Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία από το 2010

Τα πάνω-κάτω έρχονται στη φορολογία με το νέο έτος, λόγω των αλλαγών στη φορολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ ο διάλογος για το φορολογικό ξεκινά αυτή την εβδομάδα.

Σημαντικές απώλειες θα έχουν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, όμως χαμένοι θα είναι και πολλοί χαμηλόμισθοι καθώς καταργούνται οι περισσότερες φοροαπαλλαγές.

Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει φορολογικό «μπλόκο» σε όσους κλέβουν συστηματικά το κράτος, με την καθιέρωση πόθεν έσχες για όλους και αντικειμενικά κριτήρια και για τους ελευθέρους επαγγελματίες. Μάλιστα, για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ θα γίνεται διασταύρωση ηλεκτρονικά.

Επίσης, θα εφαρμοσθεί νέα τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα ενώ θα έλθουν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους σε ποτά και τσιγάρα.

Παράλληλα, περισσότεροι από δέκα επιπλέον φόροι θα επιβληθούν και στα ακίνητα από τη νέα χρονιά, επιβαρύνοντας το κόστος για τις γονικές παροχές, τις μεταβιβάσεις και τις δωρεές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο δέχεται εισηγήσεις για επιβολή φόρων και στα εκτός σχεδίου ακίνητα, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο σκοντάφτει στο γεγονός ότι για τα εκτός σχεδίου δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες.


Δημόσιο: Ποιά επιδόματα κόβονται;

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν περικοπές σε εκατοντάδες από αυτά τα επιδόματα σε ποσοστό μέχρι και 15% ανάλογα με το ύψος των συνολικών αποδοχών του υπαλλήλου.

Aπό τους κωδικούς του προϋπολογισμού προκύπτει ότι το συνολικό κονδύλι για τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα που καταβάλλονται σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου τομέα ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ και τυχόν περικοπή του κατά 10% αυτόματα θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 370 εκ. ευρώ ετησίως.

Aναλυτικότερα στο στόχαστρο μπαίνουν μεταξύ άλλων:

Τα ειδικά επιδόματα των πολιτικών υπαλλήλων τακτικών και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που κοστίζουν ετησίως 533,990 εκ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Πρόκειται μεταξύ άλλων για την εδική παροχή υπαλλήλων περιφερειών, το επίδομα δυσμενών και ειδικών συνθηκών εργασίας, το επίδομα θέσης ευθύνης κ.ά.

Τα κλαδικά επιδόματα και οι ειδικές αποζημιώσεις με ετήσιο κόστος 2,5 δισ. ευρώ που χορηγούνται σε βουλευτές, εκπαιδευτικούς, γιατρούς, στρατιωτικούς, δικαστικούς, διπλωμάτες και άλλους δημοσίους υπαλλήλους

Τα επιλεκτικά και αφανή επιδόματα που χορηγούνταν από ειδικούς λογαριασμούς των υπουργείων σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων και τα οποία ανέρχονται σε 680,282 εκ. ευρώ

Πέραν των επιδομάτων επανεξετάζονται από μηδενική βάση και οι δαπάνες για τις λοιπές μισθολογικές παροχές που ανέρχονται σε 348 εκ. ευρώ και αφορούν αμοιβές για υπερωρίες και συμμετοχές σε συμβούλια και επιτροπές.

Στην αγωνιώδη προσπάθεια της εξοικονόμησης πόρων από περιστολές δαπανών, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περνούν από κρησάρα και τις «μεταβιβαστικές πληρωμές» ύψους 18,576 δισ. ευρώ και στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις σε δημόσιους φορείς και οργανισμούς, η συμμετοχή του δημοσίου στην κοινωνική ασφάλιση, τα προνοιακά επιδόματα και εισοδηματικές ενισχύσεις και άλλα κονδύλια.

Mεγάλες απώλειες που φθάνουν μέχρι και 20% στα πραγματικά εισοδήματα για πάνω από 300.000 δημόσιους υπαλλήλους προβλέπουν συνδικαλιστές της AΔEΔY, επισημαίνονται ότι με βάση τις κυβερνητικές, αν και ακόμη θολές, διακηρύξεις οι εργαζόμενοι θα δεχτούν τετραπλό χτύπημα από την εισοδηματική και φορολογική πολιτική.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: