Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στα 78 δισ. ευρώ το πορτογαλικό πακέτο, «ευνοϊκότερο από των άλλων» λέει ο Σόκρατες

Αποκρατικοποιήσεις και αύξηση φόρων

Καρικατούρες του Σόκρατες και του Πορτογάλου ΥΠΟΙΚ, με την «ταμπέλα ΔΝΤ»: Στην προεκλογική περίοδο αποδίδουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον «αισιόδοξο τόνο» των δηλώσεων του Πορτογάλου πρωθυπουργού
Καρικατούρες του Σόκρατες και του Πορτογάλου ΥΠΟΙΚ, με την «ταμπέλα ΔΝΤ»: Στην προεκλογική περίοδο αποδίδουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τον «αισιόδοξο τόνο» των δηλώσεων του Πορτογάλου πρωθυπουργού (Φωτογραφία: Reuters )
Λισαβόνα
Σε 78 δισ. ευρώ ανέρχεται η συμφωνία διάσωσης στην οποία κατέληξαν Λισαβόνα και τρόικα, με τον υπηρεσιακό Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες να υποστηρίζει ότι οι όροι που το συνοδεύουν είναι ευνοϊκότεροι από τους αντίστοιχους για την Αθήνα και το Δουβλίνο.

«Οι όροι είναι εξίσου αυστηροί με τους αντίστοιχους για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, μην ξεχνάτε ότι η Πορτογαλία έχει σύντομα εκλογές» σχολιάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για τις δηλώσεις Σόκρατες.

Την στιγμή που έχουν ανακοινωθεί μόνο οι γενικές γραμμές της συμφωνίας, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τονίζει ότι το πακέτο είναι ηπιότερο από αυτό που πέτυχαν η Ελλάδα και η Ιρλανδία και ότι αποφεύχθηκε η λήψη σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Πηγές του Reuters κοντά στη διαδικασία ανέφεραν πως στο πακέτο θα περιλαμβάνονται έως 12 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ενώ η συμφωνία προβλέπει και έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ έως το 2013.

Η συμφωνία είναι πιο περίπλοκη από αυτή της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, ενώ μένει να εγκριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, στην Πορτογαλία έχουν προγραμματιστεί εθνικές εκλογές για την 5η Ιουνίου μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν δεν κατάφερε να περάσει από το κοινοβούλιο πρόγραμμα αυστηρών περικοπών για τον έλεγχο του ελλείμματος.

Ο στόχος της συμφωνίας για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι να υποχωρήσει στο 5,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012 και στο 3% το 2013.

Το επιτόκιο για τα έκτακτα δάνεια θα καθοριστεί στις 16 Μαΐου από τους υπουργούς της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η Πορτογαλία έχει εξασφαλίσει και ένα επιπλέον έτος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ -εξαιτίας και της πρόσφατης αναθεώρησης του πορτογαλικού ελλείμματος στο 9,1%. Το αρχικό σχέδιο, που είχε συμφωνηθεί πέρυσι με τις Βρυξέλλες, προέβλεπε για φέτος έλλειμμα 4,6%, 3% το 2012 και 2% το 2013.

Το χρονοδιάγραμμα είναι πιο ήπιο, σε σύγκριση τουλάχιστον με τους αρχικούς στόχους. Ως εκ τούτου, και με την επιφύλαξη ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί ολόκληρο το πρόγραμμα, κάποιοι αναλυτές συμφωνούν με τον τίτλο του γερμανικού Spiegel για το πορτογαλικό μνημόνιο: «Η Ευρώπη μαθαίνει από τα λάθη της με την Ελλάδα».

Σύμφωνα με Πορτογάλους αξιωματούχους, στα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να λάβει η χώρα περιλαμβάνεται αύξηση της φορολογίας στα αυτοκίνητα και τα ακίνητα και περικοπές των φοροαπαλλαγών στους τομείς υγείας, παιδείας και κατοικίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα μέτρα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2% το 2011 και το 2012.

«Δεν υπάρχουν προγράμματα οικονομικής βοήθειας που δεν εγείρουν απαιτήσεις» είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Jose Socrates.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, δηλώνουν χαρακτηριστικά στο Associated Press: «Ο Σόκρατες παρουσιάζει στους Πορτογάλους τα καλύτερα στοιχεία της συμφωνίας, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως βρίσκεται σε προεκλογική εκστρατεία».

Οι όροι που συνοδεύουν το πακέτο είναι αυστηροί και καθόλου πιο ευνοϊκοί από αυτούς για την Αθήνα και το Δουβλίνο, σημειώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: