Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Κατσέλη: Έλεγχοι τιμών, νέες επενδύσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας


Κοινή ήταν η παραδοχή στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ότι υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις στην ελληνική αγορά ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές και η Ελλάδα να καταγράφεται μια από τις πιο ακριβές χώρες.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ενόψει και του «σφικτού μνημονίου με την Τρόϊκα» που έχει υπογράψει η Ελλάδα, ώστε να υπάρχουν και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις τιμές, και νέες επενδύσεις, αλλά και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης, που κλήθηκε για να ενημερώσει σχετικά την Επιτροπή Θεσμών, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την λειτουργία, τον έλεγχο και τα αποτελέσματα της υπηρεσίας του.

Παράλληλα αντέκρουσε τις επικρίσεις που δέχτηκε τόσο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών όσο και από όλους σχεδόν τους βουλευτές, που καταλόγισαν αναποτελεσματικότητα τόσο στον έλεγχο των τιμών όσο και στην είσπραξη των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρίες λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε την ανάγκη ριζικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Οι τιμές έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν σας καταλογίζουμε ευθύνες, αλλά ο κόσμος δεν έχει δει αποτελέσματα. Είμαστε μετά την Αργεντινή, η προτελευταία χώρα σε αναποτελεσματικότητα».

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι το πρόβλημα. Και ελέγχους διενεργεί και πρόστιμα επιβάλλει και παρακολουθεί τις εισπράξεις. Δεν έχουμε το ποθούμενο αποτέλεσμα καθώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Υπάρχουν εκατοντάδες εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά στην Ελλάδα η δικαιοσύνη προχωρά με βραδύτητα», αντέτεινε ο κ. Κυριτσάκης και πρόσθεσε: «Από τις 350 υποθέσεις που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού οι 29 είναι σε εξέλιξη. Μέχρι να φτάσουμε σε όλες θα περάσουν χρόνια».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρότεινε να αυξηθεί το ανώτατο όριο προστίμων που είναι σήμερα οι 100.000 ευρώ ενώ επεσήμανε ότι «καθοριστικό σημείο που θα βοηθήσει στον έλεγχο των τιμών, είναι να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα επιείκειας που πάγωσε» και που όπως είπε «δεν είναι θέμα κατάδοσης αλλά υγιούς ανταγωνισμού».

Επίσης, υποστήριξε ότι στο θέμα των καυσίμων θα λειτουργούσε ίσως πολύ καλύτερο το σύστημα αν εφαρμοζόταν ο κλαδικός έλεγχος εισροών και εκροών ενώ το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα Σούπερ Μάρκετ.

«Εμείς θέλουμε μια παντοδύναμη και αποτελεσματική Επιτροπή Ανταγωνισμού. Περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα. Η χώρα μας αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο που περνάνε οι Έλληνες, αν δεν είναι η ακριβότερη, είναι από τις πιο ακριβές. Εμείς θα σας στηρίξουμε, όμως πρέπει να μπείτε μπροστά, δυναμικά και να φέρετε αποτέλεσμα. Πρέπει να πέσουν οι τιμές και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών βρέθηκαν και οι καταγγελίες που έχουν γίνει από εκπροσώπους και φορείς πολιτών για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στο παρελθόν είχαν διατελέσει στελέχη επιχειρήσεων οι οποίες σήμερα ελέγχονται και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης πρότεινε, και έγινε δεκτό από τον κ. Παπαϊωάννου, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών φορείς καταναλωτών που έχουν κάνει συγκεκριμένες καταγγελίες για μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πάντως ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι κανένα μεμπτό θέμα δεν υπάρχει με μέλη της Επιτροπής και ότι όλα έγιναν νόμιμα και σύμφωνα με το νόμο. «Είναι μείζον θέμα αυτό. Γιατί ζούμε σε μια εποχή που η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να είναι και να το δείχνει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

«Σε μια χώρα όπου ζει και βασιλεύει το ολιγοπώλιο, η κυρία είναι ικανότατη για την εταιρία όχι όμως για την Επιτροπή Ανταγωνισμού» σημείωσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης σχολιάζοντας συγκεκριμένη καταγγελία που αφορά στέλεχος της επιτροπής Ανταγωνισμού.

Απαντώντας ο κ. Κυριτσάκης υποστήριξε ότι ο ίδιος έμαθε εκ των υστέρων την περίπτωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι από όλους τους ενδιαφερομένους είχε το καλύτερο βιογραφικό και ήταν η πιο ικανή για αυτό και επιλέγει.

«Υπάρχει σοβαρότατο ασυμβίβαστο αν μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπηρέτησαν ως στελεχιακά δυναμικά σε εταιρίες που σήμερα η ίδια ερευνά», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη και πρόσθεσε: «Όταν έχουμε μια πρωτόγνωρη μείωση εισοδημάτων η μάχη των τιμών και η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να είναι καθοριστικές και καίριες. Μέχρι σήμερα η παρέμβαση μας δεν ήταν επιτυχής. Θέλουμε κυρώσεις που δεν θα εξαντλούνται σε ευχολόγια. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τόνισε μεταξύ άλλων ότι, δεν μπορεί να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός όταν παρά τις επιβεβαιωμένες καταδικαστικές αποφάσεις σε πολυεθνικές εταιρίες η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει ακόμα εισπράξει τα πρόστιμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις τόσο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη, που επεσήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εντατικού ελέγχου εφαρμογής των ποινών συμμόρφωσης.

Παρέμβαση Κατσέλη

Σε σύντομη παρέμβαση της, η κ. Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για τον έλεγχο της αγοράς είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίων τιμών υπό την εποπτεία του υπουργείου, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Ακόμα, προανήγγειλε σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που θα κατατεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα αντιμετωπίσουν τις μεγάλες στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και οι οποίες, όπως είπε, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας.

Η κ. Κατσέλη μίλησε για «μεγάλη νομοθετική παρέμβαση και αλλαγή του πακέτου εκπτώσεων ώστε να πάμε σε καθαρές τιμές», για τροπολογία που θα προβλέπει προπληρωμή των προστίμων που επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης από τα διοικητικά δικαστήρια στα οποία θα δημιουργηθούν ειδικά σχετικά τμήματα.

Έμφαση έδωσε στην ποιότητα των ελέγχων τονίζοντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγάλα προβλήματα, ιδιαίτερα στις νομαρχίες, όπου το σύστημα είναι πλήρως αναποτελεσματικό.

Όπως τόνισε, ενόψει και του «Καλλικράτη» θα ενδυναμωθούν οι έλεγχοι σε περιφερειακό επίπεδο σε συνεργασία με τα Παρατηρητήρια τιμών. Ακόμα προανήγγειλε την αναθεώρηση του νόμου περί ελέγχουν μονοπωλίων.

Η υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος του 2010, που είναι και το χρονικό περιθώριο εφαρμογής του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Τρόϊκα, θα έχει διαμορφωθεί το οπλοστάσιο για μια σημαντική παρέμβαση στις αγορές με στόχο τόσο την μάχη των τιμών και την προστασία του καταναλωτή, όσο και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Απαντώντας στις επικρίσεις των μελών της επιτροπής σχετικά με την μη είσπραξη των προστίμων, η υπουργός ανέφερε ότι με τις νέες ρυθμίσεις η παρακολούθηση εφαρμογής των αποφάσεων και η είσπραξή τους θα γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου εμπορίου ώστε, σε συνεργασία με τις εφορίες, να βεβαιώνονται ότι εισπράττονται έγκαιρα.

Σημείωσε ακόμα ότι από το 2009 έχουν βεβαιωθεί 73 εκ. πρόστιμα ενώ εκκρεμούν αιτήσεις αναίρεσης 22 εκ. ευρώ.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: