Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Θετικά λόγια από στελέχη της ΕΚΤ για την ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους

Προς συμφωνία για «εθελοντική μετακύλιση»

Μετά τον επίτροπο Όλι Ρεν και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι αναφέρθηκε με θετικά λόγια σε ένα μοντέλο τύπου «Πρωτοβουλία της Βιέννης» για την Ελλάδα
Μετά τον επίτροπο Όλι Ρεν και ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Έβαλντ Νοβότνι αναφέρθηκε με θετικά λόγια σε ένα μοντέλο τύπου «Πρωτοβουλία της Βιέννης» για την Ελλάδα (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, -το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Μανουέλ Γκονζάλες - Παράμο και ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι- αναφέρθηκαν με θετικά λόγια στο ενδεχόμενο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους, μέσω της εθελοντικής επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες κατόχους τους, κατά τα πρότυπα της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», η οποία αναπτύχθηκε το 2009 για να βοηθήσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να αντιμετωπίσουν την κρίση.

«Γενικά, μία Πρωτοβουλία της Βιέννης είναι ενδιαφέρουσα, καθώς είναι εθελοντική και σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτό που κάνουν οι ελληνικές αρχές», δήλωσε από τη Βαρκελώνη ο Ισπανός κεντρικός τραπεζίτης.

«Είναι μία θετική πρωτοβουλία, επειδή υπονοεί το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα, για την αναχρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι μόνο μέρος της λύσης», καθώς η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι η «Πρωτοβουλία της Βιέννης» είναι ένα «ενδιαφέρον μοντέλο», αν και είπε ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί άμεσα για την Ελλάδα.

Ο κ. Γκονζάλες - Παράμο δήλωσε ότι δεν μπορεί να «διανοηθεί» ότι η Ελλάδα δεν θα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματός της και τόνισε ότι η χώρα έχει τους πόρους για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της δυσκολίες.

Οι Έλληνες πρέπει «να σφίξουν τα δόντιά τους» για να οδηγήσουν την οικονομία ξανά στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν πρότεινε πρόσφατα την εφαρμογή αυτής της λύσης ως μία εκ των επιλογών για τηναντιμετώπιση και της ελληνικής κρίσης.

Ο κ. Ρεν πρότεινε μία εθελοντική μετακύλιση του χρέους, δηλαδή την αντικατάσταση ομολόγων που λήγουν με νέα χρεόγραφα (τα οποία θα μπορούσαν για παράδειγμα να έχουν την εγγύηση του EFSF). Σύμφωνα με πηγές από χώρες της Ευρωζώνης, αυτή αποτελεί την κύρια επιλογή που εξετάζεται αυτήν τη στιγμή.

«Το σημείο-κλειδί είναι να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες επενδυτές να μην απαιτήσουν την αποπληρωμή των ομολόγων που λήγουν», είπε στο Reuters πηγή από ευρωπαϊκή χώρα, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στις αγορές είναι τόσο τεταμένη που αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο την κατάσταση του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η ΕΕ σχεδιάζει να πει στους ομολογιούχους τα εξής: «Αν δεν μας βοηθήσετε να χρηματοδοτήσουμε την Ελλάδα για τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να χρεωκοπήσει και δεν θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Εάν βοηθήσετε, υπάρχει μία πιθανότητα να τα πάρετε πίσω όλα».

Πάντως, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Citigroup, Γιούργκεν Μίχελς, η προσπάθεια να οργανωθεί εθελοντική μετακύλιση χρέους είναι «σαν να προσπαθείς να πιάσεις μαχαίρι στον αέρα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: