Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Ψήφος επιβίωσης...



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ...
Πυρετός διαβουλεύσεων μέχρι το παρά πέντε για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου...
Ψήφο «εκτάκτου ανάγκης» καλείται να δώσει το απόγευμα η κυβερνητική πλειοψηφία για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς οι κορυφαίοι της τρόικας εξαπέλυσαν χθες μπαράζ πιέσεων της τελευταίας στιγμής, ξεκαθαρίζοντας ότι το «όχι» σημαίνει άμεση χρεοκοπία για τη χώρα μας.
Είναι... χαρακτηριστικό ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, μόλις εξελέγη χθες το βράδυ στο τιμόνι του ΔΝΤ, θυμήθηκε τον... Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κάλεσε να συστρατευθεί με την κυβέρνηση Παπανδρέου!
Στην Ολομέλεια της Βουλής πάντως, όπου δεν έφτανε η μυρωδιά των - μεγάλων ποσοτήτων - χημικών που χρησιμοποίησε χθες η ΕΛ.ΑΣ. στα εκτεταμένα επεισόδια στο Κέντρο της Αθήνας, κυριάρχησε η παρουσία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος έλαβε τον λόγο αρκετές φορές για να στηρίξει την ανάγκη υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, προχωρώντας ταυτόχρονα και σε σκληρή κριτική των μέτρων που περιλαμβάνει.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν αποδώσει οι παρασκηνιακές επαφές με τους βουλευτές - και έχουν αισιοδοξία για τη σημερινή, κρίσιμη ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές μας έχουν αρχίσει να συζητούν το γαλλικό σχέδιο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μία διευθέτηση του ελληνικού χρέους, με τρόπο που δεν θα θεωρηθεί «πιστωτικό γεγονός», πράγμα που θα ενεργοποιούσε τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα περιέπλεκε πολύ άσχημα τα πράγματα, τόσο για τη χώρα μας όσο και για την ευρωζώνη.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αντοχές της κυβέρνησης ολοκληρώνεται απόψε με την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα παρακολουθεί με τεντωμένα νεύρα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το πώς θα ψηφίσει, αφού από την υπερψήφιση ή την καταψήφισή του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό αν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με περιπέτειες - από χρεοκοπία έως πρόωρες εκλογές, σε τρεις εβδομάδες.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά την επιφυλακτική στάση που τηρούν ορισμένοι βουλευτές (5 ή 6 τον αριθμό) του κυβερνώντος κόμματος, τελικά η κυβέρνηση θα βγει χωρίς μεγάλες απώλειες από την ψηφοφορία. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο μάλιστα που διακινήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή ήταν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν, έστω και «μουρμουρίζοντας», πλην ίσως ενός - του βουλευτή Κοζάνης Αλέκου Αθανασιάδη, ο οποίος λέει πως «δεν έλαβα τις απαντήσεις που επιζητούσα εκ μέρους των αρμοδίων» σύμφωνα με δικές του αναφορές σε συναδέλφους του.
Ο κ. Αθανασιάδης, όπως και άλλοι βουλευτές που φέρονταν όλες τις προηγούμενες ημέρες ότι ήταν έτοιμοι να διαφοροποιηθούν, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν για τη χώρα και την κυβέρνηση, δέχθηκαν ακόμη και χθες τις πιέσεις των υπευθύνων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων Χρ. Πρωτόπαπα και Πέτρου Ευθυμίου. Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η προχθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ψήφος στο Μεσοπρόθεσμο συνιστά «πατριωτικό καθήκον» - σε μια κορύφωση της προσπάθειας να πείσει τους βουλευτές ότι κάθε άλλη διαφορετική στάση μπορεί να προκαλέσει τρομακτικά προβλήματα.
Επίσης χθες η κυβέρνηση επιχείρησε να «μαζέψει» το θέμα που έχει προκληθεί από τις αναφορές Πάγκαλου στο «παράδειγμα της Αργεντινής», ειδικώς εκείνες που μιλούσαν για τανκς στους δρόμους για να περιφρουρηθεί η ομαλότητα, και στο πλαίσιο αυτό αποδοκίμασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ηταν μια συντονισμένη προσπάθεια να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών. Στη Βουλή, ο πρόεδρος του σώματος Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να γίνει Αργεντινή» και σημείωσε πως «η δημοκρατία στη χώρα μας είναι ισχυρή». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η θέση του κ. Πετσάλνικου εκφράζει ολόκληρο το σώμα και ζήτησε «να σταματήσει αυτή η αταβιστική σχέση με το παρελθόν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε (στον ραδιοσταθμό Flash) πως «όταν η κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο λαός και η χώρα δίνουν τη μάχη για να ξεπεραστεί η κρίση, δεν χρειάζονται τέτοιες προσεγγίσεις».
Ο κ. Πάγκαλος που απουσίαζε από τη Βουλή χθες, δεν επανήλθε. Ο Μίμης Ανδρουλάκης που προχθές είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για τις αναφορές του κ. Πάγκαλου μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε ότι «οι καιροί είναι πονηροί» και δήλωσε ότι «αγαπάω τον κ. Πάγκαλο, αλλά ο μεταφορικός και ειρωνικός λόγος που χρησιμοποιεί μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνους συνειρμούς».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Στο μεταξύ ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που δεν παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή, συγκάλεσε σύσκεψη με αντικείμενο το επικείμενο δημοψήφισμα του φθινοπώρου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο νυν και ο τέως υπουργοί Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου και Χ. Καστανίδης και στελέχη όπως η γενική γραμματέας παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη, και συζητήθηκαν οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα σχετικά με το δημοψήφισμα, το οποίο όπως φαίνεται ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε. Το δημοψήφισμα θα αφορά τις πολιτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά όχι δημοσιονομικά ζητήματα.
Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, το Σύνταγμα απαγορεύει να τίθενται σε δημοψήφισμα ερωτήματα που αφορούν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Πάντως, δεν έχει αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα περιλαμβάνει ένα ή πολλά ερωτήματα και πού θα εστιάζονται αυτά.
ΝΕΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: