Ποιοι «προειδοποιούν», τι ζητούν από Αθήνα
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Κάρολ Άτκινσον επανέλαβε την προειδοποίηση πως το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις κεφαλαίων προς την Ελλάδα εάν δεν διασφαλισθεί η συνέχιση των δεσμεύσεων της χώρας μας στα δεδομένα του σχεδίου σύγκλισης, του Μνημονίου δηλαδή, ενώ ας μην ξεχνάμε πως ο κύριος Γιούνκερ έχει εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι μας θα συνδράμουν, αναπληρώνοντας το “κενό” των κεφαλαίων του ΔΝΤ με χρήματα των φορολογουμένων τους.
Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία, ήδη έχουν εμμέσως πλην σαφώς δηλώσει πως θα «μπλοκάρουν» την εκταμίευση της επόμενης δόσης, εάν δεν εξασφαλισθεί η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα περισσότερο ορατό από ποτέ το ενδεχόμενο η χώρα να μην έχει πλέον ρευστό για να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες μετά την 1η Ιουλίου!
Το θέμα και τα σενάρια πρωταγωνιστούν από το πρωί στα δελτία ειδήσεων και στις αναρτήσεις των σημαντικότερων διεθνών Μέσων ενημέρωσης, ενώ όλοι συμφωνούν πως τα πάντα θα “παιχθούν” από το μήνυμα που θα λάβουν αγορές, επενδυτές και πιστωτές μας από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Η ΕΕ αντιμέτωπη με την “ελληνική αλήθεια”
“Οι Έλληνες έχουν περιουσία: Αεροδρόμια, σιδηροδρόμους, αυτοκινητοδρόμους, ακόμα και εργοστάσια τσιμέντου. Έχουν να μας δώσουν ισχυρές εγγυήσεις κι εμείς για να συνεχίσουμε να τους δανείζουμε πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε πίσω τα χρήματά μας”.
Με την ανάρτηση αυτή στο ... Twitter ο Φιλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έδωσε το στίγμα των προθέσεων των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών μας που προειδοποιούν πως δεν προτίθενται να συνεχίσουν να στηρίζουν εμπράκτως την Ελλάδα “εάν οι Έλληνες δεν υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, εάν δηλαδή δεν καλύψουν τις αποπληρωμές χρέους και δεν θέσουν τα δημόσια οικονομικά τους υπό έλεγχο” ...
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Φιλανδίας Γιενς ντε Κέερ είχε προειδοποιήσει πως η χώρα του “δεν θα υποστηρίξει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αν δεν προβλέπεται και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό”. Χώρια που είχε και μια πρόταση – βόμβα, λέγοντας πως πρέπει να εξετασθεί κατά πόσον η μελλοντική σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την ευκαιρία της αλλαγής διοικητή τους επόμενους μήνες, θα μπορούσε να διαμορφωθεί “με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο για τα κράτη που τηρούν υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες”...
Την ίδια ώρα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Ότμαρ Ίσινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στην Κοπεγχάγη, δήλωνε πως η Ευρώπη αποδείχθηκε “πολύ ευγενική και ανεκτική” ως προς τα κριτήρια της εισαγωγής μιας χώρας στη ζώνη του ευρώ” και πως ο ίδιος – και όλοι στην ΕΚΤ – γνώριζαν ότι η Ελλάδα είχε “μαγειρέψει” τα στοιχεία για να μπει στο ευρώ και δεν ξέρουν τώρα πως να αντιμετωπίσουν το θέμα! (Σ.Σ: αυτολεξεί: “Greece cheated to get in, and it’s difficult to know how we should deal with cheaters”).
Από το βήμα του ίδιου Συνεδρίου ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν εκτιμά πως υπάρχουν σήμερα 50% πιθανότητες για την Ελλάδα να εξαναγκασθεί να αποχωρήσει από το ευρώ, καθώς το χρέος της δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο!
Όσον αφορά τώρα στο πως αντιδρούν οι διεθνείς αναλυτές ακόμα και στην διαφαινόμενη πρωτοβουλία της Κομισιόν για ένα σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους στα πρότυπα της “Πρωτοβουλίας της Βιέννης”, ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα του Economist που εκτιμά πως η πρόταση για εφαρμογή μιας τέτοιας “εκδοχής”, δηλαδή η συμφωνία των πιστωτών να ανταλλάξουν τα ομόλογα που ωριμάζουν με νέους τίτλους, δεν θα περιόριζε το ελληνικό χρέος και θα ήταν πολύ δύσκολο να συντονιστεί.
Από την πλευρά του ο Independent σχολιάζει πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει με την κατάσταση “ως έχει”. Και καλεί άπαντες να αποδεχθούν ορισμένες αλήθειες, όπως λέει. Δηλαδή το γεγονός πως η Ελλάδα δεν μπορεί – και δεν θα μπορεί επί μακρόν – να έχει πρόσβαση στις αγορές, πως χρειάζεται οπωσδήποτε νέα στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ και τρίτον ότι καλώς ή κακώς δεν διαφαίνεται στην Ελλάδα ούτε πολιτική συναίνεση, ούτε κοινωνική ανοχή για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Τέλος, οι Financial Times γράφουν πως παρά τις απειλές της η ΕΚΤ θα εξαναγκασθεί να στηρίξει και στο άμεσο μέλλον τις ελληνικές τράπεζες και να βρει τρόπους να αποδεχθούν όλοι οι πιστωτές την ανάγκη αναδιάρθρωσης. Χαρακτηριστικά γράφει: “Η άβολη αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα χωρίς να χάσει το κεφάλι του και ο κουρέας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου