Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Ο Γιώργος προχωράει μόνος- εκλογές το 2013

newpost.gr

Ο Γιώργος προχωράει μόνος- εκλογές το 2013
Στην τρίωρη συνάντηση των αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε- μάταια- να αποσπάσει τη συναίνεση και στο εικοσάλεπτο τετ α τετ με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει εκλογές. Ο πρωθυπουργός πρότεινε στους αρχηγούς μία συμφωνία τριών σημείων:
Να συμφωνήσουμε στους στόχους.
Να συζητήσουμε τις πολιτικές με την τρόικα μαζί.
Να αναλάβουν υπουργεία πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής.
Με την εξαίρεση του Γ. Καρατζαφέρη, οι υπόλοιποι απέρριψαν την πρόταση.


Μόλις έφυγαν οι αρχηγοί ο Κ. Παπούλιας ρώτησε τον Γ. Παπανδρέου αν θέλει να διαλύσει τη Βουλή. «Δε συμφέρει τη χώρα» του απάντησε. Λίγο νωρίτερα είχε αποχαιρετίσει τον Α. Σαμαρά με τη φράση «εφόσον δε συναινείς προχωρώ μόνος, οι εκλογές θα γίνουν το 2013».

«Τα πρακτικά υπάρχουν, όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» έλεγαν αμέσως μετά οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, «Είναι ιστορικό καθήκον να συνεννοηθούμε» αλλά χωρίς όπως φαίνεται να πετύχει να πείσει τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Παπούλαις ζήτησε ακόμη «να υπάρξει εθνική συνεννοήση και να προστατευθούν κοινωνικά αδύναμοι».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Α. Σαμαράς, επέμεινε στη γραμμή των χθεσινών δηλώσεων και στις προτάσεις που διατύπωσε παρουσιάζοντας το «Ζαππειο ΙΙ» και επέμεινε ότι η λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα απέρριψε πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι πέραν των άλλων είναι αντισυνταγματική.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον πρόεδρο της ΝΔ πως είναι «ανοικτός σε όλα».
«Προχωρώ μόνος μου και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά.

Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από τη Βουλή ανέφερε ότι «στο λαό ασκείται ιδεολογική τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν» και τόνισε ότι «λύση και διέξοδος υπάρχει όταν κανείς στοχεύει στην ανατροπή των μονοπωλίων».

«Ζητά αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά για να συνεχίσει την άδικη πολιτική του Μνημονίου. Δεν μας εξήγησε γιατί εκεί που απέτυχε εχθές θα πετύχει αύριο», επεσήμανε από τη Βουλή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η συναίνεση του λαού δεν εκβιάζεται. Αντί ο Γιώργος Παπανδρέου να ζητά τη συναίνεση της δεξιάς για να εκβιάσει το λαο ας εξετάσει ότι η κοινωνία χρειάζεται μία κυβέρνηση ισχυρή να διαπραγματευτεί με τους δανειστές μας προς όφελος του λαού, μια κυβέρνηση εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας», ανέφερε.

«Δεν καταλαβαν οι άνθρωποι ότι εάν ο Ευρυβιάδης με το Θεμιστοκλή δεν τα είχαν βρει το 480 πΧ ούτε αυτούς θα τους είχε γράψει η ιστορία, ούτε την ημερομηνία. Η καρέκλα δυστυχώς μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα», δήλωσε ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει αργότερα δηλώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ενώ ο κ. Σαμαράς από τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη λ. Συγγρού.

Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ήταν παρόντες έως τη μία και μισή το μεσημέρι, και οι υπουργοί Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου και Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για όλες τις πτυχές της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα με φόντο την 5η Δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: