Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Κι όμως ο Γιώργος επιμένει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Θα επιδιώξει συμφωνία με τον Α. Σαμαρά


http://img.protothema.gr/2E5EE643EA684D993513EF856D4CB4F6.jpg
Παρά τις αντιδράσεις, που εκδηλώνονται ακόμη κι από κορυφαίους υπουργούς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να επιμείνει στην πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κύριο στοιχείο και επιδίωξη της όποιας πρωτοβουλίας αναληφθεί θα είναι, σύμφωνα με την επιδίωξη του κ. Παπανδρέου, η εφαρμογή της λίστας στον τρόπο εκλογής των βουλευτών, αντί του σταυρού, που ισχύει σήμερα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει δύο κρίσιμα επιχειρήματα, ώστε να εξασφαλίσει την υποστήριξη στην πρότασή του, τόσο από τον Αντώνη Σαμαρά – ώστε να επιτευχθεί η ευρεία πλειοψηφία, που απαιτείται για την εφαρμογή από τις αμέσως επόμενες εκλογές – όσο και από τους βουλευτές.

Προς τον κ. Σαμαρά το επιχείρημα είναι ότι θα μπορούν να ελέγξουν τα κόμματά τους σε μία δύσκολη καμπή για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ώστε να μην αμφισβητηθούν μετά από ένα μέτριο ή και κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Ήδη η αγωνία του κ. Σαμαρά είναι ότι στην περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, θα αρχίσει η διαδικασία της αμφισβήτησής του.

Προς τους βουλευτές το ατράνταχτο, αν και όχι ευθέως ομολογούμενο, επιχείρημα είναι ότι οι υποψήφιοι των κομμάτων στις επόμενες εκλογές πολύ δύσκολα θα μπορούν να βγουν στον κόσμο για να ζητήσουν το σταυρό επιλογής, με δεδομένο το βαρύ κλίμα στην κοινωνία για τους πολιτικούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου επανέφερε το θέμα και από το βήμα της βουλής το βράδυ της Τρίτη, παρότι μία ημέρα νωρίτερα σε σύσκεψη με τους υπουργούς, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η σχετική νύξη του, βρήκε πολλές αντιστάσεις.

Για τους γνώστες των εσωκομματικών του ΠΑΣΟΚ αυτή η τακτική και στάση του κ. Παπανδρέου είναι ένα ακόμη σαφές δείγμα ότι επιδιώκει πάση θυσία να διατηρήσει τον έλεγχο του Κινήματος και να μην αποχωρήσει από την ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: