Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης

nooz.gr
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε σε έκτακτη συνεδρίασή του τη συμμετοχή του Βερολίνου στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε την Κυριακή, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή. Απαιτείται ακόμη η επικύρωση της απόφασης από την Κάτω Βουλή, η οποία ωστόσο θεωρείται βέβαιη.

Ο μηχανισμός προβλέπει ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα παρέχουν πιστωτικές εγγυήσεις μέγιστου ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η γερμανική συμμετοχή θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 123 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν αυτή υπολογιστεί βάσει της συμμετοχής της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (28%), αλλά οι γερμανοί βουλευτές έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να φτάσει και τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς οι χώρες που θα προστρέξουν στον μηχανισμό, δεν θα συνεισφέρουν σε αυτόν.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψαν οι Υπουργοί, "η πρόσφατη επιδείνωση της κρίσης, η οποία επιδείνωσε αντίστοιχα και την οικονομική κατάσταση πολλών κρατών μελών, δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως μία αλλαγή των θεμελιωδών μεγεθών. Τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση [της κρίσης] θα έθετε σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική φερεγγυότητα των κρατών αυτών και θα επέφερε σοβαρότατο κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα του συνόλου της ευρωζώνης".

Ο 67χρονος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο, λόγω ασθενείας. Ο Σόιμπλε εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών την Κυριακή, εξαιτίας αδιαθεσίας που αποδόθηκε σε παρενέργειες νέου φαρμάκου που έλαβε. Η γερμανίδα καγκελάριος ωστόσο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο παραίτησής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: