Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Μέσω ΑΣΕΠ διευθυντές και τμηματάρχες...


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Βούλα Κεχαγιά
Απόλυτη διαφάνεια και ριζικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση αναγγέλλει ο υπουργός των Εσωτερικών...
Μέσω ΑΣΕΠ θα ορίζονται και οι γενικοί διευθυντές στον δημόσιο τομέα. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» προαναγγέλλει πως η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για τον τρόπο κάλυψης των διευθυντικών θέσεων και της υπόλοιπης ιεραρχίας στη Δημόσια Διοίκηση, αναθέτοντας τη διαδικασία επιλογής σε ανεξάρτητη αρχή στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει το ΑΣΕΠ. (Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες θέσεις εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 25.000)
O κ. Ραγκούσης στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στις...

σχέσεις κράτους - κόμματος, επισημαίνει πως κανένας δεν θα ευνοηθεί ή θα αποκλειστεί επειδή ανήκει σε κάποιο κόμμα, ενώ για την παραίτηση Ρόβλια περιορίζεται να πει ότι τα γεγονότα περιγράφηκαν τόσο από τον πρώην υφυπουργό όσο και από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου στο Ζάππειο, τα χαρακτηρίζει μονόδρομο «για να αποφύγει η χώρα τον δημοσιονομικό τυφώνα των 12 Μπωφόρ».

Κύριε Ραγκούση,είστε από τους υπουργούς που υποστήριξαν με θέρμη τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση. Θεωρείτε πως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ή επιβάλλονται και άλλα μέτρα για την ανάταξη Ο Πρωθυπουργός, τόσο στην ομιλία του στο Ζάππειο όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ήταν απολύτως σαφής. Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Οι ημέρες, οι εβδομάδες και οι μήνες που διανύουμε είναι εξαιρετικής κρισιμότητας. Στην πραγματικότητα μία είναι η επιλογή μας, μία είναι η υποχρέωσή μας: να μην αφήσουμε το «καράβι» να βρεθεί αντιμέτωπο με τον τυφώνα, γιατί τότε αυτοί που πρώτοι θα την «πληρώσουν» θα είναι αυτοί πουκά-θονται στο «κατάστρωμα» γιατί δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν εισιτήριο της πρώτης θέσης. Προφανώς, εννοώ τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση δίνουν μια κρίσιμη εθνική μάχη την οποία πρέπει πάση θυσία να κερδίσουμε προκειμένου να προστατεύσουμε και την οικονομία στο σύνολό της και τους εργαζομένους και συνταξιούχους.

Γίνεται πολύς λόγος για την ύπαρξη διαφορετικών γραμμών στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Ισχύει αυτό;

Όπως διαπιστώνουν όλοι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της, για τα οποία ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό. Προχωρούμε συντεταγμένα, έχοντας πάντα κοινό παρονομαστή σε ό,τι κάνουμε το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των πολιτών. Όπως σας προανέφερα, η επιλογή μας είναι μονόδρομος. Να αποφύγουμε τον δημοσιοοικονομικό τυφώνα των 12 Μπωφόρ.

Θεωρείτε ότι η εικόνα που εκπέμπει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δείχνει την ύπαρξη μιας ομάδας καλά συντονισμένης; Από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παίρνουν για κάθε θέμα τις αποφάσεις τους, τελειώνει κάθε περαιτέρω συζήτηση. Μην μπερδεύουμε όμως τη συλλογικότητα και τη διαβούλευση, που είναι πολύ θετικό να προηγούνται, πριν από τη λήψη κάθε απόφασης. Από τη διαβούλευση εντός της κυβέρνησης, εντός του Κοινοβουλίου, αλλά και με τους πολίτες, η κυβέρνηση άρα και ο τόπος βγαίνουν μόνο κερδισμένοι. Άλλωστε αν δεν ήταν, παρά τις εύλογες δυσκολίες των πρώτων εβδομάδων, καλά συντονισμένη η κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να είχε παραχθεί ένα πρωτοφανώς πλούσιο έργο για μια κυβέρνηση μόλις 70 ημερών.

ΕΙΠΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Αν δεν ήταν, παρά τις εύλογες δυσκολίες των πρώτων εβδομάδων, καλά συντονισμένη η κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να είχε παραχθεί ένα πρωτοφανώς πλούσιο έργο για μια κυβέρνηση μόλις 70 ημερών


ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ

Χρήστος Λουτράδης
Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η σχέση κράτους- κόμματος; Τι απαντάτε σε κείνους που λένε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εξουσία;

Τόσο η κυβέρνηση όσο και το Κίνημα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να ανταποκριθούν στην εντολή του ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του είναι αρωγοί και εγγυητές της εφαρμογής του προγράμματος και του σχεδίου για το οποίο ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε. Όσο για την πρόσβαση στην εξουσία, κανένας δεν θα ευνοηθεί επειδή ανήκει σε ένα κόμμα, προφανώς όμως και κανένας δεν θα αποκλειστεί για τον ίδιο λόγο.

Άγγελος Κοντολέων
Δεν ακούσαμε πουθενά την τοποθέτησή σας για τις λίστες με τα διάφορα «αιτήματα» ευνοϊκής μεταχείρισης μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που έφυγαν από το γραφείο του κ. Ρόβλια. Δεν έχετε να κάνετε κάποια δήλωση;

Για το θέμα αυτό υπήρξε πλήρης περιγραφή των δεδομένων από τη γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς και από τη γραπτή δήλωση του ίδιου του κ. Ρόβλια.

Σπυρίδων Πουλάκης
Προεκλογικά, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, κατά την επίσκεψή σας στη ΛΑΡΚΟ υποσχεθήκατε ότι ως κυβέρνηση θα τη στηρίξετε. Ισχύει αυτή η δέσμευσή σας;

Κάθε προεκλογική μας δέσμευση ισχύει στο ακέραιο. Ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται τα αρμόδια υπουργεία.

Κυριάκος Πολίτης
Η υποχρέωση όλων των κρατικών λειτουργών να δημοσιοποιούν στο Διαδίκτυο τις αποφάσεις τους πότε προβλέπεται να εφαρμοστεί; Ήδη το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Είναι σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα περιμένουμε τις παρατηρήσεις πολιτών και φορέων στην ιστοσελίδα του υπουργείου www. ypes. gr Αμέσως μετά θα καταρτισθεί το τελικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο τις πρώτες εβδομάδες του 2010. Οι αλλαγές που θεσπίζονται από αυτό το σχέδιο νόμου είναι πραγμα τικά ριζικές και καθιερώνουν απόλυτους κανόνες διαφανούς και έντιμης διαχείρισης των χρημάτων του ελληνικού λαού από όλους τους κρατικούς λειτουργούς. Πρόκειται για μια απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης που πιθανότατα δεν έχει αντίστοιχή της διεθνώς. Μ. Καλλίγερος
Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο για τον περιορισμό των κρατικών αυτοκινήτων, διότι ευρισκόμενος σε μικρό νησί διαπίστωσα ότι κυκλοφορούσαν πάνω από 10 μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα με κρατι κές πινακίδες; Ήδη ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κινούνται με αυτοκίνητα μικρού κυβισμού χαμηλών ρύπων και μικρής κατανάλωσης καυσίμων. Είναι μια συμβολική αλλά και ουσιαστική απόφαση που δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε τα πράγματα σε όλους τους τομείς.

Αλίκη Παπανώτα
Σας άκουσα προσφάτως να λέτε για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών. Μπορείτε να μας πείτε κάτι περισσότερο;

Η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Οι δεσμεύσεις μας για να ψηφίζουν οι μόνιμοι μετανάστες στις δημοτικές εκλογές και να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννήθηκαν στη χώρα ισχύουν στο ακέραιο.

Ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσουμε οριστικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Το σύνθημά μας είναι: «Σφραγίζουμε τα σύνορά μας, ανοίγουμε όμως την καρδιά μας».

Πέτρος Μπαλούτας
Κύριε υπουργέ, γιατί πιστεύετε ότι η Ν.Δ. καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις;

Αν και για το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό, είναι λυπηρό για τον τόπο ότι η νέα ηγεσία της Ν.Δ. ανέλαβε το ιστορικό βάρος να καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την απόλυτη αντικειμενικότητα στις προσλήψεις επειδή δεν άφηνε τα γνωστά σε όλους παραθυράκια. Σας θυμίζω ότι από το ΄74 μέχρι τώρα τα νομοσχέδια των κυβερνήσεων καταψηφίζονταν για τον αντίθετο ακριβώς λόγο, γιατί άφηναν παράθυρα.

Κώστας Καψής, δημοτικός σύμβουλος Αθηνών
Θα θεσπίσετε Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσης Προσωπικού στον δημόσιο τομέα; Υπάρχουν καταπιεζόμενες ικανές δυνάμεις γιατί δεν κάνουν εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά τους;

Όπως κάναμε με τον νόμο για τις προσλήψεις, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση θα προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας μια πράγματι πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στον τρόπο επιλογής των γενικών διευθυντών και όλης της υπόλοιπης ιεραρχίας της Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με αυτήν προβλέπεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημόσιας Διοίκησης, η επιλογή να ανατεθεί σε ανεξάρτητη και αντικειμενική επιτροπή στην οποία κεντρικό ρόλο θα έχει το ΑΣΕΠ. Είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει τη νοοτροπία, καθώς και την αντίληψη των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Γιατί τώρα πια θα υπάρχει λόγος, θα έχουν κίνητρο να αυξάνουν τις επιδόσεις τους, να βελτιώνουν την παραγωγικότητά τους. Συνεπώς, είναι αυτονόητο ότι θα αποτελεί πια δικαίωμα της Πολιτείας, έπειτα από διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ, να θεσπίσει την αντικειμενική και αξιοκρατική διαρκή αξιολόγηση αυτών των στελεχών, κάτι που προφανώς θα συνεπάγεται ότι κανείς πια δεν θα μπορεί να νιώθει μόνιμος στη θέση ευθύνης που έχει αναλάβει.
NEA.

nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια: