Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ!...


Ρεπορτάζ : Φωτεινή Στεφανοπούλου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Η Αντριάνα Σμίτσλα είναι από την Ουκρανία και σπούδασε Οικονομικά στη χώρα της. «Στην Ουκρανία το επίπεδο σπουδών είναι φτωχό. Παρακολούθησα μία ενημερωτική εκδήλωση για όλα τα μάστερ στον τομέα των επιχειρήσεων και έμαθα για το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Έστειλα αίτηση κι έγινα δεκτή. Διαπίστωσα ότι εδώ οι σπουδές διαφέρουν, γιατί δίνεται έμφαση στην πρακτική, ενώ δουλεύουμε σε ομάδες».
Η κ. Σμίτσλα είναι...
μία από τους 171 μεταπτυχιακούς φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του πρώτου ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου που είναι αγγλόφωνο, προσφέρει αποκλειστικά μεταπτυχιακές σπουδές και οι φοιτητές του πληρώνουν δίδακτρα. Όπως λέει η κ. Σμίτσλα, η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίζει είναι οι πολλοί «πειρασμοί» στη ζωή της Θεσσαλονίκης, όπου εδρεύει το Διεθνές Πανεπιστήμιο.
Λίγο πριν συμπληρώσει τα δύο χρόνια λειτουργίας του και απονείμει τα πρώτα του πτυχία, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας αναμένεται να αποκτήσει νέα Τμήματα, ενώ απευθύνεται σε φοιτητές εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων και ήδη αρκετοί από τους φοιτητές του είναι αλλοδαποί. Διαθέτει τρεις Σχολές, Οικονομικών- Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστήμης- Τεχνολογίας. Προς το παρόν προσφέρει τρία μεταπτυχιακά προγράμματα της Οικονομικής Σχολής, το Εxecutive ΜΒΑ, το πρώτο τμήμα του οποίου ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάρτιο, και τα δύο μάστερ στο Μάνατζμεντ και στα Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά Συστήματα. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2010 θα λειτουργήσουν και οι άλλες δύο σχολές, δημιουργώντας τρία νέα μεταπτυχιακά προγράμματα: Πολιτιστικές Σπουδές της Μαύρης Θάλασσας, Ενεργειακά Συστήματα και Τεχνολογικά Συστήματα Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Μελέτη σε 4.000 προγράμματα
«Ένα πρόγραμμα πρέπει να είναι χρήσιμο, εξαιρετικής ακαδημαϊκής ποιότητας και πολύ καλά οργανωμένο. Και βέβαια να είναι ξεχωριστό, εάν θέλουμε να είναι ανταγωνιστικό», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ιδρύματος, καθηγητής Ναυτιλιακών Εμπορικών και Χρηματοοικονομικών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, Κώστας Γραμμένος. «Για παράδειγμα, στον τομέα της Ενέργειας, φροντίσαμε να συνδυάσουμε το επίκαιρο αυτό ζήτημα με νομικές και οικονομικές παραμέτρους. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι για να σχεδιάσουμε ένα Τμήμα είδαμε 4.000 προγράμματα σε 265 πανεπιστήμια και επιλέξαμε με βάση εσωτερική μελέτη. Και βέβαια, βασικός στόχος είναι το πανεπιστήμιο να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυ ξη της χώρας». Ποιότητα σπουδών
Το ίδιο αυστηρά είναι τα κριτήρια που διασφαλίζουν την ποιότητα των σπουδών. Τα Τμήματα είναι ολιγομελή, το πολύ 40 φοιτητών, ενώ η επιλογή των εκπαιδευτικών κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. «Στο ΔΙΠΑΕ διδάσκουν κορυφαίοι ξένοι καθηγητές από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά και νέα παιδιά με διεθνή εμπειρία, που έχουν αριστεία σε έρευνα και διδασκαλία. Αυτό το “πάντρεμα” διασφαλίζει την ποιότητα. Από τις οκτώ θέσεις που προκηρύξαμε, καλύψαμε μόνο τις δύο, γιατί θεωρήσαμε ότι δεν πληρούνταν τα στάνταρ του δικού μας πανεπιστημίου», λέει ο κ. Γραμμένος.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: