Τρίτη 11 Μαΐου 2010

ΔΝΤ: ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ 15% ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ


fimotro
Στο 15% εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι είναι πιθανό να φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα την επόμενη διετία, λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει και η εφαρμογή του προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος...



«Λόγω της κρίσης, η ανεργία είναι ήδη υψηλή, περίπου στο 10%. Αρχικά θα υπάρξει μια αύξηση της ανεργίας και τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα – η ανεργία μπορεί να φθάσει περίπου στο 15%. Ομως, όταν ενεργοποιηθούν τα ισχυρά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν την παραγωγικότητα, η οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική, διαφανής και αποδοτική. Με την επιστροφή της εμπιστοσύνης, η Ελλάδα θα εξέλθει από αυτή την εμπειρία σε καλύτερη κατάσταση από πριν, η ανάπτυξη θα επιστρέψει και θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας», σημειώνει το ΔΝΤ σε ένα κείμενο ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης αναγνωρίζει και λαμβάνει υπόψη του ότι η δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει αρχικά αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη. Αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών πολιτικών, καθώς και με την υποστήριξη από τον ελληνικό λαό, η οικονομία θα βρεθεί σε πολύ καλύτερη θέση για τη δημιουργία υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης και θέσεων εργασίας σε σύγκριση με το παρελθόν. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης για ορισμένες ομάδες αρχίζει στα 50 και δεν συμβαδίζει με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής στην Ελλάδα – ενώ δεν συμβαδίζει επίσης με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Με δοθείσα τη γήρανση του πληθυσμού, αυτή η μικρή ηλικία συνταξιοδότησης μαζί με τις γενναιόδωρες καλύψεις στα τελευταία εισοδήματα έχει επιβαρύνει υπερβολικά τα δημόσια χρηματοοικονομικά της Ελλάδας.
Οι προβολές μελλοντικής αύξησης του κόστους των παροχών, όπως της κοινωνικής ασφάλισης, με τους τρέχοντες κανονισμούς στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε. Ε. Υπάρχουν μόνιμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό.
Σε ό, τι αφορά την απόφαση για πάγωμα των μισθών και περικοπή των δώρων, το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι προηγούμενες αυξήσεις των μισθών ήταν μεγαλύτερες από τις αυξήσεις της παραγωγικότητας και σαν μερικό αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχασε την ανταγωνιστικότητά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: