων εξελίξεων. Στόχος της διοίκησης της ΕΣΕΕ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. δεν είναι ούτε να παραπλανήσει, ούτε να μεταπείσει, αλλά να σημάνει συναγερμό και να καλέσει τα μέλη της να σκεφτούν και να προτείνουν από κοινού λύσεις πριν επιβληθούν ανεπιθύμητες αλλαγές.

Η Διοίκηση της ΕΣΕΕ, όπως διευκρινίζεται, δεν πρόκειται να υποβάλλει προς την Κυβέρνηση σχετικές προτάσεις, προτού υποβληθούν σε εξαντλητικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες και τους Εμπορικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

«Το κόστος της αστοχίας από πλευράς ΕΣΕΕ είναι απαγορευτικό και δεν μας επιτρέπεται να αιφνιδιαστούμε», τονίζει η ΕΣΕΕ σε ανακοίονωσή της με την οποία προσθέτει ότι «πρέπει να επιλέξουμε, εάν θέλουμε να καταλήξουμε να αποφασίζουν σιωπηρά άλλοι για εμάς, ή να σκεφτούμε μεγαλόφωνα όλοι μαζί και να αποφασίζουμε για τον εαυτό μας, επιλέγοντας αυτό που αντέχουν οι δυνάμεις μας.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι η σημερινή ΕΣΕΕ δεν θα γίνει ποτέ ένας από τους «παραπλανήσαντες», αλλά ούτε και ένας από τους «παραπλανηθέντες» και σίγουρα δεν θα παίξει τα «πολυεθνικά» παιχνίδια συγκαλυμμένων συμφερόντων
».

Η συμπερίληψη από το Μνημόνιο του Λιανεμπορίου στα περίπου 160 κλειστά επαγγέλματα θεωρείται από την ΕΕΣΕ ότι ενέχει κινδύνους άνισου ανταγωνισμού με τη δημιουργία υπερκαταστημάτων, εκπτωτικών χωριών, την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και κυρίως την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

Μια σειρά από ξένες εταιρίες αναφέρει η ΕΕΣΕ, επιδιώκουν με νόμο να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες της ελληνικής αγοράς, να καταργήσουν τους περιορισμούς και να επιτρέψουν στις πολυεθνικές να αλωνίσουν, στραγγαλίζοντας οικονομικά τις μικρές και πολύ μικρές ελληνικές επιχειρήσεις και να γκρεμίσουν ότι χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια.

«Ο "ευρωπαϊκός μύθος" περί ανοιχτών καταστημάτων τις Κυριακές σε χώρες της Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να καταρρεύσει, αφού σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Επίσης, δεν πρέπει και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τον πρόσφατο διωγμό του ελληνικού φαρμακείου, το οποίο αφού βαφτίστηκε "κλειστό επάγγελμα" και με το γνωστό πρόσχημα του Μνημονίου, προωθείται στην Βουλή Σχέδιο Νόμου, το οποίο καταργεί ιδιοκτησιακούς περιορισμούς, μειώνει τα πληθυσμιακά κριτήρια εγκατάστασης, παραδίδει το φαρμακευτικό επάγγελμα στα πολυεθνικά συστήματα και φυσικά επιβάλλει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας
», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΣΕ σε ανακοίνωσή της.

Αυτό που χρειάζεται, επισημαίνει η ΕΕΣΕ, είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου και συνολικού σχεδίου και όχι ημίμετρα. «Γι’ αυτό», προσθέτει, «αντί να στεκόμαστε απλοί θεατές σε όλη την "εξωτερική" προσπάθεια αναμόχλευσης του θέματος κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας, η διαφύλαξη της οποίας αποτελεί διαχρονική και πάγια θέση της ΕΣΕΕ, θα πρέπει όλοι ενωμένοι να θέσουμε το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων, με στόχο να καταλήξουμε και να προτείνουμε εμείς, οι Μμε έμποροι, το πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και να το διασφαλίσουμε με Κεντρική Νομοθετική Ρύθμιση.

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός επιτυχημένου μοντέλου λειτουργίας των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και εάν αυτό απαιτεί γενικευμένη ρήξη που θα μας οδηγήσει όμως σε μια ξεκάθαρη και δίκαιη λύση
».

«Ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων» καταλήγει η ΕΕΣΕ «οφείλουμε να προειδοποιήσουμε, να επισημάνουμε και να περιορίσουμε εδώ και τώρα τις αυτοδιοικητικές παρεμβάσεις του «Καλλικράτη» που μπορεί να μετασχηματίσουν την αγορά σε ένα "μωσαϊκό", καθώς και να αποτρέψουμε την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας της αγοράς με το πρόσχημα της ύπαρξης του μνημονίου και της Οδηγίας ανοίγματος των "κλειστών" ή "προστατευόμενων" επαγγελμάτων με το νόμο "σκούπα" που θα οδηγήσει στην οριζόντια και την βίαιη ανατροπή του καθεστώτος που διέπει την σημερινή λειτουργία του ελληνικού εμπορίου।»

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: