Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Δημοσίευση ονομάτων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό ανήγγειλε ο Ευ.Βενιζέλος

Κοινές μετοχές για τη επανακεφαλαιοποίηση



Αθήνα
Μόλις αρθούν τα εμπόδια πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα ονόματα προσώπων που μετέφεραν χρήματα στο εξωτερικό αλλά στο εσωτερικό «κουνούν το δάχτυλο» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά το κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Όπως ακόμη είπε ο υπουργός, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό.

Τόνισε δε ότι πολλοί θα μείνουν άφωνοι γιατί πρόκειται για άτομα που «μιλούν κουνώντας το δάχτυλο» αλλά δεν στηρίζουν το τραπεζικό σύστημα έχοντας αποσύρει από αυτό χρήματα και περιορίζοντας τη ρευστότητα του.

Σχετικά με την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ο υπουργός σημείωσε πως «εφόσον οι ιδιώτες παλιοί μέτοχοι δεν καλύπτουν την αύξηση κεφαλαίου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης εισέρχεται ως μέτοχος με κοινές μετοχές που είναι υποχρεωμένο να διαθέσει μέσα σε 2 χρόνια με εύλογο τίμημα - κάτι που συνεπάγεται όφελος του Δημοσίου».

Επιπλέον, ο κ.Βενιζέλος είπε ότι η καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου θα γίνει «εμπρόθεσμα και πλήρως» αλλά για να συμβεί αυτό, «θα πρέπει τα διαθέσιμα του Δημοσίου να επαρκούν, να μπορούμε να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες. Να κάνουμε δηλαδή όσα απαιτούνται προκειμένου να μας καταβληθεί η εμπροθέσμως η έκτη δόση».

«Η συγκρότηση της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία - παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα. Δεν χρειάζεται να είμαστε αμήχανοι ούτε επαμφοτερίζοντες όταν καλούμαστε να τοποθετηθούμε για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης» ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ο υπουργός.

Παρατήρησε ακόμη πως «όλοι εδώ μέσα γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει άλλη συγκροτημένη πολιτική πρόταση. Μπορεί να θέλουν κάποιοι πολιτική έξω απ'την Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι διατυπωμένο κατά τρόπο ολοκληρωμένο και υπεύθυνο. Μπορεί να θέλουν κάποιοι μιαν άλλη Ευρώπη, αλλά αυτή θα πρέπει να προκύψει με αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Εμείς πρέπει και σ' αυτό να κάνουμε το θεμελιώδες μας καθήκον: Να σώσουμε τη χώρα, να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια της χώρας, να δώσουμε στον Ελληνα πολίτη το δικαίωμα να αισιοδοξεί και να ελπίζει».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: