Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

«Όχι» του Νικολά Σαρκοζί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

newpost.gr

«Όχι» του Νικολά Σαρκοζί στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε ξανά σήμερα ότι αντιτίθεται σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους, συγχρόνως όμως δήλωσε «ανοικτός» στη συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, στο τέλος των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ στην παραθαλάσσια πόλη Ντοβίλ.


«Εάν αναδιάρθρωση σημαίνει ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα εξοφλήσει τα χρέη του τότε η λέξη δεν θα ανήκει στο γαλλικό λεξιλόγιο. Είναι σαφές, απλό, καθαρό», υπογράμμισε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η οποία σηματοδότησε την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου.

«Εάν η ερώτηση είναι 'μπορούμε να σκεφθούμε τον τρόπο, με τον οποίο ιδιώτες επενδυτές ή ιδιώτες εταίροι μπορούν να αναλάβουν μέρος του φορτίου;', τότε δεν είμαστε καθόλου μέσα στα όρια μιας αναδιάρθρωσης. Υπάρχουν έτοιμες φόρμες, δεν υπάρχει πρόβλημα, σ' αυτήν την κατεύθυνση καθένας θα πρέπει να συγκλίνει», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος, που σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ρωτήθηκε, πώς θα συμβιβαζόταν η γαλλική άρνηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού εξωτερικού χρέους με το ενδεχόμενο οι άλλοι εταίροι να προχωρήσουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

«Το σπουδαίο είναι ότι θα υπερασπιστούμε και θα υποστηρίξουμε το ευρώ και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Δεν θα υποχωρήσουμε καθόλου σ' αυτό το πεδίο της αξιοπιστίας», επισήμανε ο πρόεδρος Σαρκοζί.

«Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπάρχει μέσον για να επιτευχθεί, χωρίς όμως να θιγεί αυτή η αξιοπιστία. Σας βεβαιώνω, η Γαλλία δεν χρησιμοποιεί τον όρο αναδιάρθρωση, επειδή νομίζω ότι είναι μία λέξη, που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, μία πραγματικότητα, που δεν πρέπει να οραματιζόμαστε», επέμεινε ο κ. Σαρκοζί.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι, «δεν θα δηλώσει τίποτε, το οποίο να μπορεί να πλήξει την συνεργασία που η Γαλλία έχει με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, προσωπικά, και την κυβέρνηση της Γερμανίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: