Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Πιάνει τόπο η πίεση, προς ψήφιση το Μεσοπρόθεσμο

«Μαζεύονται» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ


http://img.protothema.gr/F75C7524BFDEDB17129C7C4D1E2C209C.jpg
Να έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και μάλιστα με άνεση ώστε να μην προκύψουν προβλήματα πολιτικής σταθερότητας στη συνέχεια, εμφανίζεται το Μέγαρο Μαξίμου για την πιο δραματική ψηφοφορία στη Βουλή των τελευταίων χρόνων: την έγκριση ή όχι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου έχει τεθεί ως απόλυτος όρος – τουλάχιστον στα λόγια – από την τρόικα για τη συνέχιση της ομαλής δανειοδότησης της χώρας και την αποφυγή της άμεσης χρεοκοπίας και υπό την απειλή αυτή φαίνεται να κάμπτονται και οι τελευταίοι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος φοβάται μόνο τη διαφοροποίηση του Αλέκου Αθανασιάδη και ίσως ενός ακόμη, είτε της Χρύσας Αράπογλου, είτε κάποιου άλλου βουλευτή, που έχει αποφύγει να εκφραστεί ανοιχτά μέχρι τώρα και επιφυλάσσει έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση εάν οι διαφοροποιήσεις είναι μέχρι δύο, η κατάσταση θεωρείται απολύτως ελεγχόμενη, εάν όμως ξεπεράσουν τις 3 και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα διατηρεί ακόμη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, εκτιμάται ότι τα προβλήματα θα εμφανιστούν στη συνέχεια.

Βέβαια από το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται και η βάσιμη ελπίδα ότι θα υπάρξουν τρεις έως πέντε θετικές ψήφοι από βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας – έχει αποφασίσει να ψηφίσουν οι βουλευτές της κατά συνείδηση – ή ακόμη και της ΝΔ, όπως είναι η Έλσα Παπαδημητρίου.

Στο ΠΑΣΟΚ καταλυτικό ρόλο έπαιξαν, πέρα από τις απειλές του Μαξίμου και οι παρασκηνιακές επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Πάντως ήδη η Βάσω Παπανδρέου έδωσε το σήμα της υπερψήφισης, ο Θωμάς Ρομπόπουλος έκανε την αναγκαία «τούμπα», καθώς τασσόταν όλο το προηγούμενο διάστημα κατά του Μεσοπρόθεσμου, ενώ δεν υπάρχει θέμα με τον συνήθως θορυβώδη με το παραμικρό, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Αναλόγως θα κινηθεί και ο Σήφης Βαλυράκης, παρότι άφηνε υπονοούμενα ότι το σκέφτεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: