Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

15.000 εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη 40-50 ετών!



15.000 εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη 40-50 ετών!

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Τα « γενναιόδωρα» προγράμματα εθελουσίας εξόδου που αποτελούν συνήθη πρακτική των τελευταίων ετών βρίσκονται και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή την εθελούσια στον ΟΛΠ η οποία θα οδηγήσει νέους ανθρώπους 40 και 50 ετών στη με προκλητικά πακέτα αποζημίωσης στην τσέπη.

Το κόστος θα επιβαρύνει τον οργανισμό , ο οποίος είναι άγνωστο αν θα καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στο ΙΚΑ από την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο ΟΛΠ δεν είναι ο μόνος οργανισμός που επιδιώκει να « καλλιεργήσει » ένα ανταγωνιστικό προφίλ εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Μόνο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.800 εργαζομένων από την Oλυμπιακή σε ηλικία 48 ετών κατά μέσο όρο ( δηλαδή δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα από το όριο συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων) αναμένεται ότι θα δημιουργήσει στο ΙΚΑ « μαύρη τρύπα» 900 εκατομμυρίων ευρώ .

Όπως ορίζει ο νόμος , το κόστος θα υπολογιστεί και θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό , κάτι αμφίβολο όμως κάτω από τις σημερινές δραματικές οικονομικά συνθήκες .

Κρυφά ( στις τράπεζες) και φανερά ( στον ΟΤΕ , τη ΔΕΗ , τον ΟΛΠ) προγράμματα εθελουσίας εξόδου που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν οδηγήσει στην πύλη της εξόδου πρόωρα 15.000 εργαζόμενους .

Το οξύμωρο – μια και όλοι προτείνουν νέα αύξηση των ορίων ηλικίας - είναι πως από την εθελουσία στον ΟΤΕ μειώθηκε το γενικό όριο συνταξιοδότησης - κατά έξι μήνες ενώ με την Ολυμπιακή εκτιμάται πως θα υπάρξει νέα μείωση του γενικού ορίου κατά πέντε μήνες.

Οι τράπεζες για να μειώσουν λειτουργικές δαπάνες και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές ‘τρέχουν’ ..ανάλογα προγράμματα είτε φανερά είτε κρυφά σε συμφωνία με τον υπάλληλο .

Στα …κρυφά στις τράπεζες!

Υπολογίζεται πως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί «ανεπίσημα» οικονομικά κίνητρα σε 3.500 τραπεζοϋπαλλήλους για να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί τα ταμεία από αυτές τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι . Η Εθνική Τράπεζα πάντως , μετά από 4 χρόνια που επιβαρύνει το ταμείο των υπαλλήλων και το ΙΚΑ με το κόστος της εθελουσίας εξόδου δεν έχει καταβάλει έως τώρα ούτε ένα ευρώ στο ΙΚΑ . Στο εξής όμως υποχρεούται να πληρώνει 23 εκ. ευρώ ετησίως...

Μετά την εθελούσια έξοδο της Ολυμπιακής και του ΟΛΠ , θα ακολουθήσει ο ΟΣΕ, όπου σχεδιάζεται η αποχώρηση 2.500 εργαζομένων. Μάλιστα, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης των σιδηροδρομικών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 50 χρόνια.

Τα προγράμματα έχουν κοστίσει στα ειδικά ταμεία και κατ’ επέκταση στο ΙΚΑ (λόγω της ενοποίησης) το ποσό των 4 δισ. ευρώ, ποσό που είχε βάλει στόχο να μαζέψει η προηγούμενη κυβέρνηση εφαρμόζοντας επώδυνα μέτρα ( περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στις μητέρες ανηλίκων , περικοπές επικουρικών .

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2009 ήδη υπολογίζεται ότι το έλλειμμα θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μόνο τα ελλείμματα του ΤΑΠ ΟΤΕ - που εντάχθηκε στο ΙΚΑ - ξεπερνούν τα 700 εκ ευρώ ετησίως , του ταμείου της ΔΕΗ αγγίζουν τα 100 εκατ. ενώ το πάλαι ποτέ εύρωστο ταμείο κύριας σύνταξης της Εθνικής Τράπεζας μετράει έλλειμμα 40 εκ ευρώ .

Συνολικά η ένταξη των ελλειμματικών ειδικών ταμείων θα επιβαρύνει το ΙΚΑ με 1,1 δισ. ευρώ ετησίως. Κύκλοι του ΙΚΑ επισημαίνουν πως αν δεν εισέρχονται εγκαίρως στα ταμεία οι θεσμοθετημένοι πόροι , τα ελλείμματα θα λειτουργήσουν σωρευτικά και μοιραία κάποια στιγμή το ίδρυμα θα οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού .

«Δεν είναι δυνατόν η εργατική αριστοκρατία να αποκομίζει το πακέτο των 230.000 -250.000 ευρώ , φορτώνοντας το κόστος στο ίδρυμα που προσπαθεί να περικόψει τη σπατάλη από κάθε ασφαλισμένο και χαμηλοσυνταξιούχο – τονίζουν τα στελέχη του ιδρύματος- Αν θέλουν οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν αυτή την πρακτική ας αυξήσουν σε 1,5% του ΑΕΠ ( από 1% που είναι σήμερα ) την ετήσια επιχορήγησή τους προς το ίδρυμα»…

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: