Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Απορρίπτει τις γραπτές δεσμεύσεις και επιμένει στο θέμα των πρόωρων ο Αντ.Σαμαράς

«Δεν είναι συγκυβέρνηση, είναι προϊόν ανάγκης»

(Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
«Τι μεγαλύτερη δέσμευση απ' το να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επιμένοντας από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να υπογράψει δεσμευτικό κείμενο για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τόσο ότι η νέα κυβέρνηση «δεν είναι συγκυβέρνηση», αλλά «προϊόν ανάγκης» προκειμένου «να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς», όσο και ότι πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

«Τι μεγαλύτερη δέσμευση μπορεί να δώσει ένα κόμμα, απ' το να σας στηρίξει να γίνετε εσείς πρωθυπουργός, ώστε να υλοποιήσετε την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και τις πολιτικές που θα τη συνοδεύουν» είπε απευθυνόμενος στον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

«Τι μεγαλύτερη δέσμευση απ' το να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό; Και τι μεγαλύτερη δέσμευση από το να συνυπογράφω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς άλλων δύο κομμάτων ότι θα σας στηρίξουμε για αυτόν το σκοπό;» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις του Κοινοβουλίου δεσμεύουν τη χώρα.

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση «είναι προϊόν μεγάλης ανάγκης να ανορθωθεί η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς, να διασφαλιστεί η ομαλότητα στο εσωτερικό, να αποφευχθεί η πτώχευση και η έξοδος από το ευρώ, να μην βρεθεί η Ελλάδα ακυβέρνητη τη στιγμή που η κρίση χρέους γενικεύεται στην Ευρώπη».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ατυχέστατη» την πρωτοβουλία του Γ.Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι «κλόνισε πλήρως την αξιοπιστία της χώρας» και η Ελλάδα «έμεινε ένα ακυβέρνητο καράβι μέσα σε μία καταιγίδα παγκόσμια». Όπως είπε, «η ανάγκη για λύση του αδιεξόδου ήταν άμεση και επιτακτική».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη νέα κυβέρνηση «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» με αποστολή πρώτον να ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της 6ης δόσης, δεύτερον να προωθήσει την ολοκλήρωση της νέας δανειακής σύμβασης και, τρίτον, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

«Όσοι προσπαθούν να επιμηκύνουν τη θητεία και το ρόλο της ερήμην του ελληνικού λαού την υπονομεύουν αυτήν την κυβέρνηση, δεν την βοηθούν. Όσοι προσπαθούν να αποφύγουν τις εκλογές στο τέλος του τριμήνου δεν προσφέρουν υπηρεσία στον νέο πρωθυπουργό» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Επισήμανε, επίσης, ότι εάν κάποιοι προσπαθήσουν να διαιωνίσουν μία κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση σε τέτοιες συνθήκες «θα υποκινήσουν κοινωνική έκρηξη». «Τα πράγματα κρέμονται από μία κλωστή και το γνωρίζουν οι πάντες εδώ μέσα» ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στα όσα κατά καιρούς έχει αναφέρει κατά της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου, τονίζοντας ότι αυτό το μείγμα πολιτικής οδήγησε σε αυτό που όλοι απεύχονταν, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, ούτε σε εννέα χρόνια θα έχει τελειώσει η Οδύσσεια της Ελλάδας, καθώς και μετά το 2020 θα χρειαστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια «ίσως και για άλλα 20 χρόνια».

«Με την πολιτική που ακολουθήθηκε χειροτέρευσε το χρέος, χειροτέρευσε η ύφεση, ενώ οι υπόλοιπες χώρες στο μεταξύ ανέκαμπταν. Και εμείς πρέπει να ανακάμψουμε, μόνον έτσι θα βγούμε από το αδιέξοδο. Πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική, αλλιώς το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται» υπογράμμισε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αντίθεσή του στις «διαδοχικές φορολογικές επιδρομές» -όπως είπε- καθώς οδήγησαν τελικά στη μείωση των εσόδων στα κρατικά ταμεία, ενώ αναφέρθηκε και στο ειδικό τέλος ακινήτων, μέσω των λογαριασμών την ΔΕΗ, ζητώντας να μην κόβεται το ρεύμα σε όσα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Απευθυνόμενος προς τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ο κ. Σαμαράς ζήτησε, εν μέσω χειροκροτημάτων, «να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα». Εξέφρασε, μάλιστα, τον φόβο για «πυροδότηση εκρήξεων» από την πλευρά της κοινωνίας.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: