Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

"ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΝΕΤΕ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ"...


Ρεπορτάζ : Δημήτρης Τζάθας - Μαρία Νταλιάνη

Σκληρή επίθεση κατά των κυβερνήσεων της Ν.Δ. εξαπέλυσε, χθες το βράδυ από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι οδήγησαν τη χώρα στην ανυποληψία και σήμερα αντί να ζητήσουν συγγνώμη ζητάνε τα ρέστα... Μάλιστα ο υπουργός, παρεμβαίνοντας κατά τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2010 στη Βουλή, κάλεσε ευθέως τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να πει...
εάν συμφωνεί ή όχι με όσους λένε ότι η σημερινή κυβέρνηση «φουσκώνει τεχνητά το έλλειμμα».
«Αντιλαμβάνομαι την αδυναμία να ζητήσουν συγγνώμη τα στελέχη της Ν.Δ. για όσα έπραξαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω την παντελή έλλειψη ευθύνης», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου και στρεφόμενος προς τα βουλευτικά έδρανα της Ν.Δ. κατηγόρησε τα στελέχη της που- όπως είπε- «σήμερα εγκαλούν την κυβέρνηση για δήθεν λογιστική αντιμετώπιση, ενώ διαδίδουν ότι το έλλειμμα είναι 11 δισ. λιγότερα, με φήμες και πλαστά στοιχεία».
Οι δύο μέρες που πέρασαν στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτηρίστηκαν από την υψηλών τόνων αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία από τον κατάλογο των ομιλητών της Ν.Δ. (όπου γράφτηκε σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας) η απουσία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άρη Σπηλιωτόπουλου.
Ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε από την αρχή να ανεβάσει το θερμόμετρο καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. για «παρουσίαση ψευδών στοιχείων», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί με απόλυτη ακρίβεια ο φετινός προϋπολογισμός και υποσχέθηκε πως «το αποτέλεσμα στο τέλος του 2010 θα είναι καλύτερο απ΄ αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός».
«Είστε τόσο αμετανόητοι; Εξακολουθείτε να προτείνετε την απόκρυψη στοιχείων όπως κάνατε εσείς με την πρόσθετη επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων και τις προμήθειες των νοσοκομείων που ήταν δαπάνες για τώρα κι όχι για το επόμενο έτος; Και μας παρουσιάζετε ένα απίθανο ποσό που τάχα θα εισπράττατε εάν εφαρμόζονταν τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ελάχιστα εκατομμύρια ευρώ...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Μήνυμα» για συναίνεση
Νωρίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- επιχείρησε να ακολουθήσει την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» στέλνοντας ναι μεν μήνυμα για «συναίνεση στα μέτρα» ενώ την ίδια στιγμή τα στελέχη της προσπάθησαν να καλύψουν τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.
Ο πρώην υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυτοσχεδιασμούς, πειραματισμούς και ότι «είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση», ενώ για ελλιπές σχέδιο έκανε λόγο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Μαρκόπουλος απαντώντας στον υπουργό Οικονομικών.
Πάντως, ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε τις «ευθύνες που αναλογούν στην προηγούμενη κυβέρνηση και τις πολιτικές που υιοθέτησε εξαιτίας των οποίων καταψηφιστήκαμε από τον ελληνικό λαό», ενώ ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Καραμανλής είπε την αλήθεια για την οικονομία, εμείς δεν πέσαμε στην παγίδα της ανακολουθίας και του λαϊκισμού». Περισσότερο οξύς στην κριτική του, ο κ. Κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας και εκπέμποντας μήνυμα συναίνεσης τόνισε: «Εμείς είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε και δεν φοβόμαστε, γιατί δεν πιστεύουμε ότι διακυβεύεται η κυριαρχία και η εξωτερική πολιτική της χώρας όπως λέτε εσείς. Οι πολίτες ανησυχούν, κι εμείς δεν εμπιστευόμαστε το σχέδιό σας γιατί βλέπουμε αντικρουόμενες εκτιμήσεις» υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι το δημόσιο έλλειμμα είναι μικρότερο απ΄ όσο το παρουσιάζει η κυβέρνηση.
«Αυτή η κυβέρνηση λέει την αλήθεια, κύριοι», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Το έλλειμμα είναι 30 δισ. ευρώ και είναι δικό σας δημιούργημα, των πολιτικών και της δικής σας διαχείρισης. Δεν έχετε ούτε ένα επιχείρημα για 5,5 χαμένα χρόνια».
Η αντιπολίτευση
Αντίθετα με τον προϋπολογισμό εμφανίσθηκαν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τον χαρακτήρισε «αντιλαϊκό και ανεφάρμοστο», ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι στον αέρα και στο περίπου», ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης διατύπωσε την άποψη ότι «ο φετινός προϋπολογισμός επιτρέπει το κομματικό κράτος και διευρύνει την ιδιωτική ολιγαρχία».
Απαντώντας στην κριτική, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε- μεταξύ άλλων - ότι η χώρα μας «έπαιξε σημαντικό ρόλο για μια νομικά δεσμευτική συνθήκη στην Κοπεγχάγη» και ότι «πρωτοστατεί στη συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: