Την προσήλωσή τους στον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών όσο βελτιώνεται η παγκόσμια οικονομία, αλλά όχι με εμμονικό τρόπο διαδήλωσαν χθες στην Ντοβίλ οι ηγέτες του G8. Οχι δηλαδή με τρόπο που θα βάζει σε ... κίνδυνο την ούτως ή άλλως ασταθή πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Διότι η Ιαπωνία, φέρ' ειπείν, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητά της είναι να επουλώσει τα βαθιά τραύματα που προξένησε και στην οικονομία της ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι του περασμένου Μαρτίου. Δεν είναι η μείωση του δημοσίου χρέους της, που προ θεομηνίας βρισκόταν στο... 225% του ιαπωνικού ΑΕΠ - είναι μακράν το υψηλότερο παγκοσμίως.
Οι ηγέτες των 8 πλουσιότερων κρατών του κόσμου (του «παλαιού», προ παγκοσμιοποιήσεως δηλαδή, αφού δεν εκπροσωπείτο η Κίνα ή η Ινδία...) κατά την πρώτη ημέρα της συνάντησής τους στη γαλλική λουτρόπολη που ολοκληρώνεται σήμερα απεφάνθησαν ότι «η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται και γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη». Ωστόσο, σύμφωνα με σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που επεξεργάστηκαν, «παραμένουν κίνδυνοι επιβράδυνσης της αναπτυξιακής διαδικασίας, ενώ παραμένουν και οι ανησυχίες για τις πάντοτε παρούσες εσωτερικές και εξωτερικές ανισορροπίες της διεθνούς οικονομίας».
Οι «8» αναφέρουν ως χαρακτηριστικό κίνδυνο ανάσχεσης της παγκόσμιας αναπτυξιακής διαδικασίας τις «υπερβολικά μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων».
Σύμφωνα με τις ξένες ανταποκρίσεις από την Ντοβίλ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να ακολουθήσει μια «σαφή και πειστική» πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων -αν και μόλις χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε μιαν αναπάντεχα μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ στο 1,8% το πρώτο τρίμηνο του έτους από από το 3,1% που ήταν το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ενώ το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των αιτουμένων επίδομα ανεργίας, όταν οι ειδικοί περίμεναν μείωση...
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε ένα "credit event"», είπε χαρακτηριστικά ο Βαν Ρομπάι. Με την έκφραση «credit event» εννοεί βεβαίως χρεοκοπία. Και όταν στην Ευρώπη μιλούν για χρεοκοπία στο νου τους έχουν, προφανώς, την Ελλάδα...
Τέλος, οι «8» επανέλαβαν τα τετριμμένα και χιλιοειπωμένα για την «ανάγκη απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου» και τη «σημασία επανέναρξης των συνομιλιών της Ντόχα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου», που έχουν βαλτώσει εδώ και μια δεκαετία εξ αιτίας του τεραστίου χάσματος που χωρίζει τα λόγια και τα έργα των τενόρων των απελευθερωμένων αγορών, οι οποίοι όσο περισσότερο διαλαλούν την απελευθέρωση τόσο και περισσότερα μέτρα οικονομικού προστατευτισμού λαμβάνουν.
Στο G8 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, και η Ρωσία.
BHMA
Παρασκευή 27 Μαΐου 2011
G8: Δημοσιονομική εξυγίανση αλλά με μέτρο...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου