Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Σύγκρουση στη Βουλή για προϋπολογισμό

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Μπορώ να αντιληφθώ την έλλειψη πολιτικού θάρρους να σταθούν μπροστά στους πολίτες και να ζητήσουν συγγνώμη για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στον τόπο. Όμως δεν μπορώ να διανοηθώ πως είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά να εγκαλούν τη νέα κυβέρνηση για δήθεν λογιστικές αλχημείες και τεχνητή αύξηση του ελλείμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «εγκατέλειψε στη μέση του πελάγους το καράβι λίγο πριν βουλιάξει και εμείς καλούμαστε σήμερα να το οδηγήσουμε σε πιο ήρεμα και ασφαλή νερά».

«Το έλλειμμα που έχουμε μπροστά μας είναι 30 δισ. και είναι δικό σας δημιούργημα, των πολιτικών σας και της κακοδιαχείρισης. Δεν το λέμε εμείς. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, υιοθετώντας τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες μέλη που βρίσκονται στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος το λέει ξεκάθαρα», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε «πολιτικό θράσος να έρχεται η αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για διεύρυνση των επιτοκίων δανεισμού το τελευταίο δίμηνο και να επιχειρεί να το χρεώσει στο ΠΑΣΟΚ».

Αναφέρθηκε στα αρνητικά δημοσιεύματα, λέγοντας πως «η χώρα μας αποτελεί ξανά αντικείμενο μιας χιονοστιβάδας αρνητικών δημοσιευμάτων και σχολιασμών από τα διεθνή μέσα και τις διεθνείς αγορές. Είναι και πάλι η δακτυλοδεικτούμενη χώρα της ΕΕ». «Η χώρα που δανείζεται με πολλαπλάσια επιτόκια από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι πιστωτές της ζητάνε πολλαπλάσιες εξασφαλίσεις. Γιατί;», είπε, για να προσθέσει: «Μήπως γιατί είναι η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που η κυβέρνησή της - η κυβέρνηση της ΝΔ - υποστήριξε με τις λογιστικές αλχημείες που έκανε στις αμυντικές δαπάνες ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε μπει στην ΟΝΕ; Μήπως γιατί από το 2004 υπόσχεται μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν ήρθε ποτέ; Μήπως γιατί από το 2004 οι προϋπολογισμοί μας πέφτουν έξω κάθε χρόνο;». «Σε αυτή την ιστορία της ανυποληψίας εμείς θα βάλουμε τέλος», τόνισε.

Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό τον πιο δύσκολο της μεταπολίτευσης, μίλησε για τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα και πως τα χρήματα αυτά θα δοθούν στην Υγεία για την πρόσληψη νοσηλευτών, όπως και για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση των νέων σε κανονικές θέσεις δουλειάς και όχι σε stage στο Δημόσιο.

Για το πάγωμα των μισθών ανακοίνωσε ότι θα είναι πάνω από 2.000 ευρώ και πως πάνω από αυτό το επίπεδο θα ισχύσει μόνο η μισθολογική ωρίμανση. Επισήμανε ότι θα περικοπεί το κονδύλι για τα επιδόματα κατά 10%. «Οι αμοιβές διοικητικών στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειωθούν. Θα υπάρξει πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και 50% μείωση στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων. Και θα εξειδικεύσουμε αυτές τις αποφάσεις με δίκαιο τρόπο στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στις αρχές του έτους», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για στήριξη των ευπαθών ομάδων και μίλησε «για ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά εισοδήματα, παρά την προσπάθεια τρομοκρατίας που γίνεται από ορισμένους».

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι στον αέρα και δεν θα ισχύσει, υπογράμμισε ότι «εμείς σε αυτούς που εύκολα και αβασάνιστα ισχυρίζονται κάτι τέτοιο τους απαντάμε ότι το αποτέλεσμα από την εκτέλεση του, στο τέλος του 2010, θα είναι καλύτερο από το προβλεπόμενο».

Π. Παναγιωτόπουλος

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου «να μη σπαταλά δυνάμεις σε ανοίκειες επιθέσεις κατά της ΝΔ με ευτελείς παρομοιώσεις, αλλά να κοιτάξει τις συμπεριφορές έναντι του ιδίου από τους συναδέλφους του- μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και το κόμμα του κι ακόμη να σπεύσει να πείσει τον πρωθυπουργό να κάνει το καθήκον του, δηλαδή να πιάσει γερά το τιμόνι και να οδηγήσει τη χώρα έξω από τη φουρτούνα της κρίσης».

Επιπλέον, είπε ότι 75 ημέρες μετά τις εκλογές η εικόνα της κυβέρνησης δεν είναι αυτή που είχε υποσχεθεί, πρόσθεσε όμως ότι ο μόνος τομέας στον οποίο τα πηγαίνει καλά η κυβέρνηση είναι στον επικοινωνιακό χώρο: «Ήταν επιτυχημένα τα πρώτα επικοινωνιακά τρικ. Μόνο που τα πυροτεχνήματα κρατάνε λίγο».

Ως παράδειγμα έφερε το νέο τρόπο στελέχωσης των γενικών γραμματειών και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, σημειώνοντας ότι από τα 35.000 βιογραφικά που έστειλαν συμπολίτες μας επιλέχθηκαν πρώην σύμβουλοι υπουργών, κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή «αστέρες της κομματικής πυραμίδας».

Η γενική εικόνα του πρωθυπουργού, υπογράμμισε ο κ.Παναγιωτόπουλος, χαρακτηρίζεται από ατολμία, αβουλία και διάθεση ισορροπίας μεταξύ στελεχών του που αντιπαρατίθενται, όπως ο υπουργός Οικονομικών και η υπουργός Οικονομίας.

Χαρακτήρισε θετικά κάποια από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στο Ζάππειο, τόνισε όμως ότι «απουσιάζει το πλήρες εθνικό σχέδιο». Ταυτόχρονα είπε ότι η ΝΔ θα κάνει την αυτοκριτική της και θα αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογούν, «γιατί το υψηλό δημόσιο χρέος είναι παιδί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».

Κ. Μαρκόπουλος-Χρ. Παπουτσής

«Σας πιστεύουμε ότι έχετε ειλικρινείς στόχους, δεν εμπιστευόμαστε όμως το σχέδιο που παρουσιάζετε, γιατί δεν βλέπουμε κανένα σχέδιο. Είστε αδίκως και απολύτως αιφνιδιασμένοι, καθώς ο κ. Πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί προεκλογικά από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον κ. Προβόπουλο», είπε προς τον υπουργό των Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, εξαίροντας παράλληλα την στάση του Κ. Καραμανλή που ως πρωθυπουργός, «είπε την αλήθεια χωρίς να τάξει τίποτα σε κανέναν».

Ο κ. Μαρκόπουλος αντιπαρήλθε, κατά τα λεγόμενά του, τα υποτιμητικά σχόλια του Γ. Παπακωνσταντίνου για την παράταξή του, διαβεβαιώνοντας πως το κόμμα του στηρίζει την προσπάθεια για ανάταξη των δημοσίων οικονομικών.

«Μην ανακαλύπτετε όμως μείωση δαπανών για το 2010 στον προϋπολογισμό. Η μείωση είναι μηδενική, αφού απλώς αφορά μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες. Από τις 5 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν αλλάξει τρεις φορές οι προβλέψεις σας για το έλλειμμα (9,4% - 9,1% και 8,7%). Αυτά τα 1,8 δισ., πώς βρεθήκανε σε λίγες μέρες; Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι έρχεται ένα διορθωμένο σχέδιο. Πιστεύουμε ότι προσπαθείτε να ρίξετε τα βάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση και να δημιουργήσετε ένα κλίμα ανασφάλειας ότι δεν θα βγει η χώρα απ’ την κρίση. Εμείς πιστεύουμε ότι θα βγει η χώρα και θα είμαστε εδώ για να συνεισφέρουμε. Και βεβαίως δεν διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία και εξωτερική μας πολιτική», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να επιδείξει υπεύθυνη στάση, γιατί αλλιώς, δεν μπορεί να σταθεί στην κοινωνία», εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής. «Το χαιρετίζουμε. Ο λόγος σας ωστόσο, θα καταστεί περισσότερο αξιόπιστος, αν στο συνέδριο της ΝΔ προχωρήσετε και σε μια βαθύτατη αυτοκριτική».

Απαντώντας στον Κώστα Μαρκόπουλο, ο κ. Παπουτσής παρατήρησε πως «ο κ. Καραμανλής, την αλήθεια την είπε πολύ αργά και μάλιστα μισή, καθώς λίγες μέρες πριν τις εκλογές, οι επίσημες δηλώσεις του αφορούσαν έλλειμμα 6% το οποίο υπολογίστηκε στο 12,7%. Η Νέα Δημοκρατία, παρέλαβε την κυβέρνηση όταν η χώρα βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο της ανάπτυξης, στην περίοδο της βέλτιστης αποδοτικότητας, με την υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλα αυτά όμως εξανεμίστηκαν, δεν τα απόλαυσε ποτέ ο ελληνικός λαός, γιατί η χώρα έζησε την απίστευτη κουτοπονηριά της ΝΔ, που ήταν στην πραγματικότητα μια εγκληματική γκάφα: την δήθεν απογραφή - με οικονομικό αποτέλεσμα μηδέν, αλλά τεράστιο πολιτικό κόστος τεράστιο που μείωσε ασύλληπτα το κύρος της χώρας. Σας θυμίζω την τρομερή απόπειρα τιτλοποίησης των χρεών προς το Δημόσιο που ευτυχώς δεν έγινε αποδεκτή από την Κομισιόν, γιατί σήμερα η χώρα θα είχε γεμίσει από τοξικά κρατικά ομόλογα, όπως επίσης και το μεγάλο φιάσκο της αναθεώρησης του ΑΕΠ, με αύξηση που η Επιτροπή ευτυχώς επίσης αρνήθηκε να δεχθεί στο 25% και περιοριστήκαμε στο 9%, ώστε να έχουμε μιαν άνεση μέσα στις αλχημείες που επέτρεψε η ΝΔ».

Κωστής Χατζηδάκης

«Πρέπει να εκμεταλλευτείτε τα αποθέματα εμπιστοσύνης που διαθέτετε και να πάρετε τι αποφάσεις που πρέπει», είπε ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστης Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Παράλληλα, διαπίστωσε ότι έχει επέλθει «ένας εσωτερικός διχασμός, μία διστακτικότητα και μία αμφιθυμία, εξαιτίας των προεκλογικών υποσχέσεων».

Ετσι, σημείωσε, αφενός ήρθε η κυβέρνηση προς τις θέσεις της ΝΔ για την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, αλλά συνέχισε το λάθος στον ΟΛΠ και οι φορολογούμενοι θα χρεωθούν με 80 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για το προσωπικό που αποχωρεί.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι επικρατεί σύγχυση και λανθασμένοι χειρισμοί στο ασφαλιστικό, ενώ για τους μισθούς έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Παπουτσής: «Μιλάτε για δαπάνες και κρατάτε την πληγή του ΟΣΕ, ενώ καταργείτε το πρόγραμμα εξυγίανσης που εμείς είχαμε εκπονήσει».

«Φοβάμαι», κατέληξε ο κ.Χατζηδάκης «ότι το μεγαλύτερο έλλειμμα είναι το έλλειμμα σοβαρότητας το οποίο αντιμετωπίζετε. Ο χειρότερος εχθρός σας είναι ο ίδιος ο εαυτός σας».

Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός συνιστά απλώς «έναν αυτοσχεδιασμό από μία κυβέρνηση που πειραματίζεται». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αναγνωρίζει τις ευθύνες της ΝΔ που της αναλογούν, και λόγω των οποίων καταψηφίσθηκε. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για συναίνεση από την πλευρά της ΝΔ , σε καμία όμως περίπτωση δεν θα πρέπει να αφεθεί η χώρα να πτωχεύσει. «Θα σταθούμε ενάντιοι σε κάθε ατόπημα που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε διασυρμό».

Σπ. Χαλβατζής-Αστέριος Ροντούλης

Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, «συνεχίζεται η υποστήριξη του ταξικού προϋπολογισμού από την κυβέρνηση, αλλά και την ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Και στηρίζεται με την κινδυνολογία και την τρομοκράτηση του λαού ώστε να αποδεχθούν οι εργαζόμενοι το μη χείρον».

Ο κ. Χαλβατζής σχολίασε και την αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί της «οργής των εταίρων μας» και την «ανυποληψία της χώρας» λέγοντας: «Σιγά ρε παιδιά! Μήπως πήραν και κανένα μαστίγιο και άρχισαν να δέρνουν; Τι λέτε στους εργαζόμενους; ΄΄Σκάστε και δουλέψτε΄΄; Και μας είπε ο κ. υπουργός στρεφόμενος προς εμάς, ότι ΄΄κάποιοι φοράνε παρωπίδες΄΄. Νομίζουμε πως εσείς φοράτε παρωπίδες - για αυτό και συνεχίζετε αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές, τις οποίες έχετε ψηφίσει στις Συνόδους Κορυφής και στις Συνόδους των Υπουργών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Σχετικά με τις αναφορές του Δ. Αβραμόπουλου περί «στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης», αναρωτήθηκε αν δεν είναι αυτό, το ίδιο ακριβώς μοντέλο που προωθείται συστηματικά απ’ τις δυνάμεις της αστικής τάξης και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.

Όσο για το ΛΑΟΣ, που σκιαγράφησε μια πραγματικότητα άσχημη και κακή για την οικονομία, ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι ουρανόπεμπτη, αλλά οφείλεται στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και ως κεντρική κατεύθυνση της Ε.Ε. Εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει πλούτος σ’ αυτόν τον κόσμο, που παράγεται απ’ την εργατική τάξη. Ένα αντιμονοπωλιακό μέτωπο πάλης, θα διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για τη λαϊκή εξουσία που θα αναδιανείμει τον πλούτο σ’ αυτούς που τον παράγουν».

«Από χθες ακούμε επίθεση από το ΚΚΕ. Δεν θα απαντήσω, διότι το να ασχολείται κανείς με μαυσωλείο είναι ιεροσυλία. Θα το αποφύγω, λέγοντας μόνον τούτο: Την εποχή της πάλαι ποτέ Σοβιετίας, δεν υπήρχε καμία απεργία στους δρόμους, προφανώς γιατί οι εργαζόμενοι ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι», απάντησε στο ΚΚΕ, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

Για την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ροντούλης παρατήρησε πως «αντί να μιλήσει για τον επιχειρηματία, τον έμπορο που βλέπει το κατάστημά του να κλείνει, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον άνεργο, ακούσαμε τον κο Μαρκόπουλο να αναρωτιέται για το τι θα γίνει με τα στέιτζ και την διόγκωση του δημοσίου τομέα. Κοντά είστε λοιπόν. Ξαδελφάκια».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, υπενθύμισε και πρόσφατη συνέντευξη του τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον οποίον η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ευθύνες για την δημοσιονομική εκτροπή. «Γιατί λοιπόν επιδεικνύετε τόση αγωνία για να τους πείσετε;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών ο κ. Ροντούλης. «Είναι πεπεισμένοι οι άνθρωποι - αλλά βγαίνουν σήμερα και λένε όσα λένε για να κρατήσουν την πελατεία τους. Αντί να μιλήσουμε για τομές, μιλάμε για το τεράστιο, διογκωμένο κράτος».

Φώτης Κουβέλης

Ο Φώτης Κουβέλης υπενθύμισε πως η επιδοματική πολιτική, υποκατέστησε εν πολλοίς στο παρελθόν την μισθολογική - και παρατήρησε πως ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να το λάβει υπόψην.

Διαπίστωσε στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κυβέρνησης, «απουσία ολοκληρωμένου λόγου που σας δεσμεύει για το τι θα γίνει με την επιχειρηματικότητα, για την παραγωγική διαδικασία που είναι καθηλωμένη. Χωρίς αυτό το στοιχείο, είναι θολή η οικονομική σας πρόταση και θα γίνει πιο θολή, αν τα βάρη της κρίσης τα επωμιστούν εκείνοι που δεινοπαθούν χρόνια ολόκληρα, από την αδιέξοδη, νεοφιλελεύθερη πολιτική που με ιδιαίτερη ένταση οι κυβερνήσεις της ΝΔ επέβαλλαν σ’ αυτόν τον τόπο».

«Το 20-25% των συμπολιτών μας, βρίσκεται κάτω απ’ το όριο της φτώχειας. Πεντακόσιες χιλιάδες παιδιά ζουν στο όριο της παιδικής φτώχειας. Μια οικονομική πολιτική που θέλει να έχει αταλάντευτη αναφορά στον άνθρωπο, πρέπει να συνυπολογίσει αυτό το μέγεθος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Καραθανασόπουλος: Θα καταψηφίσει το ΚΚΕ

Ταξικό, αντιλαϊκό και αδιέξοδο, χαρακτήρισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τον προϋπολογισμό, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του τον καταψηφίζει και ζητώντας να τον ακυρώσει και το λαϊκό κίνημα. Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της κερδοσκοπίας των πλουτοκρατών, ενώ χαρακτήρισε υποκριτική τη θέση της ότι η διαφθορά και εισφοροδιαφυγή ευθύνεται για την κρίση και όχι ο εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος.

Παράλληλα, ανέφερε η κυβέρνηση στοχεύει και σχεδιάζει υπέρβαση των αγκυλώσεων της αγοράς εργασίας με νέα αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα: «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό υπό αναθεώρηση. Οδηγούμαστε σε νέα επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα θα έρχονται νέες φοροαπαλλαγές για τους κεφαλαιοκράτες».
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: