Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

«Χαράτσι» 1.500 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας σε υποψήφιους με μαθησιακές ανάγκες

«Χαράτσι» 1.500 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας σε υποψήφιους με μαθησιακές ανάγκες

newpost.gr

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας για αναλγησία και μνημονιακή αντιμετώπιση των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες, οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τις περικοπές στην Παιδεία.

«Οι Σύλλογοι Γονέων Παιδιών με μαθησιακές ανάγκες εμφανίζονται ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με την κατάργηση των ειδικών εξεταστικών κέντρων για αποφοίτους ΕΠ.ΑΛ. Υπολογίζουμε ότι το κόστος μετακίνησης ενός μαθητή από τον τόπο κατοικίας του στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για τις πανελλαδικές και τα έξοδα διαμονής θα είναι δυσβάσταχτα για τα νοικοκυριά» εξηγεί στο Newpost.gr ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστος.

Υπολογίζεται ότι το κόστος των μετακινήσεων και της διαμονής των εξεταζόμενων θα κυμανθεί στα 1.500 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, προκύπτει ότι αν στο αρχικό κόστος προσθέσουμε και τα έξοδα του συνοδού που θα συν ταξιδέψει με το μαθητή τότε οι πανελλαδικές εξετάσεις των αποφοίτων ΕΠΑΛ θα στοιχίσουν τουλάχιστον 2.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού κ. Πανάρετου, φέτος καταργήθηκαν τα ειδικά εξεταστικά κέντρα για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στην Κρήτη (θα λειτουργήσουν μόνο σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη), με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις γονέων και καθηγητών. Μάλιστα, θα υπάρξουν μαθητές από την Κρήτη, οι οποίοι δεν θα δώσουν τελικά εξετάσεις.

Πρόκειται για 1.152 υποψηφίους από τους οποίους οι 166 προέρχονται από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και μετακινούνται για εξέταση στην Αθήνα. Οι υποψήφιοι και από τους λοιπούς νομούς μετακινούνται στα εξεταστικά κέντρα Αθήνας- Θεσσαλονίκης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν επιπλέον ειδικά εξεταστικά κέντρα σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδο και Πάτρα και προέκυψαν προβλήματα εξεύρεσης εξεταστών-καθηγητών στη Ρόδο και στην Κρήτη για τη διεξαγωγή των ειδικών προφορικών πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ.

Ειδικότερα, 166 μαθητές ΕΠΑΛ, 52 από τον νομό Χανίων, 30 από τον νομό Ρεθύμνου, 58 από τον νομό Ηρακλείου και 26 από τον νομό Λασιθίου, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (π.χ. δυσλεξία, προβλήματα όρασης ή κίνησης των άνω άκρων) θα πρέπει να μετακινηθούν για περίπου 15 ημέρες από την Κρήτη στην Αθήνα.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας εμμένει στην απόφασή του για κατάργηση των υπολοίπων εξεταστικών κέντρων για δυσλεκτικούς μαθητές παραβλέποντας τις δυσκολίες (πρακτικές και οικονομικές) που θα αντιμετωπίσουν οι εξεταζόμενοι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, η λειτουργία μόνον των τριών εξεταστικών κέντρων στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη είναι αναγκαία αλλαγή για τη διασφάλιση του αδιάβλητου, αφού πρόκειται για προφορικές εξετάσεις, οι καθηγητές - εξεταστές όχι μόνον να μην προέρχονται από σχολεία της περιοχής των εξεταζομένων, αλλά να υπάρχουν και καθηγητές ειδικοτήτων, ώστε οι εξετάσεις αυτές να μπορούν να ολοκληρώνονται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Tο κόστος λειτουργίας ωστόσο και των δύο εξεταστικών κέντρων πέρυσι έφθασε τα 9.500 ευρώ (αμοιβές υπευθύνων, εξεταστών, επιτηρητών). Δηλαδή, πολύ λιγότερο σε σχέση με τα χρήματα που θα ξοδέψουν οι 166 μαθητές και οι γονείς τους για το ταξίδι στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί καθηγητές δηλώνουν ότι θα είναι αμισθί επιτηρητές αν συσταθεί εξεταστικό κέντρο.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Παιδείας έχει χαρακτηριστεί ως απαράδεκτη και ανάλγητη από συλλόγους γονέων, ενώ σχετικές ερωτήσεις έχουν καταθέσει και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να οριστούν και φέτος ειδικά εξεταστικά κέντρα στην περιφέρεια, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια: