Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΙΣΧΥΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΗ FRAPORT ΓΙΑ ΤΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


Ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης επανέλαβε την Παρασκευή το ενδιαφέρον της Fraport για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου....
Η Fraport θα εξετάσει την είσοδό της στο αεροδρόμιο Αθηνών, εάν η Ελλάδα πωλήσει το ποσοστό της, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Στέφαν Σούλτε, σύμφωνα με το Reuters.
H Fraport σκοπεύει να επεκταθεί γενικά εκτός Γερμανίας, σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ισπανία, προσέθεσε.
Την Πέμπτη, σε δηλώσεις του στη γερμανική Handelsblatt είπε πως «εάν η Ελλάδα αποκρατικοποιήσει αεροδρόμιά της, φυσικά θα ενδιαφερθούμε». «Πριν όμως πω οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να γνωρίζω τις προϋποθέσεις», σημείωσε.
Η Fraport συμμετέχει στη διαχείρηση των αεροδρομίων της Φρανκφούρτης, του Ντακάρ, του Καΐρου, του Ριάντ, της Τζέντα, του Νέου Δελχί, της Λίμας και της Αγίας Πετρούπολης.
Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2013, προβλέπεται για το 2012 η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.
Το Δημόσιο ελέγχει το 55% του αεροδρομίου. Για το 2012 προβλέπεται η πώληση μεριδίου έως 21%.
Στα τέλη Μαρτίου η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα), καθώς και νομικών συμβούλων για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου.
Η γερμανική Hoctief ελέγχει το 40% του ΔΑΑ και ο όμιλος Κοπελούζου το υπόλοιπο 5%.
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αφορά σε διάστημα έως 20 έτη. Τα έσοδα εκτιμώνται σε 200 με 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Μετά την επέκταση της σύμβασης θα αποτιμηθεί η αξία του 21% και εν συνεχεία, μέσα στο 2012, θα γίνει διεθνής διαγωνισμός. Η Hoctief εκτιμάται ότι ενδιαφέρεται για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού.
Η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου των Σπάτων έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου ως τον Ιούνιο του 2026.

Δεν υπάρχουν σχόλια: