Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κατέθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην Εξεταστική για το Βατοπέδι


«Προτίμησα να μην μπω σε μία λογική συμβιβασμών. Προτίμησα να μπω στην καθαρή λύση και τον ασφαλή τρόπο, που είναι η δικαστική διεκδίκηση, γνωρίζοντας και πιστεύοντας ότι το Δημόσιο έχει το δίκιο του εδώ - και το δίκιο θα το βρει στα δικαστήρια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική για το Βατοπέδι.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, υπερασπίστηκε την επιλογή του να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γ. Παπαθανασίου, για αποδοχή της πρότασης της Μονής προς επιστροφή όσων ακινήτων του Δημοσίου βρίσκονταν ακόμα υπό την κατοχή της - και να επιλέξει αντίθετα, την οδό της δικαστικής διεκδίκησής τους. Την απόφαση του Γ. Παπαθανασίου, εδραζόμενη στην εισήγηση της μεγάλης πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είχε χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ως «συμβιβασμό με τη Μονή» και «τελευταία προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε πως σέβεται και την άποψη της πλειοψηφίας του ΝΣΚ, όσο και εκείνη της μειοψηφίας, που ο ίδιος τελικά επέλεξε: «Τεκμηριώνονται και οι δύο σε μία λογική βάση και πάντα μία πολιτική ηγεσία έχει τη δυσκολία του να πάρει μία πολιτική απόφαση με βάση τις εισηγήσεις (…) Η πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνοντας το όποιο πολιτικό κόστος, πρέπει να κρίνει ποια από τις δύο απόψεις είναι η πιο σωστή με βάση τη νομική επιχειρηματολογία όσο και το κριτήριο της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος».

«Προσωπικά, κατέληξα ότι η άποψη της πλειοψηφίας, παρότι κλείνει ενδεχομένως ένα μεγάλο μέρος των διεκδικήσεων, δεν δίνει ριζοσπαστική λύση. Ενέχει δε, τον κίνδυνο, να θεωρηθεί ότι στην πράξη η πολιτεία συνυπογράφει την μη παραίτηση της Μονής από τις διεκδικήσεις της» ανέφερε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ), τάχθηκε υπέρ της επιλογής του Γ. Παπαθανασίου, εκτιμώντας πως με την φόρμουλα του ΝΣΚ, το Δημόσιο κινδύνευε στην χειρότερη περίπτωση να χάσει την λίμνη που είναι άχρηστη στη Μονή, έχοντας σώσει τα παραχωρηθέντα οικόπεδα. Αν όμως η υπόθεση φθάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα, όπως συνέβη με την εκκλησιαστική περιουσία.

Το ίδιο και ο Αθ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ), προειδοποίησε πως «η δίκη δεν είναι κατά τεκμήριο κερδισμένη για το Δημόσιο, αφού ακολουθεί το Εφετείο, ο Άρειος Πάγος και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

«Το ελληνικό Δημόσιο, δεν ήταν εύκολο να γνωρίζει αν θα δικαιωθεί και στο ζήτημα της βασιλικής περιουσίας. Το πολέμησε όμως και κέρδισε» απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σκυλλάκο, γιατί ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου του, Β. Σουλιώτης, σε επίσημο έγγραφό του με παραλήπτη τον υπουργό, αναφέρει πως δεν δίνεται προτεραιότητα στην έκδοση απόφασης από το Εφετείο της Θράκης, όπου έχει προσφύγει η Μονή Βατοπεδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε άγνοια: «Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό, αλλά σίγουρα δεν υπήρχε παρόμοια κατεύθυνση από εμένα. Η κατεύθυνση ήταν πλήρης έλεγχος σε όλα».

Ερωτηθείς από τον κ. Σκυλλάκο, γιατί το κυβερνόν κόμμα εγκατέλειψε την θέση που είχε ως αξιωματική αντιπολίτευση για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος της Βιστονίδας, ο μάρτυς απάντησε ότι «οι δύο απόψεις εξακολουθούν να σταθμίζονται από το υπουργείο».

Σε ερώτημα από τον ίδιο βουλευτή, γιατί ο ίδιος δεν προχώρησε σε ακύρωση των αποφάσεων του Π. Δούκα, του Ε. Μπασιάκου και των εισηγήσεων του ΝΣΚ που ευνοούν τη Μονή (κάτι για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά του Α. Μπέζα), ο υπουργός απάντησε πως «η ανάκληση της απόφασης Παπαθανασίου και η άμεση δικαστική προσφυγή, κατά την άποψή μας κλειδώνει τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».

Τέλος, για το ζήτημα που έθεσε ο Ν. Δένδιας (ΝΔ), της εξάμηνης καθυστέρησης του φορολογικού ελέγχου της Μονής, παρά την αρχική ενημέρωση που είχε ο υπουργός από τις υπηρεσίες του για την εν λόγω αναγκαιότητα, ο κος Παπακωνσταντίνου απάντησε πως αμα τη αναλήψει των καθηκόντων του υπήρχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες και το ζήτημα αυτό δεν είχε αναδειχθεί κατά την ενημέρωσή του. Ωστόσο, «οι φορολογικές εκκρεμότητες δεν εξαφανίζονται. Ο έλεγχος, ακόμη και αν γίνεται δύο ή τρεις μήνες μετά, πάλι θα βγάλει αποτελέσματα».nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: