Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Τα ΜΑΤ «κατέλαβαν» την πλατεία Συντάγματος- Τοπίο βομβαρδισμού το κέντρο της Αθήνας


http://newpost.gr/var/photos/blog/gallery/2906e.jpg

newpost.gr
Πεδίο μάχης θυμίζει το τοπίο στο κέντρο της Αθήνας. Ο πετροπόλεμος μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό.Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το κέντρο της πλατείας Συντάγματος έχουν καταλάβει διμοιρίες των ΜΑΤ. Επειτα από πολύωρα επεισόδια με κουκουλοφόρους, οι δυνάμεις της Αστυνομίας κατάφεραν να κατέβουν στον χώρο του συντριβανιού και να απωθήσουν τους κουκουλοφόρους προς την κάτω πλευρά της πλατείας.


Οι τραυματίες υπολογίζονται στους 1.000 και οι γιατροί των ιατρείων στην πλατεία Συντάγματος και το Μετρό κάνουν έκκληση για βοήθεια και άμεση αποστολή φαρμάκων και επιδέσμων. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, κάνει λόγο για σκηνές πολέμου! Για κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας κάνει λόγο δε ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, λόγω των χημικών που χρησιμοποίησε η αστυνομία.

Περίπου πενήντα πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα είναι εγλωβισμένοι στο Μετρό και κάνουν έκκληση να φτάσουν άμεσα τα ασθενοφόρα στο Σύνταγμα. Από την άλλη πλευρά, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας ετοιμάζονται να αποστείλουν οξυγόνο. αλοιφές και γάζες στα αυτοσχέδια ιατρεία του Μετρό, ως απάντηση στο κάλεσμα του κ. Λουράντου.

Αρκετοί «Αγανακτισμένοι» καταγγέλλουν αλόγιστη βία από τις αστυνομικές δυνάμεις ακόμα και προς «αμάχους» πολίτες, ενώ φοιτητές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη σχολή τους αφού, όπως λένε, άνδρες των ΜΑΤ έριξαν στην είσοδο του κτιρίου των Ε.Μ.Μ.Ε. στην Καπνικαρέα μεγάλες ποσότητες χημικών. Στις φλόγες έχει τυλιχτεί κτίριο απέναντι από τα Προπύλαια. Στο σημείο επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις ώστε η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο. Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η Αγροτική Τράπεζα που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου.

Φωτιά σημειώθηκε νωρίτερα και στο υπουργείο Οικονομικών. Κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στην πρόσοψη του κτιρίου με αποτέλεσμα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οδό Φιλελλήνων να τυλιχθεί στις φλόγες. Σε χρόνο μηδέν η φωτιά προχώρησε και στον πρώτο όροφο του υπ. Οικονομικών. Με την έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά έσβησε και απεγκλωβίστηκαν τρείς άνθρωποι που βρίσκονταν στο κτίριο.

«Μαύρο» πρωτοσέλιδο στα διεθνή ΜΜΕ η χαοτική κατάσταση στην Ελλάδα


Πετροπόλεμος και δακρυγόνα

Ομάδες κουκουλοφόρων συνεχίζουν να σπάνε τα μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος και ισοπεδώνουν όποιο κατάστημα βρεθεί μπροστά τους. Συγκρούσεις έως και αυτή την ώρα στην οδό Ερμού. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν τους διαδηλωτές από την οδό Αμαλίας ρίχνοντας χημικά, ενώ πριν από λίγο έγινε ρίψη δακρυγόνων για ακόμη μία φορά και μέσα στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος.

Σε γνωστό ταχυφαγείο διενεργείται «πλιάτσικο», ενώ μερίδα αντιεξουσιαστών έχει ανάψει φωτιά δίπλα σε περίπτερο της πλατείας. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική από την πρωτοφανή σε ποσότητα ρίψη χημικών από την αστυνομία και η οδός Αμαλίας θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ήδη 500 πολίτες έχουν δεχθεί τις πρώτες βοήθειες από το ιατρείο στο Μετρό Συντάγματος, ενώ πάνω από 30 διαδηλωτές έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Μέχρι το Μέγαρο Μουσικής φθάνει το ΕΚΑΒ

Ωστόσο, ενδεικτικό της «εμπόλεμης» κατάστασης που επικρατεί στο κέντρο της πόλης είναι το ότι οι διαδηλωτές που έχουν τραυματιστεί μεταφέρονται πεζοί με τον συρμό του Μετρό έως το Μέγαρο Μουσικής και από εκεί τους παραλαμβάνει το ΕΚΑΒ, διότι τα οχήματα του ΕΣΥ αδυνατούν να πλησιάσουν την οδό Αμαλίας.

Εκκενώθηκε το King George - Μερική εκκένωση και στη Μεγάλη Βρετανία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, νωρίτερα εκκενώθηκε το ξενοδοχείο «King George» εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των πρωτοφανών επεισοδίων. Εργαζόμενοι και τουρίστες, υπό την προστασία της Αστυνομίας, φυγαδεύθηκαν από την πίσω έξοδο του ξενοδοχείου, η οποία οδηγεί στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου. Μάλιστα, σε μερική εκκένωση προχώρησε το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Τριάντα προσαγωγές

Η αστυνομία έχει προσαγάγει 30 άτομα, έχουν συλληφθεί 11 διαδηλωτές, ενώ 31 αστυνομικοί έχουν μεταφερθεί στο 401 νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.


Το χρονικό των επεισοδίων

- Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν στις 9 το πρωί στο Σύνταγμα, στο ύψος του Ευαγγελισμού, όταν ομάδα πολιτών επιχείρησε να διακόψει την κυκλοφορία στη Β. Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον. Δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο σημείο απάντησαν με χρήση χημικών προκειμένου να τους απομακρύνουν. Ανάμεσα στους τραυματισμένους από τις συμπλοκές ήταν και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Γιώργος Χαρίσης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Εν τω μεταξύ, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν και σε άλλα σημεία συγκέντρωσης των αγανακτισμένων στο κέντρο της πρωτεύουσας, όπως στο Παγκράτι.

- Επεισόδια έλαβαν χώρα και έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου διαδηλωτές και ΜΑΤ συγκρούστηκαν μιας και οι πρώτοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο. Στη συμβολή των οδών Ερατοσθένους και Ευτυχίδου, στο Παγκράτι, διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

- Από το μεσημέρι οι αγανακτισμένοι κατάφεραν να διαλύσουν τα κάγκελα των αστυνομικών μπροστά από τη Βουλή και για αυτό το λόγο οι άνδρες των ΜΑΤ προωθήθηκαν προς την πλατεία Συντάγματος. «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73, εμείς θα την κηδέψουμε σε τούτη την…πλατεία» φώναζαν οι διαδηλωτές και έστησαν οδοφράγματα περιμετρικά του κοινοβουλίου.

- Αψιμαχίες στο Σύνταγμα έξω από το κτίριο της Βουλής μεταξύ αγανακτισμένων πολιτών και ΜΑΤ λίγο μετά τη μία το μεσημέρι. Οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απομακρύνουν το πλήθος πολιτών με ρίψη χημικών από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με σκοπό να εμποδίσουν την περικύκλωση της Βουλής από τους Αγανακτισμένους. Προηγουμένως, μερίδα πολιτών προσπάθησε να σπάσει τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί περιμετρικά του Κοινοβουλίου.

- Λαοθάλασσα πολιτών αναμένεται να «πνίξει» μέχρι το βράδυ το κέντρο της Αθήνας αφού «Αγανακτισμένοι» από όλη τη χώρα καταφθάνουν στο Σύνταγμα καθώς πλησιάζει το απόγευμα ενώ έχουν ήδη αρχίσει να ξαναπερικυκλώνουν τη Βουλή. Κλειστοί παραμένουν όλοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα.

- Σημειώνεται, ότι από την αστυνομία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας από το Χίλτον, στη λεωφόρο Αμαλίας από την οδό Διάκου, στην οδό Σταδίου από την Αιόλου, στην οδό Πανεπιστημίου και στην Ακαδημίας που απαγορεύεται η έξοδος προς τη Βασ.Σοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: