Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΦΩΤΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας
(από ΤΑ ΝΕΑ)

Με λιγότερα και ακριβότερα δάνεια απειλούν οι τράπεζες, που θεωρούν «κόκκινο πανί» το νομοσχέδιο για τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των χρεών δανειοληπτών και επιχειρήσεων. Κυβέρνηση και τραπεζίτες βρίσκονται στα χαρακώματα, ενώ ο πόλεμος φούντωσε για τα καλά μετά και την επιστολή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου προς την υπουργό Οικονομίας Λ. Κατσέλη, στην οποία...
αναφέρει ότι διατάξεις του νομοσχεδίου στη σημερινή δυσμενή συγκυρία θα πλήξουν τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών προκαλώντας κινδύνους ακόμη και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση των χρεών, που αφορά όχι μόνο όσους επλήγησαν από την κρίση αλλά και επιχειρήσεις με παλαιότερες οφειλές καθώς και επιχειρήσεις με ενήμερες οφειλές, θα τους αναγκάσει να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια ως επισφαλείς απαιτήσεις, τα οποία θα λείψουν από την αγορά. Απειλούν δηλαδή ότι θα δίνουν λιγότερα δάνεια, ενώ κάνουν λόγο και για υψηλότερα επιτόκια. Όπως ισχυρίζονται, θα χρειαστεί παράλληλα να αναζητήσουν δανεικά οι ίδιες οι τράπεζες για να ενισχύσουν την επάρκεια των κεφαλαίων τους σε μια αγορά που είναι ιδιαίτερα ακριβή, τόσο λόγω της κρίσης όσο και εξαιτίας των υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών.
Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση
Σήμερα η υπουργός Οικονομίας αναμένεται να αποστείλει το νομοσχέδιο για γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύστερα και από τις παραινέσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Ανεξάρτητα πάντως από τη γνωμοδότηση της «διαιτησίας« της ΕΚΤ, η κυβέρνηση- όπως έχει ξεκαθαρίσει η κ. Κατσέλη- δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Θεωρεί ότι υπό τις σημερινές συνθήκες της πιστωτικής ασφυξίας που βιώνει η αγορά, το νομοσχέδιο θα ενισχύσει τη ρευστότητα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο, συμβάλλοντας μάλιστα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Για την κυβέρνηση αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση και συγκαταλέγεται στα πέντε πρώτα νομοσχέδια που είχε προαναγγείλει ότι θα φέρει στη Βουλή τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της. Υπουργείο Οικονομίας αλλά και φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο θα απελευθερώσει πολλές επιχειρήσεις από τα δεσμά του Τειρεσία και θα τους ανοίξει την πόρτα στον τραπεζικό δανεισμό που έχουν ανάγκη για να ξεπεράσουν την κρίση.
Τι ζητούν οι τραπεζίτες
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αρκετές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ανεφάρμοστες στην πράξη, μη συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές, γραφειοκρατικές και αναποτελεσματικές ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο της αναθέρμανσης της αγοράς. Μάλιστα, αναφέρουν ότι μια τόσο μεγάλης κλίμακας ρύθμιση θα προκαλέσει πρόβλημα στη ρευστότητά τους που ήδη έχει περιοριστεί σοβαρά εξαιτίας και της πρόσφατης ανησυχίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων, η οποία προκάλεσε «εξαγωγή κεφαλαίων» στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα ζητούν από την κυβέρνηση η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών να αποσκοπεί μάλλον σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και να μην έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε αυτήν οι συνεπείς πελάτες, διότι αυτό θα δημιουργεί κίνητρο και σε υγιείς επιχειρήσεις να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και αν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: