Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Πληθώρα οι εκκρεμείς υποθέσεις του Κ.Α.Σ., τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού

Το ρόλο, τις προτεραιότητες και την αποστολή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, καλωσορίζοντας τα νέα τακτικά μέλη του Συμβουλίου. Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για "ένα τσουνάμι υποθέσεων που εκκρεμούν από παλαιές καθυστερήσεις".

"Το ΚΑΣ μπορεί να βοηθήσει να δούμε τον πολιτισμό μέσα από μία νέα πορεία και να υπηρετήσουμε αυτή τη δράση σε ένα ενοποιημένο και ισχυρό υπουργείο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κεντρικός ρόλος του ΚΑΣ είναι να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τον Ελληνα πολίτη χωρίς πάντως να θυσιάζεται η επιστημονική κατάρτιση", πρόσθεσε ο υπουργός.

Το λόγο έλαβε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε για τη διοικητική εμπειρία με την παράλληλη γνώση νόμων και διαδικασιών των νέων μελών, που συνοδεύονται βεβαίως από την αυτονόητη επιστημονική επάρκεια.

Η κ. Μενδώνη ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να παραιτηθεί από το δικαίωμά της να λαμβάνει την αμοιβή της για τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ και το ποσό αυτό (περίπου 1.500 ευρώ ανά τρεις συνεδριάσεις) να πηγαίνει σε αυτοψίες και οδοιπορικά των μελών, όπου χρειάζεται.

Επίσης, ζήτησε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της διπλής ψήφου που της δίνει ο νόμος και ο υπουργός να έχει την τελική υπογραφή προκειμένου να κριθεί η έκβαση μιας υπόθεσης για την οποία υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.

Και η γενική γραμματέας από την πλευρά της έκανε λόγο για εντατική λειτουργία του Συμβουλίου, καθώς εκκρεμούν τουλάχιστον 571 υποθέσεις από το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμα και φάκελοι με μελέτες ωρίμανσης των έργων που ξεπερνούν τους 200. Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι θα συνεχίσει η ανάρτηση της ημερησίας διατάξεως στο Διαδίκτυο, ενώ και οι αποφάσεις θα αναρτώνται επίσης στις σχετικές ιστοσελίδες.

Τέλος, τόνισε ότι θα γίνεται χρήση αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: