Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

«Η Ελλάδα εξαπάτησε για να ενταχθεί στο ευρώ»

newpost.gr

«Η Ελλάδα εξαπάτησε για να ενταχθεί στο ευρώ»
«Κεραυνούς» κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ότμαρ Ισινγκ, ο οποίος τόνισε ότι η χώρα μας «μπορούσε να ενταχθεί στο ευρώ μόνο μέσω της εξαπάτησης και οι ηγέτες της ΕΕ ήταν υπερβολικά ευγενικοί από τότε για να εφαρμόσουν τις κατάλληλες κυρώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την οικονομική κρίση», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

O 75χρονος Ίσινγκ, ο οποίος ήταν μέλος της ΕΚΤ την περίοδο 1999-2006, σε συνέντευξή του στην Κοπεγχάγη, σε εκδήλωση του δανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Nykredit Α/S, υπογράμμισε ότι όταν εργαζόταν για την ΕΚΤ συναντούσε συνεχώς περιπτώσεις χωρών που δεν ικανοποιούσαν τα κριτήρια για την ένταξη στη ζώνη του ευρώ. «Η Ελλάδα "έκλεψε" για να ενταχθεί και είναι δύσκολο να μάθουμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους απατεώνες» είπε με νόημα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της καθώς είναι αφερέγγυα, παρά το ότι η κυβέρνηση ενέκρινε εντατικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και νέο πακέτο μέτρων, με σκοπό να εκταμιευθεί η πέμπτη δόση του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ. «Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι νομοτελειακό», συμπλήρωσε.

ο Ίσινγκ κατηγορεί την έλλειψη των κατάλληλων κυρώσεων για την τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη, την οποία χαρτακτήρισε «κρίσιμη». «Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία και κατάλληλες κυρώσεις» θεωρώτας ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: