Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Σβήνουν τα φουγάρα στα εργοστάσια


Σβήνουν τα φουγάρα στα εργοστάσια

Του Σωτήρη Χιωτάκη

Η κρίση καλά κρατεί για την ελληνική βιομηχανία και όλα δείχνουν πως οι πιέσεις στην απασχόληση τους επόμενους μήνες θα γίνουν ακόμη πιο έντονες, οι δε εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για λιτότητα στο πλαίσιο της νέας σύμβασης εργασίας, οι διαπραγματεύσεις για την οποία ουσιαστικά θα ξεκινήσουν με τη νέα χρονιά.

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν πτώση του τζίρου πάνω από 22% τον Οκτώβριο σε σχέση με πέρσι! Μία πτώση που καλύπτει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλους τους βιομηχανικούς κλάδους και, ειδικά, στην μεταποίηση σχεδόν κατά΄20% κατά μέσο όρο έχουν υποχωρήσει οι πωλήσεις στους τομείς των κλωστοϋφαντουργικών υλών, των ειδών ένδυσης, των παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, των χημικών προϊόντων, των μη μεταλλικών ορυκτών, των βασικών μετάλλων, της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων και ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και των ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.

Με λίγα λόγια, σε όλη την βιομηχανία…

Η δε πτώση των πωλήσεων στην εξωτερική αγορά ξεπέρασε τον Οκτώβριο το 31% σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι τα εγχώρια προϊόντα καθίστανται όλο και λιγότερο ανταγωνιστικά.

Αλλά, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται κανένα φως στο τούνελ για τα ελληνικά εργοστάσια: για τον ίδιο μήνα, οι παραγγελίες εμφανίζουν πτώση 27,5% σε ετήσια βάση! Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο, παραπέμπει σε συνεχή και με δραματικούς τόνους συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και αυτή η η εξέλιξη δεν μπορεί να συνεπάγεται ο,τιδήποτε άλλο παρά απολύσεις στην εγχώρια βιομηχανία.

Το κλίμα που επικρατεί στις βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας είχε αποτυπωθεί και στην έρευνα ‘Οικονομική Συγκυρία’ του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), στο πλαίσιο της οποίας είχε καταγραφεί δραματική επιδείνωση προσδοκιών στην διάρκεια του Νοεμβρίου, μετά την – συνηθισμένη σε εκλογικές περιόδους – αναλαμπή που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: