Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Σαμαράς: «Οδηγείτε τη χώρα στο γκρεμό - Δεν θα συναινέσουμε»

newpost.gr
Σαμαράς: «Οδηγείτε τη χώρα στο γκρεμό - Δεν θα συναινέσουμε»
Σφοδρή επίθεση στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή, προσθέτοντας πως τα διλήμματα που προσπαθεί να επιβάλλει συμβάλλουν στην διαιώνιση ενός θανάσιμου λάθους.


Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως τους τελευταίους 20 μήνες το συνολικό πακέτο περικοπών ανήλθε σε 66 δισεκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το αρχικό έλλειμμα το 2015 δεν θα έχει εκμηδενιστεί.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα μέτρα της κυβέρνηση βαθαίνουν την ύφεση αντί να κόβουν το έλλειμμα: «Το πρόβλημα επιτείνεται, δεν λύνεται»είπε ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα, το γεγονός πω το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στο 150%, αποδεικνύει πως έχουν αποτύχει πλήρως τα μέτρα.

«Εμείς προτείνουμε ένα δημιουργικό σοκ: την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο κ. Σαμαράς, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην τρόικα, αφού την κατηγόρησε πως έχει κάνει τραγικά λάθη στους υπολογισμούς της.

«Αυτό το βλέπουν και οι οικονομικοί αναλυτές και πλέον υπολογίζουν το Ζάππειο 2», υποστήριξε ο αρχηγός της ΝΔ, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα από τον διεθνή τύπο.

Κλείνοντας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κατηγορία του ΠΑΣΟΚ περί «πρόβλεψης της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής» δεν ευσταθεί καθώς η ΝΔ δεν προβλέπει την αποτυχία της κυβέρνησης, απλώς την καταγράφει.

«Εμείς δε λέμε ότι η πολιτική σας θα αποτύχει, αλλά ότι έχει ήδη αποτύχει», είπε ο κ. Σαμαράς.

Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε:

Βενιζέλος: Ο Σαμαράς είναι απών και σκέφτεται με κομματικό συμφέρον


newpost.gr
Βενιζέλος: Ο Σαμαράς είναι απών και σκέφτεται με κομματικό συμφέρον
«Άκουσα έναν εντυπωσιακά συμβατικό λόγο. Ο κ. Σαμαράς κωδικοποίησε και αποσαφήνησε το σύνολο της πολιτικής του αντίληψης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψ'ηφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι άκουσε παραδοσιακής αντίληψης επιχειρήματα. «Εσείς φταίτε, Εσείς δεν μπορείτε ενώ εμείς η ΝΔ μπορούμε. Αυτά είναι κωμικοτραγικά», σχολίασε ο νέος τσάρος της οικονομίας.

«Βιώνουμε μία κρίση με πυρηνικά χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαμαράς είναι απών και κρατά αποστάσεις ασφαλείας. Σκέφτεται με βάση το κομματικό και εκλογικό του συμφέρον» επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζοντας ότι το «όχι» στο μνημόνιο της ΝΔ είναι η κομματική επένδυση του κ. Σαμαρά.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως η χώρα βρίσκεται στη φάση της σταθεροποίησης και αυτό που προέχει, είναι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης ,του υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ.

O υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας αφού όπως είπε «έχουμε ήδη πάρει το μισό δάνειο , ενώ χρησιμοποιήσαμε τους μηχανισμούς και διαμορφώσαμε μια σχέση με τους εταίρους μας, η οποία αποκλείει τη χρεοκοπία».

Σύμφωνα με τον κύριο Βενιζέλο, για να αποκλειστεί τελείως το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, η χώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει συναίνεση.

Παράλληλα, πρότεινε στον κ. Σαμαρά, να κάνει προτάσεις για τη στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: