Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Καθιέρωση βασικής σύνταξης

Τέρμα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με αντικίνητρα επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται ήδη στην τρίτη του φάση.

Πρόθεση του υπουργείου, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε εκπομπή της ΝΕΤ, είναι η καθιέρωση της βασικής σύνταξης με τη συμπλήρωση των 4.500 χιλιάδων ενσήμων και στη συνέχεια το ποσό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων.

Σταδιακά το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στη δημιουργία τριών κυρίων ταμείων μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με ορίζοντα δεκαετίας καθώς θα προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες.

Άμεσα και έως το τέλος του Ιανουαρίου θα αλλάξει και το καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, με στόχο την έκδοση σύνταξης σε τρεις μήνες.

Το μεταπολεμικό ασφαλιστικό σύστημα της χώρας «ετελεύτησε τον βίον», αναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, προειδοποιώντας ότι αν δεν γίνουν άμεσες τομές, το 2015, ο τότε υπουργός θα κηρύξει «μερική στάση πληρωμών» των συντάξεων.

Εκφράζει την επιθυμία να προκύψει από τον σχετικό κοινωνικό διάλογο συμφωνία, τόσο για τα δεδομένα του προβλήματος, όσο και για τις αναγκαίες λύσεις.

Επισημαίνει ότι αν και υπάρχει ευρύτατη συναίνεση στη συζήτηση που διεξάγεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, υπάρχει η εξαίρεση του ΚΚΕ που δεν προσέρχεται καν, και του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχεται αλλά καταγγέλλει τις λύσεις.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: