Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Στα σκαριά και το «Μνημόνιο Νο 5»

Στο τραπέζι με την Τρόικα το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο

http://img.protothema.gr/804FB1DA64B47B5587D27E71110ACD4E.jpg
Το μεσημέρι θα γίνει η πρώτη ουσιαστική συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο με τους απεσταλμένους της Τρόικα που άρχισαν από χτες ένα πρώτο γύρο επαφών στην Αθήνα.

Στο τραπέζι μπαίνουν κυρίως τα νέα μέτρα λιτότητας, οι περικοπές στο δημόσιο και οι αποκρατικοποιήσεις. Η συνάντηση που θα γίνει με τη συμμετοχή και του μόνιμου «επιτρόπου» του ΔΝΤ στη χώρα μας, Μπομπ Τράα, θα έχει δώσει και τον τόνο για το τι πρέπει να αναμένει να ακούσει η ελληνική πλευρά, κατά την έλευση και των επικεφαλής των ελεγκτών την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη το απόγευμα χθες ξεκίνησαν συναντήσεις των ελεγκτών από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με αντικείμενο τον έλεγχο προόδου στα μέτρα που προέβλεπε το «Μνημόνιο Νο. 4», από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Άμυνας. Παράλληλα, θα έχουν σειρά επαφών με διοικήσεις τραπεζών, κομμάτων και παραγωγικών φορέων.

Το πόρισμα που θα συντάξουν τα χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας θα παραδοθεί στους επικεφαλής του κλιμακίου που θα αναλάβουν από βδομάδα την νέα επικαιροποίηση του Μνημονίου. Η ηγεσία της τρόικα θα έρθει με νέα σύνθεση καθώς, πλάι στους Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα ο Γερμανός Ματίας Μορς, στην θέση του κ. Σερβάζ Ντερουζ που ασχολείται πλέον αποκλειστικά με την Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: