Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ


Ρεπορτάζ : Κ. Ονισένκο-Π. Πουλάκης
(από την Καθημερινή)
Πάνω από 20 άτομα οδηγήθηκαν στην αυτοχειρία τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη για να ξεφύγουν από τον βρόχο των χρεών. Τελευταίο θύμα ένας 50χρονος αλουμινοτεχνίτης από τα Ανώγεια, τον οποίο βρήκε χθες το πρωί απαγχονισμένο σε υπόστεγο...
αγροτικής κατοικίας στον δρόμο προς τη Νίδα, ο αδερφός του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, τα οποία τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Ο 50χρονος άνδρας δεν είχε δείξει σε κανέναν το πρόβλημα που τον απασχολούσε, ούτε καν στη σύζυγο και τον 22χρονο γιο του. Οι συγχωριανοί του τον αναφέρουν ως έναν σοβαρό οικογενειάρχη με καλές κοινωνικές σχέσεις. Αλλωστε, η οικογένειά του είναι από τις πιο γνωστές των Ανωγείων, ενώ ο ένας από τους αδερφούς του είναι πολύ γνωστός στην κοινωνία της Κρήτης, λόγω και της ενασχόλησής του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σημαντική αύξηση αυτοκτονιών στο σύνολο της χώρας, η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτό αποτυπώνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση των τηλεφωνημάτων της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία (1018) της ΜΚΟ «Κλίμακα». Συγκεκριμένα, τους πρώτους πέντε μήνες του 2011 η γραμμή δέχθηκε περίπου 2.500 κλήσεις απεγνωσμένων ατόμων ή συγγενών τους, οι οποίοι προσπαθούσαν να βρουν στήριξη. Η αύξηση είναι ραγδαία, καθώς 2.500 ήταν οι αντίστοιχες κλήσεις για όλο το 2010. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα υποστήριξε στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της γραμμής, κ. Κυριάκος Κατσαδώρος, ανάλογη αύξηση παρατηρείται όχι μόνο στον αριθμό εκείνων που απευθύνονται στη γραμμή δηλώνοντας την απόγνωσή τους, αλλά και εκείνων τελικά που επιχειρούν να θέσουν τέλος στη ζωή τους.
Ως κύριος λόγος αύξησης αυτοκτονιών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της. «Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της κατάθλιψης, κυρίως μεταξύ των ανδρών. Χαρακτηριστικό είναι, πως ενώ η κατάθλιψη παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες για βιολογικούς λόγους, στην Ελλάδα η αύξηση αφορά κυρίως τον ανδρικό πληθυσμό, καθώς το βάρος της οικονομικής κρίσης βαραίνει ψυχολογικά περισσότερο τους άντρες», περιγράφει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής κ. Παύλος Σάκκας. «Το βάρος της οικονομικής ύφεσης βαραίνει περισσότερο τους άντρες, καθώς εκείνοι θεωρούνται κυρίως υπεύθυνοι για την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους. Βλέπουμε ότι πρόκειται για άντρες 35 - 50 ετών, ηλικίες στις οποίες καταγράφονται πολλές αυτοκτονίες, ενώ παλαιότερα ο αριθμός τους ήταν σχεδόν μηδαμινός», εξηγεί ο ψυχίατρος.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, παγκοσμίως σημειώνεται μία αυτοκτονία κάθε 40 δευτερόλεπτα, ενώ κάθε τρία δευτερόλεπτα, μια απόπειρα. Οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες από τους θανάσιμους τραυματισμούς σε εμπόλεμες ζώνες. Λιθουανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Σλοβενία και Ουγγαρία έχουν τα θλιβερά «πρωτεία», αυτόχειρων σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Οσον αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται ακόμα στις χαμηλότερες θέσεις της Ε.Ε., ωστόσο ειδικοί εφιστούν την προσοχή στην ένταση του φαινομένου και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τη δεκαετία 1999 - 2009 σημειώθηκαν 4.042 αυτοκτονίες, αν και ο συγκεκριμένος αριθμός κατά πάσα πιθανότητα δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, καθώς πολλές αυτοκτονίες δηλώνονται ως ατυχήματα για κοινωνικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: