Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΘΑΠΑΤΕΡΟ...


Ρεπορτάζ : Χρ. Ζιώτης

«Ανένδοτο αγώνα» στους οίκους αξιολόγησης κηρύσσει η κυβέρνηση αξιοποιώντας το κλίμα δυσφορίας που διαμορφώνεται εναντίον τους σε Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του δήλωσε ότι οι εταιρείες αξιολόγησης (Standard & Poor's, Moody's και Fitch) λειτουργούν σε καθεστώς ασυδοσίας καθώς δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε παρέμβαση Θαπατέρο στη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας, αλλά και σε πιθανολογούμενη αναθεώρηση-χαλάρωση...
των κανόνων από την πλευρά της ΕΚΤ. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ έχει καταστεί όμηρος του πλαισίου που η ίδια έχει θεσπίσει για την αποδοχή ομολόγων από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα στην ουσία να βρίσκεται και η ίδια σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από τους ξένους οίκους.
Το μέτωπο που φαίνεται ότι έχει ανοίξει με αφορμή την Ελλάδα με τους οίκους αξιολόγησης αποτελεί μια πρώτης τάξης αφορμή για ν' αναπροσαρμόσει η ΕΚΤ το θεσμικό της πλαίσιο, όμως δεν σημαίνει ότι αφήνει και πολλά περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση να «χαλαρώσει τη δημοσιονομική προσαρμογή». Αλλωστε η δέσμευση για μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος αποσκοπεί κυρίως στον «εξευμενισμό» των εταίρων μας στην Ε.Ε., παρά στην ικανοποίηση των υπέρμετρων απαιτήσεων που εγείρουν οι αγορές και οι εκφραστές τους. Κυρίως μετά το πλήγμα που έχει υποστεί το κύρος των τελευταίων μετά το ξέσπασμα της διεθνούς κρίσης.
Ο κ. Παπανδρέου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στην Κοπεγχάγη υπενθύμισε την κριτική που είχε ασκήσει στους οίκους αξιολόγησης ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικ. Σαρκοζί, ο οποίος δηκτικά είχε αναφέρει ότι «οι οίκοι αυτοί αξιολογούσαν με Α τράπεζες οι οποίες κατέρρευσαν την επομένη».
Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και ο Θαπατέρο αναφέροντας ότι «δεν μπορεί μια δημοκρατική χώρα με εκλεγμένη κυβέρνηση, που έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, ν' ανατρέπεται από κάποιους οίκους που δεν λογοδοτούν πουθενά».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός προέβλεψε ότι το θέμα των οίκων αυτών θα τεθεί επί τάπητος στην ισπανική προεδρία. «Δεν είμαστε επαίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Η δυσφορία έναντι των οίκων αυτών αξιολόγησης δεν περιορίζεται μόνο στη σφαίρα της πολιτικής. Αναλυτές διεθνούς κύρους, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Ε. Nielsen διαπιστώνει ότι με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδος, η ΕΚΤ έχει βρεθεί σε ένα ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας από τη Moody's. Και τούτο γιατί, αν και η τελευταία υποβαθμίσει (κατά δύο βαθμίδες) την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η ΕΚΤ από τις αρχές του 2011 θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «παράδοξη» κατάσταση. Τότε εξαιτίας των κανόνων που η ίδια η Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει, δεν θα μπορεί να αποδέχεται ως ενέχυρο για χρηματοδότηση ομόλογα κρατών τα οποία και οι τρεις οίκοι αξιολόγησης τα έχουν βαθμολογήσει με βαθμό χαμηλότερο από Α. Κατά συνέπεια η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί -αν στον μεταξύ δεν έχει αναβαθμιστεί η Ελλάδα- είτε ν' αναθεωρήσει τους κανόνες της, είτε να διατηρήσει τα ελαστικά κριτήρια για την αποδοχή ομολόγων που εφαρμόζει εξαιτίας της κρίσης και μετά το 2011.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: