Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

FINACIAL TIMES:Βλέπουν "κούρεμα" κατά 55% και νέο δανεισμό...



Μετά το τέλος των δανείων από την τρόικα «βλέπουν» την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας οι Financial Times, και θέτουν το ύψος του «κουρέματος» στο 55% ενώ προτείνουν πρόσθετο δανεισμό από την τρόικα. Η ... Ελλάδα πρέπει να εξετάσει μόνο την επιμήκυνση της...
περιόδου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, δήλωσε από την πλευρά του ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ηρακλής Πολεμαρχάκης. Στο μεταξύ, επιτάχυνση όλων των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και το 2012, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υστερήσεις σε έσοδα και δαπάνες και μέτρα για πέντε βασικούς τομείς ζητά η τρόικα των δανειστών της χώρας.
Μετά το τέλος των δανείων από την τρόικα οριοθετούν την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας με δημοσίευμα τους οι Financial Times, υποστηρίζοντας ότι θα γίνει με ήπιο τρόπο αποφεύγοντας το παράδειγμα της Αργεντινής και θέτουν το ύψος του «κουρέματος» στο 55% ενώ προτείνουν πρόσθετο δανεισμό από την τρόικα.
Σύμφωνα με τους FT, το σημαντικό στην αναδιάρθρωση είναι το πότε θα γίνει. Τονίζουν ότι το διάστημα 2012-2015 η Ελλάδα έχει σημαντικές δανειακές ανάγκες, τις οποίες αμφισβητούν ότι θα μπορέσει να εξυπηρετήσει. Όσον αφορά στο ύψος του κουρέματος, τονίζουν ότι οι αγορές αξιολογούν τα ελληνικά ομόλογα ως 45% της αξίας τους, δηλαδή προβλέπουν «κούρεμα» 55%.
Οι FT ρίχνουν μάλιστα στο τραπέζι την ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα είδος συνδυασμού αναδιάρθρωσης με νέου δανεισμού από την τρόικα την ώρα που προσθέτουν ότι μια απλή επιμήκυνση της αποπληρωμής, δεν θα βοηθούσε δραστικά την Ελλάδα.
Ο Andrew Balls, επικεφαλής της Pimco, δηλώνει: «Οι ρυθμιστές πρέπουν να βάλουν στην καραντίνα την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της καραντίνας δείχνει να αποδίδει, αλλά η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει κάθετα και ταχύτατα.»
«Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα στην κρίση της ευρωζώνης,» δηλωνει ο Gary Jenkins της Evolution Securities. «Δεν ξέρουμε το πώς θα λειτουργήσει μια ελληνική αναδιάρθρωση. Θα μπορούσε να προκαλέσει νέα βουτιά στην κρίση ή να προσφέρει στην αγορά ένα θετικό γύρισμα».
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση»
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει τα χρέη της για την ώρα και θα πρέπει να εξετάσει μόνο την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης, δήλωσε ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
«Το ζήτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πιστεύω ότι ο επαναπρογραμματισμός –ή re-profiling όπως ονομάζεται κάποιες φορές- των 100 δισ. ευρώ που δίνουν το ΔΝΤ και η ΕΕ είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα», είπε μιλώντας στο Bloomberg.
Στις επιλογές που έχει η χώρα για την αντιμετώπιση του χρέους περιλαμβάνονται η αναθεώρηση της ωρίμανσης των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ, η επιμήκυνση της ωρίμανσης των ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών και η αναδιάρθρωση, ανέφερε. «Για την ώρα, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για κάτι άλλο πέραν πιθανώς του πιο εύκολου, που είναι η επιμήκυνση των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ», είπε ο κ. Πολεμαρχάκης, που είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου του Warwick.
«Περιορισμένος» ο αντίκτυπος μιας αναδιάρθρωσης στη BNP Paribas
Περιορισμένος θα είναι ο αντίκτυπος μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στην BNP Paribas σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης γαλλικής τράπεζας. «Θα επηρεαστούμε ... με περιορισμένο - όχι ελάχιστο - αλλά περιορισμένο τρόπο», ανέφερε ο Μποντουάν Προ σε συνέντευξή του στο Reuters Insider. Η συνολική έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, πρόσθεσε, ανερχόταν στα 6,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου.
Αποφασισμένη για μέτρα σε πέντε τομείς η τρόικα
Αποφασισμένοι περισσότερο να επιβάλουν μέτρα εμφανίζονται οι άνθρωποι των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που κατέφθασαν χθες στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος της τέταρτης αξιολόγησης της εφαρμογής του Μνημονίου, που θα ξεκινήσει επίσημα από την επόμενη Δευτέρα.
Κατά την πρώτη μέρα της εξέτασής τους σε Γενικό Λογιστήριο, υπουργείο Οικονομικών και ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν ενθουσιάστηκαν από τα αποτελέσματα, ούτε σε δημοσιονομικό ούτε σε διαρθρωτικό επίπεδο. Οι τεχνοκράτες των δανειστών της Ελλάδας φέρονται να ζήτησαν επιτάχυνση όλων των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και το 2012, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υστερήσεις σε έσοδα και δαπάνες, ενώ άσκησαν αυστηρή κριτική για τις καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων από τους οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης, αλλά και τις καθυστερήσεις στο άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.
Κατά την εναρκτήρια συνάντηση που είχαν το πρωί, οι εκπρόσωποι της τρόικας επισήμαναν ότι, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις του μνημονίου, η τέταρτη κατά σειρά είναι κομβική καθώς συμπίπτει με τον ένα χρόνο υλοποίησης του μνημονίου, την υποβολή του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου 2011 - 2015 και, κυρίως, θα κρίνει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Με βάση τις πληροφορίες της εφημερίδας, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εκτιμούν πως θα πρέπει να αξιολογηθούν και να αποτυπωθούν μέτρα για πέντε βασικούς τομείς:
-Ο πρώτος είναι σταθερή και βιώσιμη βελτίωση της είσπραξης των εσόδων που πάσχουν από μεγάλη υστέρηση, από την αρχή του χρόνου, κατά ένα μέρος λόγω της φοροδιαφυγής και κατά ένα άλλο μέρος λόγω της ύφεσης της οικονομίας.
-Ο δεύτερος είναι η πορεία των οικονομικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ζήτησαν στοιχεία για την πορεία και τις προοπτικές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και τις καθυστερήσεις στη συλλογή στοιχείων που καταγράφονται το πρώτο τρίμηνο του 2010.
-Ο τρίτος είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
-Ο τέταρτος αφορά στις «συγχωνεύσεις Δημοσίου», στον οποίο -όπως παρατηρήθηκε- φαίνεται η πρόοδος να είναι αργή, ενώ στη συγχώνευση των εφοριών υπάρχουν ακόμη μόνο εξαγγελίες.
-Το πέμπτο μεγάλο θέμα είναι η μείωση του μισθολογίου του Δημοσίου και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικών ταμείων), που έχουν μπει επίσης στο στόχαστρο της τρόικας. Οι άνθρωποι της τρόικας εξέφρασαν αμφιβολία για το αν το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο μπορεί να έχει κάποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αφού ακόμη βρίσκεται στα χαρτιά, ενώ οι μισθολογικές περικοπές στις ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις έχουν αποτέλεσμα υποδεέστερο του αναμενομένου.
Τέλος, στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν ενημέρωση για την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας, την πορεία του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, αλλά και τα νομοσχέδια που θα περιόριζαν τη γραφειοκρατία, ειδικά στη σύσταση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: